שתף קטע נבחר

היום: אלפים יחדשו את מחאת יוצאי אתיופיה בתל אביב

אלפי מפגינים צפויים להשתתף במחאה שתחל בשעה 15:00 בצומת עזריאלי ותסתיים בכיכר רבין. בקרב המארגנים והמשטרה נרשמו מאמצים רבים להרגעת הרוחות ולמניעת תקריות אלימות

 

 

מארגני מחאת יוצאי אתיופיה מצפים היום (ד') לאלפי משתתפים בהפגנה הגדולה ביותר של הקהילה מאז שנת 2015. הם מקווים לשחזר את הלהט שאפיין את המחאה הקודמת, אך עמלים רבות כדי להימנע ממראות דומים למהומה האלימה שבה נפצעו עשרות אזרחים ושוטרים.

 

במסיבת העיתונאים שקיימו אתמול הדגישו המארגנים, בגיבוי בכירי ההנהגה הרוחנית של העדה, כי ההפגנה תהיה "נחושה אך לא אלימה". זאת כתגובה להצהרות המשטרה כי השיח שהיא מזהה ברשתות החברתיות מעורר חשש ממשי מפני אלימות קשה בהפגנה.

 

במהלך השבוע התקיימו מגעים בין גורמים במשטרה לדמויות מובילות בקהילה, בכדי לגבש הסכמות על אופן המחאה ולהבטיח כי הצדדים יימנעו מאלימות. בהמשך לפניית עמותת "טבקה", השר לביטחון פנים גלעד ארדן הודיע כי הורה כבר בתחילת השבוע לצייד את השוטרים שיאבטחו את המחאה במצלמות גוף - כדי "לאפשר מחאה הולמת ולעודד מתינות ושקיפות".

 

יהודה ביאדגה  ()
יהודה ביאדגה ז"ל

ההפגנה צפויה להתחיל בשעה 15:00 בצומת עזריאלי בתל אביב, ובשעה 18:00 יחלו הפעילים לצעוד דרך הרחובות קפלן ואבן גבירול ועד לכיכר רבין - שם יינשאו נאומים.

 

בדומה למחאה ב-2015, שהחלה בעקבות התקרית שבה שוטרים היכו את דמאס פיקדה, חייל ממוצא אתיופי, גם הפעם מקרה הריגתו של יהודה ביאדגה בן ה-24, צעיר יוצא אתיופיה מעורער בנפשו, על ידי שוטר, הוא ש"שבר את גב הגמל".

 

את עוצמת המחאה בקהילה ומחוצה לה על התקרית מדגימה העובדה שפרויקט מימון המונים עבור תשלום לעורכי דין בתביעה שמשפחתו של יהודה מתכוונת להגיש נגד המשטרה – גייס כבר יותר מ-35 אלף שקלים בפחות מ-48 שעות.

הפגנת יוצאי אתיופה בעקבות מותו של יהודה באידגה ז
הפגנת יוצאי אתיופה בעקבות מותו של יהודה באידגה

 

 

שר ברקולי מחאת יוצאי אתיופי ()
אשר ברקולי, ממשתתפי המחאה
"שוב נתקלנו באירוע טרגי שבסופו נהרג אזרח, שהיה לוחם ונתן את מיטב שנותיו עבור המדינה, אך המדינה כהרגלה הזניחה אותו", אמרו היוזמים, קובי גטהון טפרה וארגון הברית הישראלית. "משפחתו, שהתקשרה למשטרה בכדי לקבל סיוע, לא העלתה בדעתה שכך יסתיים האירוע. מספיק להסתכל על אירועי העבר בכדי להבין שזו לא טעות, אלא מגמה. פעם אחר פעם מוצאים את עצמם צעירי העדה סובלים מנחת זרועה של המשטרה ואם לא די בכך, היא מגובה באמצעות שלוחות המדינה".

 

גם נשיא המדינה ראובן ריבלין הצטרף אתמול לניסיונות הורדת המתח ושוחח עם מ"מ המפכ"ל, ניצב מוטי כהן וח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד), המצויה בקשר הדוק עם מובילי המחאה, הפצירה בהם כדי לוודא שהמחאה מקבלת את מלוא המקום וההכלה, תוך שמירה על הסדר והימנעות מכל סוג של אלימות.

 

מלשכת הנשיא נמסר כי הוא ציין בשיחתו עם ניצב כהן שיש לקחת בחשבון את עוצמת סערת הרגשות שהמפגינים נמצאים בה ולתת לקול המחאה להישמע וכל זאת כמובן רק במסגרת החוק. מ"מ המפכ"ל ענה כי "ההנחיות הארגוניות שלי הן לאפשר את המחאה במדינה דמוקרטית. אפגש עם המפקדים ואני מגדיר באופן ברור את האיפוק, ההכלה וחופש המחאה כעקרונות מובילים".

הפגנת יוצאי אתיופיה בשנת 2015 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנת יוצאי אתיופיה בשנת 2015(צילום: AFP)

תיעוד הרגעים אחרי הירי של יהודה ביאדגה ז
תיעוד הרגעים אחרי הירי של יהודה ביאדגה ז"ל(צילום: דניאלה קסנובסקי)
 

הנשיא ריבלין ביקש מח"כ שטה כי תדגיש בפני מנהיגי העדה ומובילי המחאה כי "הכאב על הטרגדיה הוא לא רק של הקהילה, הוא של כל החברה הישראלית" והפציר בה לעשות כל מאמץ על מנת להבטיח שקול המחאה יישמע במסגרת החוק וללא אלימות מכל סוג שהוא. ח"כ תמנו שטה הדגישה בפני הנשיא כי "לא מדובר במחאה אלימה וחבל שיש מי מהגורמים המנסה לתאר אותה ככזו. הגיע הזמן לתקן את העוולות הנגרמות ליוצאי אתיופיה במדינת ישראל. אנו חלק מהעם הזה ואנחנו קוראים לכל אזרח להגיע ולצעוד איתנו".

 

מיכל אברה סמואל, מנכ"לית עמותת פידל הפועלת לשילוב חברתי וחינוכי של יוצאי אתיופיה, אמרה לקראת ההפגנה כי "חובת ההוכחה להתנהגות מכבדת וראויה מוטלת על משטרת ישראל. אנו יוצאים לממש את זכותנו הטבעית להפגין נגד האפליה וקלות הדעת שבה היא בחרה לטפל באירוע הירי שהוביל למותו של יהודה ביאדגה ז"ל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים