שתף קטע נבחר

נשיא עד 2034? הפרלמנט אישר את "תיקון סיסי" לחוקה

הפרלמנט המצרי אישר להסיר את הגבלת הכהונה שהייתה אמורה למנוע מסיסי להתמודד על הנשיאות גם ב-2022. השלב הבא: משאל עם

הפרלמנט המצרי הצביע בצהריים (יום ה') ברוב גדול בעד אישור התיקונים לחוקה, שבמסגרתם תוסר ההגבלה על הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי לרוץ לכהונה נוספת אחרי כהונתו הנוכחית, שאמורה להסתיים ב-2022. כשיקבלו התיקונים אישור סופי במשאל עם תיפתח בפני סיסי האפשרות להישאר בתפקיד עד 2034. סיסי צפוי להצליח להשיג במשאל את האישור המיוחל.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

נשיא מצרים סיסי. לסיים את מה שהתחיל (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא מצרים סיסי. לסיים את מה שהתחיל(צילום: AP)

מתוך 596 מחוקקים – 485 הצביעו בעד השינויים שנידונו היום. יו"ר הפרלמנט הודיע כי עתה יעברו השינויים בחוקה לדיון בוועדת החוק והמשפט, דיון שיימשך חודשיים, ולאחר מכן הם יועלו למשאל עם.

 

ההתפתחות הזו באה כשברקע החשש בעולם ובמצרים עצמה שמצרים הופכת שוב למדינה המתנהלת תחת שלטון אוטוריטרי – שמונה שנים אחרי ההתקוממות העממית שהפילה את משטרו של הנשיא חוסני מובארק. הפלת המשטר ההוא, אחרי 29 שנות שלטונו, נעשתה בתקווה לכונן דמוקרטיה של ממש.

 

אחרי הפלת מובארק, נזכיר, ניצח בבחירות איש האחים המוסלמים מוחמד מורסי, אולם ממשלתו הואשמה בדיכוי חירויות הפרט ובקידום מקומה של הדת בחיי היום יום, ובעקבות חודשים של עימותי דמים בין נאמניו למתנגדיו ביצע הצבא הפיכה בהובלת א-סיסי. בשנים הבאות הוביל משטרו של א-סיסי מבצעי דיכוי חסרי תקדים נגד מתנגדיו. בשנה שעברה נבחר א-סיסי לכהונה שנייה בתפקיד, אחרי שכל המועמדים שהיה להם סיכוי כלשהו לנצח אותו נכלאו או אולצו לפרוש מהמרוץ.

הדמוקרטיה לא הגיעה. סיסי (צילום: AP) (צילום: AP)
הדמוקרטיה לא הגיעה. סיסי(צילום: AP)

תומכי א-סיסי וכלי התקשורת המזוהים איתו מקדמים זה חודשים ארוכים את הרעיון ששתי כהונות לא יספיקו לא-סיסי כדי להגשים את חזונו – להעביר את מצרים מודרניזציה, לערוך רפורמות עמוקות בכלכלתה ולהביס את המחבלים האיסלאמיסטים. יאסר ריזק, העומד בראש העיתון הממלכתי "אל-אחבאר" ונחשב למקורב מאוד לא-סיסי, טען למשל כי השינויים בחוקה חיוניים כדי למנוע מהאיסלאמיסטים לצבור כוח. הוא העריך שמשאל העם ייערך עוד לפני חודש הרמדאן, שהשנה צפוי להתחיל בראשית מאי.

 

שר החוץ של מצרים לשעבר עמר מוסא קרא בשבת ל"דיאלוג לאומי נרחב" בנוגע לשינויים המוצעים. מוסא, שכיהן בעבר כמזכ"ל הליגה הערבית, ישב בראש צוות שניסח את החוקה הנוכחית של מצרים ב-2014. בסוף השבוע אמר כי יש לאפשר לכל הקולות – של התומכים ושל המתנגדים – להישמע, וזאת "כדי להעשיר את החיים הפוליטיים במדינה ולהבטיח את אמינות השינויים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
נשיא מצרים א סיסי ראיון ל-60 דקות שיתוף פעולה עם ישראל ב סיני
צילום: gettyimages
מומלצים