שתף קטע נבחר

אחרי 17 שנה: סוף למלחמה הארוכה בתולדות ארה"ב?

קולות היסטוריים מקטאר: בתום 6 ימי משא ומתן מדווחים גורמים בארגון הטרור טליבאן כי הושגה טיוטת הסכם שבמסגרתה הכוחות הזרים, ובראשם צבא ארה"ב, יתפנו מאפגניסטן בתוך שנה וחצי. ארה"ב יצאה למלחמה בעקבות פיגועי 11 בספטמבר

צוותי המשא ומתן מטעם ארצות הברית ומטעם ארגון הטרור טליבאן סיכמו על טיוטה של הסכם שלום, שעשוי להביא לסיומה את המלחמה הארוכה ביותר שבה היה מעורב הצבא האמריקני אי פעם – מלחמת אפגניסטן. לפי הטיוטה, מרגע שייחתם ההסכם תינתן לכוחות הזרים שהות של שנה וחצי בדיוק לצאת מהמדינה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

כוחות אמריקניים באפגניסטן, ארכיון (צילום: AFP)
חיילים אמריקנים באפגניסטן. הטליבאן שולט בחצי מדינה(צילום: AFP)

את פרטי ההסכם חשפו לסוכנות הידיעות רויטרס מקורות בטליבאן. הטיוטה גובשה בשישה ימים של שיחות בקטאר בין השליח האמריקני המיוחד זלמאי חלילזד לנציגי הטליבאן. מטרת השיחות היא לשים סוף למלחמה, יותר מ-17 שנים אחרי שהקואליציה הבינלאומית בהובלת צבא ארה"ב פלשה לאפגניסטן בעקבות פיגועי 11 בספטמבר.

 

ארה"ב והטליבאן לא פרסמו הודעה רשמית משותפת בעניין, אבל השליח המיוחד חלילזד כתב בטוויטר כי בשיחות הושגה "התקדמות משמעותית" וכי הן יתחדשו בקרוב מאוד. הוא סיפר כי בכוונתו לנסוע לאפגניסטן כדי להיפגש עם נציגי הממשלה שם. "אין סיכום על שום דבר כל עוד אין סיכום על הכול, והכול חייב לכלול דיאלוג פנים-אפגני והפסקת אש בת-קיימא", כתב. גם הטליבאן ציין אחר כך בהודעה שפרסם כי חלה התקדמות אולם הדגיש כי יש צורך בהמשך המשא ומתן ובקיום התייעצויות פנימיות.

כוחות אמריקניים באפגניסטן, ארכיון (צילום: רויטרס)
עוד סבב שיחות בפברואר. מוצב אמריקני באפגניסטן(צילום: רויטרס)

"מדיניותה של האמירות האיסלאמית", אמר דובר הטליבאן, תוך שהוא משתמש בשם שבו מכנה עצמו הארגון, "הייתה ברורה מאוד בשיחות הללו – כל עוד לא תהיה הסכמה על נסיגת הכוחות הזרים מאפגניסטן אי אפשר יהיה להשיג התקדמות בנושאים אחרים". לפי מקורות בטליבאן, הארגון האיסלאמי הקיצוני נתן ערבויות לכך שאחרי עזיבת הכוחות הזרים לא יאפשר הטליבאן להפוך את אפגניסטן לבסיס של אל-קאעידה ודאעש שממנו יתקפו הארגונים האלה את ארה"ב ובעלות בריתה. אותם מקורות אמרו כי סבב שיחות נוסף בין הטליבאן לארה"ב צפוי להיערך בקטאר בפברואר.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ההתקדמות במשא ומתן באה כשברקע פיגועים שמבצע הטליבאן כמעט מדי יום נגד גורמי ממשל אפגניים וכוחות הביטחון האפגניים המקבלים תמיכה מארה"ב והמערב. על אף נוכחותם באפגניסטן של חיילי הקואליציה הבינלאומית, המאמנים את כוחות הביטחון של הממשלה האפגנית, מייעצים להם ועוזרים להם, הטליבאן שולט גם כיום כמעט בחצי משטח אפגניסטן, 17 שנה אחרי תחילת המלחמה שם.

 

נשיא אפגניסטן אשרף ראני חשף בשבוע שעבר ש-45 אלף מאנשי כוחות הביטחון האפגניים נהרגו מאז שהוא נכנס לתפקיד ב-2014. ארה"ב מחזיקה באפגניסטן כ-14 אלף חיילים כחלק מכוח נאט"ו שם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הכוחות האמריקניים באפגניסטן
צילום: רויטרס
מומלצים