שתף קטע נבחר

מה אוכלים בירוחם?

ירוחם על המפה: מצאנו בעיר המדברית תרבות אוכל צנועה ואותנטית - כנאפה מושלמת, קציצות דגים מרוקאיות, בשר על האש ולקינוח גם בירה קרה בפאב של פעם. יצאנו לסיור קולינרי בירוחם

 

בעולם קוראים לזה Friendly Desert, הרשות לפיתוח הנגב מכנה את זה - "תיירות מדברית" אבל תכל'ס אפשר לקרוא לזה פשוט - ירוחם. העיר הזו, שבבנייתה שזורים סיפורי עלייה לא פשוטים, היא כיום מוקד עיקרי בתיירות המדברית. מצד אחד, העיר מרוחקת חצי שעה נסיעה בלבד מבאר שבע, ומצד שני - המיקום שלה הוא בין אגם ירוחם, שמתפרש על פני 600 דונם, לבין המכתש הגדול המפורסם בחולות הצבעוניים שלו.

 

כמו בכל מקום שמציע תיירות, גם ירוחם התפתחה במהלך השניםה אחרונות וכיום יש בעיר מלון חביב ("אירוס המדבר"), גסטהאוס (The White Hill Guesthouse) ותרבות אוכל צנועה ואותנטית. ומכיוון שהתיירות המדברית היא תיירות שעיקרה אירוח אצל התושבים המקומיים, זאת במטרה להכיר את הקהילה ואת החברה תוך כדי חוויה יום יומית, הוקם בעיר גם מיזם אירוח ביתי שנקרא ״עתיד במדבר״, בו פעילות בשלניות מכל העדות המספקות פתרונות הסעדה גם בסופי שבוע, כשכל העסקים בעיר סגורים.

מה אוכלים בירוחם (צילום: לין לוי)
מה אוכלים בירוחם?(צילום: לין לוי)
 

אז מה יש לאכול בירוחם? יש כנאפה מושלמת, קינוחים של פעם, קציצות דגים מרוקאיות, קינוחים הודיים, בשר על האש, ולחמי פרנה ממולאים מבצק עבה וממכר. יש שם גם סדנאות בישול, סדנאות שוקולד וגם סדנה המחברת בין בירה לאסטרונומיה. במקום פועל גם פאב אמיתי של פעם ("פאב המעברה"), בו אפשר להתענג בערבים על כוס בירה קרה ונשנושים.

 

מוסקט - חנות תבלינים ובית קפה

חנות תבלינים קטנה ומלאה באוצרות קולינריים שנמצאת במרכז המסחרי בעיר, והוקמה על ידי השף משה שי, שהגיע לירוחם לפני חמש שנים ושימש בעברו כשף של מלון "אירוס המדבר" בשנים הראשונות לפתיחתו. האהבה למדבר גרמה לו להישאר בעיר, והוא יארח אתכם שם בלבביות ועם הרבה אנרגיות חיוביות.

מה אוכלים בירוחם (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

בין היתר, הוא מציע תבלינים הודיים מיוחדים כמו מסאלה בשר, מקלות אקסוס, גרה מסאלה וגם קטניות מיוחדות מהודו, טבק להרחה, שומר טחון, מאש מקולף וביסלי הודי.

מה אוכלים בירוחם (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

במקרר, תמצאו ממתקים הודיים ארוזים בקופסאות פלסטיק שמכינה בשלנית ביתית, וגם זיתים שחורים ומתובלים שנכבשים במקום (15 שקלים ל-200 גרם). באותו החלל, ממש מעבר לקיר, נפתח לאחרונה גם בית קפה עם בר קטן, מטבח פתוח ומדף עם פטיפון ותקליטים.

מה אוכלים בירוחם (צילום: לין לוי)
מה אוכלים בירוחם(צילום: לין לוי)

בימי שישי עורכים במקום קבלת שבת, ובמהלך השבוע מקרינים שם סרטים ומארחים ג'אם סשן. יום שלישי הוא יום הפטיפון, ולאורך כל שעות היום מושמעים תקליטים שונים. התפריט שם עדיין בהתהוות, אבל המנות הבולטות בו שראויות לציון הן הטירמיסו ששי מכין במקום (10 שקלים), המוקפץ האסייתי עם הסלמון והכנאפה המושלם עם גבינת הריקוטה, הפיסטוקים ומי הוורדים שיותיר אתכם ללא מילים.

מה אוכלים בירוחם (צילום: לין לוי)
משה שי(צילום: לין לוי)

מרכז מסחרי ירוחם, 052-4277724‏, ראשון-חמישי 20:00-8:00, שישי 16:00-8:00, כשר

 

מטעמי רוימי - מסעדת פועלים

באותו מרכז מסחרי, כמה פסיעות בודדות מחנות התבלינים ומבית הקפה של שי, פועלת מסעדת פועלים שמנוהלת על ידי בני הזוג פלורי וויקטור רוימי, שירשו אותה ממשפחתם. במסעדה, שהוקמה לפני 40 שנה, מכינה פלורי בשרים על האש ומטעמים מהמטבח המרוקאי.

מה אוכלים בירוחם (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

השקשוקה שלה נחשבת למוצלחת במיוחד וידועה בכל העיר, וכך גם קציצות הדגים הדחוסות והפיקנטיות שהיא מכינה רק בימים שני ושלישי ומגישה בתוך בגט טרי עם רוטב אדום חריף, הרבה ירק, פלפל, שום ופפריקה.

מה אוכלים בירוחם (צילום: לין לוי)
פלורי רוימי(צילום: לין לוי)

מנות גריל בפיתה יעלו לכם 30 שקלים, על מנות בצלחת תשלמו בין 65-55 שקלים והשקשוקה המפורסמת של פלורי תעלה לכם 30 שקלים, כולל לחם טרי לניגוב.

 

מרכז מסחרי ירוחם, 08-6580378‏, ראשון-חמישי 18:00-7:30, כשר

 

על הגריל - שיפודיה

השיפודייה של ניסים לוגסי נפתחה לפני כעשור, לרגל פרישתו של לוגסי לפנסיה אחרי 40 שנות עבודה. לניסים 11 ילדים, רובם עובדים איתו במקום וכך גם חלק מהנכדים. החלום לפתוח מסעדה בער בו עוד בתקופת עלייתו ארצה ממרוקו בגיל 18, אולי בשל העובדה שלהוריו הייתה מסעדה מפורסמת במרוקו כשהיה ילד. 

מה אוכלים בירוחם (צילום: לין לוי)
מה אוכלים בירוחם(צילום: לין לוי)

ארוחה אצל לוגסי נפתחת עם מבחר סלטים המוגשים לשולחן, ולאחריהם אפשר לבחור מתוך התפריט בשרים על האש, נקניקיות כבד וטחול שמייצרים במקום, שווארמה הודו או את הקבב המפורסם שהוא מכין במקום. טווח המחירים של כל המנות נע כאן בין 69-39 שקלים, וכולל גם את סלטי הפתיחה.

 

צבי בורנשטיין ירוחם, 08-6586568, ראשון-חמישי 22:00-11:30, כשר

 

בבית של הדרה - סדנאות שוקולד ואירוח ביתי

הדרה בן דוד היא שוקולטיירית ושפית שנולדה בכלל בתל אביב, ועברה להתגורר בירוחם מתישהו באמצע החיים. במקום שלה היא מציעה אירוח ביתי לקבוצות, אותן היא משכנת במרפסת מקורה עם דק מעץ. 

מה אוכלים בירוחם (צילום: לין לוי)
מה אוכלים בירוחם(צילום: לין לוי)

המטבח שלה מופרד למטבח חלבי כשר ולמטבח בשרי כשר, ויש לה גם תנור פרנה מרוקאי בו היא אופה מאפים על אבני שמוט. בארוחות עצמן היא מציעה עוף, קציצות, קוסקוס, אורז וסלטים ביתיים. אפשר להתארח אצלה גם לארוחת שישי (100 שקלים לסועד בסופ"ש, 80 שקלים לסועד באמצע השבוע) והארוחה עצמה מיועדת למינימום של עשרה סועדים.

 

במקביל לאירוח הביתי, היא מעבירה בביתה גם סדנאות להכנת שוקולד שבהן, תמורת 150 שקלים, היא תלמד אתכם להכין פרלינים ושאר אוצרות מתוקים. אפשר גם לקנות אצלה מארזים של עוגיות וקינוחים אישיים כמו סברינה, מילפיי, מרמלדות מפירות, חלביצה, טופי מרשמלו ועוד.

מה אוכלים בירוחם (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

ואם כל זה לא מספיק, בתה של בן דוד, חרות, מכינה בהזמנה מראש מארזים של קינוחי ביס יפהפיים (24 יחידות ב-45 שקלים).

 

ליצירת קשר: 050-4310393

 

לאה סדנאות בישול בשטח

לאה פורג'ון גרינברג היא לא הבשלנית הטיפוסית שהייתם מצפים למצוא: היא מעבירה סדנאות שטח, בהן היא מלמדת איך להכין פסטו מושלם מעשבי תיבול שאפשר ללקט גם בגינות ציבוריות. וכן, גם בירוחם המדברית יש לא מעט עשבי תיבול מעניינים שאפשר למצוא בגינות הפזורות בעיר.

מה אוכלים בירוחם (צילום: לין לוי)
לאה פורג'ון גרינברג(צילום: לין לוי)

את הסדנאות היא מעבירה בחווה חקלאית חינוכית בעיר, שהקימה עמותת "עתיד במדבר" בניסיון לחבר בין תושבי העיר לבדואים השכנים. בחווה עצמה יש מחצלות, צילייה גדולה, מבחר ערוגות ירוקות ותצפית על המדבר שמסביב.

מה אוכלים בירוחם (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

אלו מכם שיחליטו לקחת חלק בחוויה המדברית שגרינברג מציעה, ייהנו מהכנת פסטו בתנאי שטח, אפיית פיתות על סאג' ומתה צמחים שהיא תכין לכם מעל המדורה שתערכו במקום. מחיר הסדנה הוא 30 שקלים למשתתף.

 

ליצירת קשר ותיאום סדנה: 052-5052520

 

פרנה בכפר - מתחם אירוח מרוקאי

יגאל וקנין הוא הילר, מטפל הוליסטי ואספן יודאיקה, שנולד בירוחם ומאמין שבצק הוא מהות החיים. לפני שמונה שנים הוא הקים בירוחם את מתחם האירוח "פרנה בכפר", בו הוא מארח קבוצות לארוחות מרוקאיות מסורתיות. במקום שלו פועלים שני תנורי פרנה - אחד חלבי ואחד בשרי, בתוכם הוא אופה את מרבית המנות שהוא מגיש במהלך הארוחה.

מה אוכלים בירוחם (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

כשברקע מתנגנת מוזיקה מרוקאית, וקנין יגיש לכם סעודת בופה מרוקאית שכוללת קוסקוס ודגים מרוקאים חריפים, מאפי פרנה ממולאים, מטבלים, חמוצים וסלטים - הכול מעשה ידיו. 

 

אבל גולת הכותרת כאן, כפי שוודאי ניחשתם, הם הבצקים הנהדרים שוקנין מייצר, ומהם אף אופה לחמים ומאפים ממולאים. כשאלה יוצאים מהתנורים הכבדים שבמקום, הם ממלאים את החלל בריח משכר שקשה לעמוד בפניו.

 

בימי שישי, וקנין מוכר במקום לחמי פרנה ממולאים ביניהם, למשל - פרנה במילוי בצל (20 שקלים). אפשר גם לאכול במקום סמבוסק ממולא בגבינות, בשקשוקה, בחצילים בנוסח טוניסאי או בטונה עם ביצים, תפוחי אדמה ולימון כבוש (28 שקלים).

מה אוכלים בירוחם (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

האירוח עצמו מיועד ל-20 סועדים, ומחירו נע בין 100-80 שקלים לסועד. ויש גם בונוס: בנוסף לארוחה, וקנין מעביר במהלך האירוח הרצאות על בהתיישבות בירוחם ומסביר על האפייה המרוקאית המסורתית בתנורי אבן. ואם תרצו, ישנה אפשרות להוסיף לחבילה גם פעילות קריוקי.

 

נגה 30 אזור תעשיה ירוחם, 054-6068491, שישי 14:00-7:00, כשר

    

גלנץ BEER - סדנאות בירה ואסטרונומיה

משה גלנץ הגיע לירוחם מירושלים לפני ארבע שנים, ואת הבירה שהוא מייצר החל לבשל כתחביב בשעות הפנאי עבור בני משפחתו וחבריו הקרובים. התגובות שקיבל מהם גרמו לו להבין שיש לו ביד מתכון מנצח, וכיום הוא כבר מייצר כמה סגנונות שונים של בירה במבשלת ״שיטה״ שבערד, כשלכל אחת מהן טעם וארומות הייחודיות לה (כמה מהן אפילו הספיקו לזכות במדליות בתחרויות בירה בארץ).

מה אוכלים בירוחם (צילום: לין לוי)
מה אוכלים בירוחם(צילום: לין לוי)

את המתכונים גלנץ פיתח בעצמו תוך כדי ניסוי וטעייה בביתו שבירוחם, ותוך שימוש בלא מעט סוגים שונים של לתת (ביניהן גם לתת שוקולד ולתת מעושנת). וזה עוד לא הכול: לכל בירה שהוא רוקח, יש קשר לסיפור מדברי מקומי המוטבע על התווית של הבקבוק (אגם ירוחם, מכתש ירוחם, אירוס ירוחם, הר אבנון ופסל הזהות - כולם ממוקמים בירוחם ובסביבה). הללו מספקים לגלנץ את ההשראה לבירות שלו, ומספקים לו את הקשר למקום ולאדמה עצמה.

בירה גלֶנץ - מבשלת בוטיק שנולדה בירוחם  (צילום: אור אלכסנברג)
בירה גלֶנץ - מבשלת בוטיק שנולדה בירוחם (צילום: אור אלכסנברג)

מבחר הבירות של "גלנץ Beer" כולל בירת חיטה בניחוחות כשות ופירות טרופיים, פייל-אייל אנגלית בתוספת עשבי מדבר ובירה טריפל בלגית בעלת 8.8% אלכוהול המשלבת בין טעמים פירותיים, מרירים ומתקתקים. יש שם גם בירות במהדורות עונתיות כמו, למשל, בירת בלונד עם גרידת תפוזים ובירה כהה שמתיישנת עם שבבי עץ, המעניקים למשקה ארומה של ויסקי. גלנץ מפיץ את הבירות שלו בעצמו ביישובי הדרום, בירושלים ובתל אביב, מתוך שאיפה שהמוצר יישאר הכי מקומי, אישי ואינטימי שאפשר.

משה גלנץ על רקע שביל החלב.  (צילום: שחר כהן)
משה גלנץ על רקע שביל החלב. (צילום: שחר כהן)
  

ואם חשבתם שמדובר רק בבירה, אז זהו שלא: גלנץ עורך סדנאות היכרות עם עולם הבירה, במהלכן טועמים המשתתפים את כל סוגי הבירה והלתת בהם הוא משתמש ונחשפים לאופן הכנת הבירה, מאפייניה, סוגי הבירות השונים ואיך בונים מתכון מנצח.

 

ומכיוון שהוא עוסק גם באסטרונומיה במסגרת מיזם נוסף שהקים בירוחם שנקרא "שירת הכוכבים",  משלב גלנץ בין סדנת בירה לפעילות על אסטרונומיה בהשתתפות טלסקופ מקצועי. הסדנה עצמה מתקיימת בחוץ, מתחת לכיפת השמים זרועי הכוכבים של ירוחם, ועלות הסדנה היא 75 שקלים למשתתף (מינימום 10 משתתפים).

 

לתיאום הגעה, לבירור לגבי נקודת מכירה ולתיאום סדנה: 052-7276100

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לין לוי
מה אוכלים בירוחם?
צילום: לין לוי
מומלצים