שתף קטע נבחר

תחקיר: כך הפכה וואטסאפ לגן עדן לפדופילים

הרשת החברתית הפופולרית משמשת באופן יומיומי לפתיחה של אינספור קבוצות פדופיליה, בהן עולים סרטונים מזעזעים שיורדים לתהומות הרוע האנושי, בלי להתחבא ובלי לטשטש. "איך זה ייתכן שיש פה סרטים כאלה? אנחנו בדלת הראשית של האינטרנט"

הסרטונים האלה מחרידים. צפייה של כמה שניות מצלקת את הנשמה לתמיד. הרוע בלתי נתפס. ילדות וילדים קטנים, חלקם בני ארבע וחמש, נאנסים באכזריות על ידי מבוגרים. אנחנו מזהירים ומתנצלים מראש - חלקים מכתבה הזו קשים לקריאה. אבל אין ברירה אם רוצים להעביר את המסר ולעצור את התופעה הזו. זה פשוט בלתי נתפס, הקלות שבה ניתן להעלות ולצפות בתכנים פדופיליים בוואטסאפ.

 

תחקיר: הצד האפל של וואטסאפ

 

פדופיליה בוואטסאפ. אילוסטרציה (Photo: shutterstock)
גן עדן לפדופילים. וואטסאפ(Photo: shutterstock)
 

במהלך התחקיר שערכנו בשבועות האחרונים על הנעשה בקבוצות הפתוחות בוואטסאפ נתקלנו בעשרות סרטונים שמתעדים פשעים חמורים נגד ילדים. הם מועלים בגלוי באינסוף קבוצות פורנוגרפיה של ילדים. כך, למשל, בתגובה לסרטון כזה כתב אחד מחברי הקבוצה: "so nice". משתתף אחר שולח אייקונים של יד המסמנת "מצוין". אחר מעודד בעזרת חתולים עם לבבות בעיניים. משתתף נוסף שקולט כי ייתכן שיש נערה צעירה בקבוצה - פונה אליי בשיחת וידיאו פעם אחר פעם ומסמס בתחינה שאענה לטלפון. משלא נענה הוא שולח אליי באופן פרטי - ביוזמתו - סרטונים מחרידים של אונס ילדים.

 

בחלקו הראשון של התחקיר, אותו פירסמנו בשבוע שעבר, הראינו כיצד ילדי ישראל חשופים לפורנוגרפיה קשה, לפדופילים ולהטרדות מיניות - לא בדארקנט או בשולי האינטרנט, אלא ברשת החברתית הכי פופולרית: וואטסאפ. לצד זאת, נחרדנו לגלות גם בקבוצות ישראליות, ובעיקר בקבוצות פתוחות בינלאומיות, פורנוגרפיית ילדים בוטה וחסרת רחמים. עולם פלילי ומחריד שמתקיים ללא פחד מפני הרשויות וללא כל בושה. עולם שחושף עד כמה התעללות מינית בילדים היא תופעה נפוצה שכבר לא מתקיימת במחשכים אלא מתועדת ומועלית לרשת. היא כאן מול עינינו ומול עיני רשויות החוק - והיא לא מאפשרת להישאר אדישים לרגע אחד.

"פדופיליה" היא אולי מילה מכובסת ועדינה למה שמתרחש ברשת החברתית הגלויה והלגיטימית - מדובר באונס ילדים, בתקיפה מינית אכזרית, בניצול מיני גס לב ובמאות אנשים שמתענגים על עינוי וסבל של ילדים חסרי ישע.

 

פדופיליה בוואטסאפ. אילוסטרציה (צילום: shutterstock)

 

 

 

סרטונים רבים הם ביתיים. אזהרה: תיאורי הסרטונים קשים לקריאה. באחד מהסרטים ילדה שנראית כבת שמונה, עם כתר נסיכות על הראש, נאנסת על ידי גבר מבוגר. ילדה בהירת שיער אחרת מחבקת דובי שחור גדול ומחביאה מאחוריו את גופה העירום. יד של גבר נשלחת לעברה ומבקשת את הדובי. היא מוסרת אותו ללא רצון ובעיניה אימה. הסרטונים מעוררים תגובות נלהבות בקרב משתתפי הקבוצות, שעונות לשמות מפורשים כמו "רק פורנוגרפיית ילדים", "child sex", ו־"child rape". כשחולפות כמה דקות מבלי שעולה סרטון - חברים בקבוצה מעודדים זה את זה ודורשים "וידאו בבקשה".

 

איך קורים דברים כאלה?

כך, מתחת לאף של כולנו, וואטסאפ הפכה להיות הפלטפורמה הממוסדת הגדולה ביותר שמאפשרת הפצת תכנים פורנוגרפיים קשים, כולל תקיפות מיניות ואונס של ילדים רכים בשנים ואפילו של תינוקות. הפרשה עלתה לכותרות בעולם לפני כחודשיים בזכות פעילותן של שתי עמותות ישראליות שאיתרו בקבוצות הפתוחות של וואטסאפ עשרות קבוצות שעוסקות בפדופיליה.

 

העמותות "נתיבי רשת" ו"לוקחים אחריות" הגישו תלונה למשטרת ישראל בנובמבר האחרון ומסרו לידי החוקרים 800 קבצי וידיאו ולמעלה מ-1,300 צילומי מסך. התלונה של העמותות הישראליות התגלגלה לעיתונות הבינלאומית וזכתה לכותרות בעיתונים נחשבים כמו ה"פייננשל טיימס" הבריטי. וואטסאפ הודיעה בתגובה כי סגרה 130 אלף חשבונות של משתמשים. למרות זאת, נכון להיום ממשיכות להיפתח עשרות קבוצות חדשות מדי שבוע, מאות ילדים ברחבי העולם ממשיכים להיאנס ולהיפגע מינית, הסרטונים מועלים בהמוניהם, והתופעה ממשיכה להתפשט.


בסרטונים נראים ילדות וילדים כבני 6-5. פניהם של הילדות והילדים כלל אינם מוסתרים. לעיתים מוצגים בלי בושה או פחד גם פניהם של הגברים האונסים. שמות הקבוצות גם הם לא משאירים מקום לדמיון.

עם ההתחברות לאפליקציית הקבוצות הבינלאומית - בקטגוריית המבוגרים - האפשרויות הראשונות הן של "פורנו ילדים". יש תחושת הקלה מסוימת כשבכניסה לרבות מהקבוצות מתקבלת הודעה שהקישור בוטל ואין אפשרות להצטרף אליהן. מדובר בעיקר בקבוצות הוותיקות יותר, ואולי מדובר בחלק מהפעילות האינטנסיבית עליה הצהירה וואטסאפ שהיא נוקטת נגד התופעה המחרידה בעקבות החשיפה בתקשורת.

 

הבעיה הקשה מתחילה כשאנחנו מגלים שיש שלל קבוצות חדשות שנוצרות בכל רגע נתון ושאליהן כן אפשר להצטרף. תמונות הפרופיל יכולות להציג במפורש אונס ילדים ותמונות עירום של ילדים. אנשים מצטרפים, עוזבים ומועזבים בכל רגע. הסרטונים שמצורפים מחרידים. קשה להעלות את מה שקורה בהם על הכתב. למשל, הסרטון שמציג ילדה בת לא יותר מארבע עם שמלה ורודה ופרחונית. אי אפשר להיחשף למה שקורה לה בהמשך הסרטון מבלי להזדעזע מהשאלה איך דברים כאלה יכולים להתרחש. בקבוצות משתתפים אנשים מכל רחבי העולם. ניתן למצוא ביניהם גם מספרי טלפון המתחילים בקידומת של ישראל.

 

"לראות רצח מול העיניים"

"הכל התחיל בפנייה של נער לקו החם שלנו ששאל איך אפשר להיגמל מהתמכרות לפורנוגרפיה אליה נחשף, בין היתר, בקבוצות הפתוחות של וואטסאפ", מספר יונה פרסבורגר, מנכ"ל עמותת "נתיבי רשת". "הבנו שיש בני נוער וילדים שנחשפים בדרך הזו לפורנוגרפיה - והחלטנו לחפש מענה. כשראינו עד כמה המצב קשה בקבוצות הישראליות בדקנו מה קורה בקבוצות הבינלאומיות. ברגע שנכנסנו לתחום 'המבוגרים בלבד' של האפליקציה הראשית בחנות של גוגל - היינו בשוק לגלות שמות של קבוצות פדופיליה. הרשימה לא נגמרה. מצאנו את עצמנו גוללים למטה, ואין לזה סוף. שאלנו איך זה ייתכן? אנחנו בדלת הראשית של האינטרנט. לא נכנסנו לאתר נידח ברשת. התחברנו לכמה קבוצות לראות אם זה אמיתי והתחלנו לקבל תכנים פדופיליים. ברגע הראשון את מבינה שאת מול משהו פלילי חמור ושמדובר במחדל בקנה מידה עולמי. הבנו שלא נוכל לעמוד מנגד. כמי שפועל מתוך מחויבות להגן על ילדים ברשת - אי אפשר לעבור על זה לסדר היום".

 

האינסטינקט הראשון היה לתעד. בעמותת "נתיבי רשת" חברו לעמותת "לוקחים אחריות". "נחמיה כהן, המנכ"ל, הבין מיד את גודל העניין והצטרף אלינו". יחד פנו שני המנכ"לים להנהלת פייסבוק והגישו תלונה רשמית במשטרה. הם גם פעלו לחשיפת התופעה בתקשורת הבינלאומית, ומאז פועלות שתי העמותות יחד בכל הקשור למאבק. "צריך לציין נקודת אור חיובית", אומר פרסבורגר. "יש הצלחה בצמצום הנגישות לעניין. חשוב שאנשים יידעו שעכשיו זה פחות נגיש. גוגל הורידו את כל האפליקציות עם קטגוריה של 18 פלוס. גם הקבוצות הישראליות הושפעו".

 

גם אנחנו נכנסנו לקבוצות כדי לתעד בעצמנו את הזוועה המתרחשת באופן גלוי, באין מפריע. חשוב לציין, את הקבוצות בעלות השמות המפורשים של פורנוגרפיית ילדים אפשר אמנם למצוא רק באפליקציה הבינלאומית, אך גם בקבוצות הישראליות מצאנו סרטונים המציגים אונס ברוטלי של קטינים. ומובן שכל ישראלי יכול בקלות להיכנס גם לקבוצות הבינלאומיות.

 

"לצערנו אנחנו רואים שוואטסאפ לא עשו טיפול שורש. הקבוצות ממשיכות להתחדש ולהתקיים. וואטסאפ נשארה פלטפורמה מאוד נוחה לפדופילים", אומר פרסבורגר. "עד היום ידענו שדברים כאלה קורים בדארקנט. לא תיארנו לעצמנו שיכולה להיות כזאת אינטראקציה בינלאומית להחלפת חומרים פדופיליים בהיקפים בלתי נתפסים. לא ייתכן שהרשתות החברתיות ייתנו לזה להתקיים באופן חופשי.

 

"חשוב לציין, שכמו שאנחנו הגענו לזה באופן אקראי, הרבה ילדים, בני נוער ומבוגרים ברחבי העולם וגם בישראל נחשפים לתכנים הפדופיליים באקראי. אחד הדברים הקשים ביותר לצפייה הוא סרטונים רבים בהם הפוגעים הם בני משפחה. קשה מאוד לראות את הרוע, מצבים של התעללות נפשית ופיזית בילדים ממש קטנים. לא מדובר בבני נוער שנושקים לגיל 18 וקשה מאוד לדעת אם חצו את הגיל. כאן מדובר בילדים ממש קטנים וברור שמדובר בחומר פלילי".

 

פדופיליה בוואטסאפ. אילוסטרציה (צילום: shutterstock)

 

פרסבורגר מודה שקשה לו להתאושש מהזוועות שאליהן נחשף. "זה כל כך חמור, וזה נמשך הרבה מאוד זמן. אנחנו נחשפנו לתופעה המחרידה באוגוסט. קיבלנו מאז אלפי סרטים, וחלק מהסרטונים זה פשוט לראות רצח מול העיניים. הדברים האלה כל כך מטלטלים שהם לא מאפשרים להירדם בלילה. יש סרטונים שמציגים במפורש אונס קבוצתי של ילדות".

 

לדבריו, ניתן לראות בחלק מהתכנים את הייחודיות של העידן שלנו. "ילדים חשופים לפורנוגרפיה ומחקים את עולם המבוגרים. נוצר קשר עם מישהו שדורש מהם לצלם את עצמם - והם מעלים בפניו סרטון. אלה יכולים להיות גם ילדים מאוד צעירים. חשוב לעורר את מודעות ההורים בישראל. שלא יגידו: טוב, מדובר בפדופילים רחוקים שמנצלים ילדים במדינות אחרות - פדופילים מישראל ומכל העולם יכולים ליצור קשר עם הילדים שלכם ולשכנע אותם לתעד את עצמם במצבים אינטימיים. גם בישראל נחשפנו לילדות שמעלות סרטונים מיניים של עצמן. ילדים רוצים לקבל חיזוקים, לעשות רושם, להראות שהם גדולים ומנוסים גם אם הם תמימים לחלוטין".

 

כך, באחד הצ'טים שאחריהם עקבו ראה פרסבורגר ילדה בת 14 שמתכתבת עם אחד הגולשים. הוא שאל אותה "יש לך בכלל ניסיון בסקס?", והיא ענתה: "יש לי הרבה יותר ניסיון ממה שיש לך שערות על הראש".

 

תשמרו על הילדים שלנו

מנהלי העמותות מפנים את האחריות לרשתות החברתיות. "וואטסאפ הכריזה שהיא רשת חברתית מוצפנת מקצה לקצה, כך שלמעשה הם אמרו 'אנחנו לא רואים מה קורה בקבוצות האלה'. מצד אחד הם שומרים על הפרטיות שלנו, אבל זה מייצר מצב בלתי אפשרי בו אין שום פיקוח ובקרה", אומר נחמיה כהן, מנכ"ל ארגון "לוקחים אחריות". "ההצפנה מקצה לקצה נתנה אישור לכל אחד להעלות לרשת מה שהוא רוצה, כולל פדופיליה".

 

לדברי כהן, הדרישה שלהם מוואטסאפ היא להוריד את ההצפנה מהקבוצות הפתוחות. "בקבוצה פרטית אני שולט במי שנכנס, אלה יכולים להיות חברים לכיתה, חברים לעבודה, בני משפחה. כאן ההצפנה היא לטובתנו. אבל בקבוצות הפתוחות וואטסאפ צריכה לבטל את ההצפנה, אחרת היא בעצם נותנת יד לתופעה. זו לא נבואת זעם, זה מה שאנחנו רואים בעיניים. צריכים להגדיר מחדש את המדיניות לאור הבנת הסכנות. אני מניח שוואטסאפ לא ידעה מראש אילו סכנות היא מזמנת, אבל מרגע שהיא כבר יודעת - היא חייבת לדאוג לילדים שלנו".

 

ילדה (צילום: shutterstock)
נהנים מסבל של חסרי ישע(צילום: shutterstock)

 

כהן נותן לדוגמה את פייסבוק. "המדיניות שם היא אפס סובלנות לפורנוגרפיה, ולכן בפייסבוק אין תוכן פורנוגרפי ובוודאי שלא נמצא פדופיליה. אפשר ללכת בדרך של פייסבוק או בדרך אחרת ולהגיד: לא נמנע פורנוגרפיה אבל נמנע מילדים גישה אליה. יהיה וואטסאפ למבוגרים ששם תהיה פורנוגרפיה שאינה פלילית וגם וואטסאפ לילדים עם הפעלה במצב בטוח. לא ייתכן שתהיה הצפנה מקצה לקצה מבלי שוואטסאפ או שאר הרשתות החברתיות ידעו מה מעלים לקבוצות. חרטנו על דגלנו להביא למצב שבו הילדים בעולם יהיו מוגנים ברשת ויוכלו להשתמש בה בבטחה. אנחנו פועלים לגרום לכל החברות האלה לקחת אחריות. לא ייתכן מצב שבו ילדים נפגעים ואין למי להפנות את האצבע".

 

כלומר?

"אנחנו אומרים לוואטסאפ: תמצאו את הדרך לשמור על הילדים שלנו, או שהילדים לא יהיו שם. כל הרשתות משרתות באופן נרחב ילדים. לא יכול להיות שהמקום הזה יהיה מופקר ולא בטוח עבורם. בקרת הורים וסינון תוכן אף פעם לא יהיו פתרון מלא. הפתרון הוא במדיניות של החברות. הרי במקום שבו גוגל רוצה להיות בטוחה היא יודעת לעשות את זה", אומר כהן

ומדגיש: "זה המקום לשבח את גוגל. הם עשו עבודה ממש טובה ומחקו מחנות האפליקציות מאות אפליקציות עם קישורים לתוכן פורנוגרפי. הם אפילו לא בדקו אם מדובר בפדופיליה. פשוט מחקו. וואטסאפ עשו מחיקה נקודתית אבל לא טיפול שורש. עכשיו, כשהם כבר יודעים שיש סכנה, הם מעלימים עין. ברור שבמקרה הזה נדרשת גם עבודה של האינטרפול לאתר ולמצוא את הפושעים ולהכניס אותם לכלא. אבל זה לא פוטר את וואטסאפ מהאחריות שלה".

 

פנינו לתגובת פייסבוק ומשטרת ישראל, לבחון מה נעשה מאז הוגשה התלונה. חשוב לציין - מספרי הטלפון של כל חברי הקבוצות חשופים וגלויים לעיני כל. פניהם של הילדות והילדים פעמים רבות חשופות. לפעמים חשופות גם פני התוקפים. האם מישהו מנסה לאתר את הילדים הנפגעים ולהציל אותם מגורלם? האם רשויות החוק מנסות לאתר את הגברים התוקפים? את הגברים המפיצים? את מנהלי הקבוצות? האם וואטסאפ מעבירה את המידע הרלוונטי אודות אותם משתמשים לאינטרפול?

 

מוואטסאפ נמסר בתגובה: "ל-WhatsApp מדיניות של אפס סובלנות כלפי ניצול מיני של ילדים. אנו פורסים את הטכנולוגיה המתקדמת ביותר שלנו, כולל בינה מלאכותית, כדי לסרוק תמונות פרופיל ולחסום חשבונות שחשודים בשיתוף תוכן פוגעני. אנו משיבים לכל הפניות של רשויות אכיפת החוק ברחבי העולם. לצערנו, יש שמנצלים לרעה את הפלטפורמה שלנו כדי להפיץ תוכן פוגעני וזוהי חובתנו לעצור את זה".

 

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "איננו נוהגים להגיב לחקירות מתנהלות, בייחוד באירועים רגישים הנוגעים למרחב הווירטואלי. תופעת הפדופיליה הינה תופעה חמורה ומטופלת על ידי משטרת ישראל באופן נחוש ובכל הכלים הנתונים בידה על פי חוק".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
וואטסאפ. גן עדן לפדופילים
צילום: shutterstock
מומלצים