שתף קטע נבחר

נתניהו: "ישראל מצפה לעסקת המאה של טראמפ"

ראש הממשלה נפגש עם סגן נשיא ארה"ב בוועידה בוורשה והתייחס לניסיון האמריקני להביא לסיום הסכסוך: "ישראל תמיד תגן על עצמה בכוחות עצמה". נתניהו, פנס וראש ממשלת פולין הניחו זרים על האנדרטה לזכר לוחמי מרד גטו ורשה

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו פגישה עם סגן נשיא ארה
נתניהו ופנס בוורשה פולין(צילום: רויטרס)

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שנפגש אחר הצהריים (יום ה') עם סגן נשיא ארה"ב מייק פנס במסגרת הוועידה לשלום וביטחון במזרח התיכון בוורשה, התייחס ל"עסקת המאה" שבמסגרתה מקווה ממשל טראמפ להביא לסיום הסכסוך במזרח התיכון. "ישראל מצפה לעסקת המאה", אמר. "אני יודע שממשל טראמפ מחפש להבטיח את ביטחון ישראל לדורות. עם זאת, אני תמיד אומר בהתבסס על הניסיון שלנו שישראל תמיד תגן על עצמה בכוחות עצמה. זה מנחם לדעת שיש לנו ברית כל כך חזקה בין המדינות".

 

 

בנימין נתניהו וסגן נשיא ארה
נתניהו, פנס וראש ממשלת פולין הניחו זרים באנדרטה לזכר גיבורי גטו ורשה (צילום: EPA)

"יש קשר עמוק בין העם האמריקני לישראלים", הוסיף נתניהו. "אין לנו חברים ובני ברית טובים יותר מכם. אנחנו מעריכים את החלטת טראמפ להעביר את השגרירות לירושלים. אני יודע שאתה יודע את זה, ואני יודע שהנשיא טרמאפ יודע את זה.

 

"אנחנו מאוד מעריכים את הכנס הזה, שבו 60 נציגים ושרי חוץ, כולל ממדינות ערב, עמדו ביחד ודיברו בעוצמה ובבהירות כה נדירה נגד האיומים המשותפים מהמשטר האיראני", אמר נתניהו לפנס. "אין לנו חברים יותר טובים מכם, ואני רוצה שתדע שאנחנו מצפים להמשיך בשיתוף הפעולה הזה. אני רוצה להודות לך על כל שעשית ואתה עושה ותעשה עבור מדינת ישראל".

 

בנימין נתניהו וסגן נשיא ארה
לאחר הנחת הזרים(Photo: EPA)

בנימין נתניהו וסגן נשיא ארה
הנחת הזרים בוורשה(צילום: EPA)
 

סגן הנשיא האמריקני, מייק פנס, אמר לנתניהו: "אנחנו מודים לך על המנהיגות והמחויבות שלך למקום ההיסטורי הזה. זה מעורר השראה עבורי להיות איתך במקום המיוחד הזה. זה מזכיר לנו את החוזק ביחסים בין שני העמים שלנו".

 

מוקדם יותר הניחו נתניהו ופנס זרים על האנדרטה לזכר לוחמי מרד גטו ורשה שנאבקו בנאצים באביב 1943. ליווה אותם ראש הממשלה הפולני מתיאוש מורביצקי.  

 

ג'ארד קושנר, חתנו ויועצו של נשיא ארה"ב דונלנד טראמפ אמר בוועידת ורשה כי "עסקת המאה" תוצג לאחר הבחירות בישראל. הוא נמנע מלהיכנס לפרטי התוכנית, אך אמר כי היא תדרוש פשרות משני הצדדים.

 

בוועידה לוקחים חלק נציגים רבים של מדינות ערביות. היא נפתחה הבוקר בדיון שבמסגרתו ישב נתניהו לצד שר החוץ התימני הישאם שראף. נתניהו פנה למזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו והודה לו על ארגון הכנס, שאותו כינה "מפנה היסטורי", והוסיף: "בחדר אחד ישבו 60 שרי חוץ ונציגים של עשרות ממשלים. ראש ממשלה ישראלי ושרי חוץ של מדינות ערביות מובילות עמדו ביחד ודיברו בעוצמה לא רגילה ובבהירות ואחדות נגד האיום המשותף של המשטר האיראני".

 

 

שליחו המיוחד של טראמפ, ג'ייסון גרינבלט, סיפר שבמהלך המפגש המיקרופון של נתניהו לא עבד, ושר החוץ התימני השאיל לו את שלו. "נתניהו התבדח על שיתוף פעולה חדש בין ישראל ותימן. צעד צעד...", כתב גרינבלט.

 

שר החוץ של בחריין, השייח חאלד בן אחמד אל חליפה, אמר כי הוא מאמין שבעתיד יתקיימו יחסים דיפלומטיים עם ישראל. בתשובה לשאלה מתי תחול פריצת דרך ביחסים עם ישראל וראש הממשלה בנימין נתניהו יוזמן לביקור, ענה: "זה יקרה כשזה יקרה". הוא נשאל אם זה יקרה בקרוב, ואמר: "זה יקרה בסופו של דבר".  

 

 

 בנימין נתניהו במליאת וועידת ורשה לשלום וביטחון (צילום: עמוס בן גרשום, לע
נתניהו והמשתתפים בוועידה, הבוקר(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

מליאת וועידת ורשה לשלום וביטחון (צילום: AP)
ועידת ורשה לשלום וביטחון(צילום: AP)

מוקדם יותר קרא פנס למדינות אירופה החתומות על הסכם הגרעין עם איראן לפרוש ממנו. לדבריו, מנגנון הסחר האירופי מחזק את איראן ומרחיק את אירופה מארה"ב. הוא אמר כי אותו מנגנון סחר חדש הוא ניסיון "לשבור את הסנקציות האמריקניות" נגד איראן. "לצערי, כמה משותפותינו האירופיות המובילות לא ממש משתפות פעולה. למעשה, הן הובילו את יצירת המנגנונים לשבירת הסנקציות", ציין.

 

את הביקורת שלו הוא מיקד באיחוד האירופי, בריטניה, צרפת וגרמניה: "הגיע הזמן לשותפותינו האירופיות לסגת מהסכם הגרעין ולהצטרף אלינו בלחץ הכלכלי והדיפלומטי הדרוש להבאת שלום, ביטחון וחופשי לעם האיראני, לאזור ולעולם".

 

ביניים, במקביל לוועידה בוורשה התכנסו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא איראן חסן רוחאני ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן בעיר סוצ'י שלחוף הים השחור, כדי לדון בהסדרה בסוריה אחרי מלחמת האזרחים.

 

מוקדם יותר התייחס סגן הנשיא פנס לכינוס הוועידה בוורשה: "אנחנו פה ביחד בגלל האיומים שאנחנו חולקים. אין איום יותר מסוכן מהטרור האיסלאמי ומהמשטרים שיוצאים מהמדינות ומגיעים לכל העולם. אין לטרור האיסלאמי גבולות. המטרות הן ארה"ב, ישראל ומדינות במזרח התיכון ובשאר העולם. הטרור האיסלאמי לא מבין משהו אחר חוץ מכוח ברוטלי. תחת הנשיא דנלד טראמפ, ארה"ב שוב שמה את הביטחון ואת הציונות במקום הראשון. יש משב רוח שכבר מורגש במזרח התיכון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים