שתף קטע נבחר

להפציץ בסוריה ולרוץ לספר לכל העולם

התייצבות פומבית מאחורי תקיפות בסוריה מעבירה את הכדור באופן מוצהר למגרש של הצד השני - רוסיה, סוריה ואיראן - ומטילה עליהן את הצורך להגיב

 

תיעוד של תקיפת צה
תקיפה בסוריה בחודש שעבר(צילום: EPA)

ישראל הרימה את מסך העמימות שכיסה את פעולותיה נגד איראן ושלוחיה בסוריה. מאז ספטמבר חושפים בכירים ישראלים פרטים על היקף התקיפות ועל פעולות ספציפיות, למשל נגד יעדים איראניים בשדה התעופה הבינלאומי בדמשק, ובפעם האחרונה עשה זאת השבוע ראש הממשלה בנימין נתניהו. הם טענו כי שבירת מדיניות העמימות מסייעת לישראל לשדר נחישות ולהבהיר ליריביה את קוויה האדומים.

 

לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות ב-ynet

 

מדיניות העמימות של ישראל בשורת נושאים אסטרטגיים הוכיחה את עצמה לאורך השנים בצמצום סיכוני הסלמה ולחצים מדיניים. מנגד, התייצבות פומבית מאחורי פעולות המפרות את ריבונות היריב ופוגעות בנכסיו עלולה להעצים את ממד ההשפלה והפגיעה בכבודו, וליצור אצלו מוטיבציה גוברת לתגובה נגד ישראל.

 

עוצמת מדיניות ההסתרה הומחשה, למשל, כאשר סיפקה מרחב הכחשה לבשאר אסד לאחר שאיבד נכס אדיר - הכור הגרעיני הצבאי בדיר א-זור. אף שידע היטב מי עמד מאחורי השמדת הכור, הוא הכחיש את קיומו, קל וחומר את תקיפתו, שלא נחשפה עד עשור לאחר שנהרס. ישראל פעלה באופן דומה גם בעקבות אולימפיאדת מינכן, כאשר במשך שנים באה חשבון עם בכירי ארגון ספטמבר השחור.

 

נטישת העמימות אמנם מעבירה מסר שלפיו ישראל נחושה לאכוף את קוויה האדומים הפומביים בסוריה - מניעת טרור, העברת נשק מתקדם לחיזבאללה והתבססות צבאית איראנית - אולם בחשבון כולל היא לא מוסיפה באופן משמעותי לחיזוק ההרתעה, וסיכוניה גוברים על תועלתה. התייצבות פומבית מאחורי תקיפות בסוריה מעבירה את הכדור באופן מוצהר למגרש של הצד השני - רוסיה, סוריה ואיראן - מטילה עליהן את הצורך להגיב, מכרסמת ביכולתה של ישראל לשמר את פעולותיה הצבאיות מתחת לרף הסלמה ומצמצמת את מרחב התמרון שלה.

 

הצהרות ישראליות רשמיות על פעולות התקפיות עלולות להעמיד את רוסיה במבוכה, לפגוע במופגן בדימויה המעצמתי ובמעמדה בסוריה ובאזור, ולהציג את מערכות ההגנה הרוסיות כבלתי יעילות. מדיניות פומבית כזו עלולה להיתפס במוסקבה כהתרסה ולהניעה לסגור את חלון הפעולה, שאפשרה לישראל, נגד ההתבססות הצבאית האיראנית.

 

נטישת מדיניות העמימות עלולה לקרב מהר יותר גם את היום שבו סוריה עצמה, ייתכן בגיבוי רוסי, תידחף להגיב על תקיפה בשטחה. בלטו בהקשר זה דבריו החריגים של שגריר סוריה באו"ם, ששאל בדיון במועצת הביטחון האם רק תגובה סורית נגד נמל התעופה בן גוריון תוכל להסב את תשומת הלב לתוקפנות הישראלית נגד שדה התעופה הבינלאומי בדמשק?

 

 

בכלל, ניכר כי בעקבות ההצהרות הפומביות הישראליות, הסורים נוטים להצהיר כי ישראל תקפה בשטחם גם כאשר זו אינה נוטלת אחריות, באופן המגביר את המתיחות הגלויה בין המדינות.

 

ניכר כי הרטוריקה הישראלית, החושפות את ההישגים המשמעותיים במניעת התבססות איראן בסוריה, מדרבנת גם את כוח קודס להגיב נגדה ברף גבוה יותר, כפי שאירע כששיגר טיל קרקע-קרקע לתחומה. אגב, כדאי לשים לב כי איראן עצמה פועלת בתוך מסגרת נוקשה של עמימות ומרחב הכחשה ביחס לפעולותיה בסוריה ובאזור בכלל.

 

בשורה התחתונה, התבססות חזית צבאית שנייה בסוריה היא איום אסטרטגי מהמעלה הראשונה, שישראל פעלה עד כה בהצלחה למנוע ועליה לעמוד על המשמר כדי לוודא שהישגיה נשמרים. פעולות מוצלחות על בסיס מודיעין מדויק הן ההרתעה הטובה ביותר, שהעמימות רק מעצימה אותה.

 

לפיכך, במידה שישנו אפילו צל של סיכוי כי מדיניות העמימות, מפחיתה, ולו במעט, את הסיכון להסלמה, ומסייעת לשמר חופש פעולה, יש לשוב אליה. ויפה שעה אחת קודם.

 

  • אלוף (מיל') עמוס גלעד הוא ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) במרכז הבינתחומי הרצליה. אל"מ (מיל') אודי אבנטל הוא עמית מחקר בכיר במכון למדיניות ואסטרטגיה

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אודי אבנטל (מימין) ועמוס גלעד
מומלצים