שתף קטע נבחר

צ'ייקובסקי הגדול: הזר הטוב בתולדות הליגה

לפני שהגיע להפועל חיפה הוא הופיע בשני מונדיאלים במדי יוגוסלביה ושיחק במרקנה לעיני 200 אלף צופים. אבינעם פורת נזכר בזלטקו צ'ייקובסקי האגדי ("אחד משלושת השחקנים הטובים בעולם"), שגילה בבאיירן מינכן שחקן שכונה "הקייזר"

מי היה הזר הטוב ביותר שהופיע בליגה הישראלית? ג'ובאני רוסו? סרגיי קנדאורוב? שורה אובארוב? יעקובו איגביני? הצחקתם את מי שהספיק לראות בפעולה את זלטקו צ'ייקובסקי בסוף שנות ה-50, אז הצעיד את הפועל חיפה לצמרת כמאמן-שחקן.

 

כמה גדול הוא היה? לפני שהגיע לכרמל הוא הופיע בשני מונדיאלים במדי נבחרת יוגוסלביה (1950 ו-1954), כולל ב-2:0 לברזיל במרקנה לעיני 200 אלף צופים, וזכה לקחת חלק בנבחרת אירופה במשחק החגיגי מול אנגליה שהסתיים ב-4:4. לאחר שהרומן הישראלי הסתיים הוא אימן את באיירן מינכן בשנות ה-60 וזכה בגביע המחזיקות.

 

מימין: זלטקו צ'ייקובסקי השוער משה פלדשטיין ז
היה כוכב בינלאומי. מימין: צ'ייקובסקי, פלדשטיין ז"ל ואשכנזי(באדיבות נאור חזות)

 

זלטקו צ'ייקובסקי חוגג אליפות עם האנס שייפר (צילום: AP)
צ'ייקובסקי (במרכז) חוגג אליפות עם קלן ב-1962(צילום: AP)

 

זלטקו צ'ייקובסקי באימון פ.צ ציריך (צילום: AP)
זלטקו צ'ייקובסקי כמאמן פ.צ ציריך ב-1978(צילום: AP)

 

אפילו חודורוב ספג

הזר הכי טוב? השחקן הכי טוב. ובהפרשים גדולים מהיתר, שחלקם עשו קריירות אדירות. "אין ספק ששחקן כמוהו מעולם לא שיחק בקבוצה ישראלית", אמר רובי יאנג, מכוכבי הפועל חיפה והנבחרת הלאומית באותה תקופה שמתגורר בניו יורק. "נכון שהוא הגיע לכאן בגיל 34, אבל עדיין היה שחקן ענק". איציק אשכנזי, הקפטן דאז, מוסיף: "גם כיום, אחרי יותר מ-60 שנה, אנחנו לא מפסיקים לדבר עליו. הוא היה בזמנו אחד משלושת השחקנים הגדולים בעולם".

 

מדהים איך הצליחו להביא אותו לכאן, כולם חשבו באותו זמן, ובאיזה טקס מרשים התקבל. תארו לכם מעמד דומה ב-2019: ספינה מגיעה מאירופה לנמל חיפה. כל המי ומי בעיר ממתינים באזור הרציף. והנה, יוצא לו אדם נמוך קומה, 1.64 מטר בסך הכל, ומתקבל על ידי לא פחות מראש עיריית חיפה המיתולוגי יוסף אלמוגי. ולאיזה מלון מסיעים אותו? עזבו מלון, זה לא היה בלקסיקון ובאמצעים של אז.

 

רובי יאנג מכניע את יעקב חודורוב (באדיבות רובי יאנג)
רובי יאנג מכניע את יעקב חודורוב(באדיבות רובי יאנג)

 

המכונית אוספת את האבא-מאמן-שחקן זלטקו, אשתו ראדה, הבן זלאטן והבת וסנה (אהבה בקרואטית) - ומביאה אותם לפתח דירה סטנדרטית בשכונת קריית אליעזר, ממש ליד האצטדיון החדיש באותה תקופה. היה קשר עין בין הבית הפרטי למגרש שעוד נחזור אליו. הזמן ההוא היה שונה לגמרי מכל שאנחנו מכירים כיום. בפוליטיקה בעיקר, אבל גם בכדורגל. חיפה נחשבה לאדומה לגמרי בימי אלמוג, והאפילה בפופולריות שלה על מכבי הירוקה. יחד עם זאת, שתי קבוצות העיר היו שוליות לגמרי בטבלת הליגה. בדיוק בשביל זה הוחלט להביא תותח. לתותח הזה קראו צ'ייקובסקי.

 

אז איך הביאו שחקן שהבקיע שלושה שערים לרשת של יענקל'ה חודורוב הגדול בקדם המונדיאל הראשון של ישראל ב-1949, שזכה בשתי מדליות כסף באולימפיאדות ושנחשב לכוכב הגדול בנבחרת הכוכבים של יוגוסלביה העוצמתית? הקשר איתו נוצר כשעזב את יוגוסלביה הקומוניסטית לקריירה מקצוענית בפ.צ. קלן הגרמנית. במקביל, למד בבית הספר הגבוה למאמנים עם דוביד שוייצר ועמנואל שפר. יוסי גלזר, עיתונאי ספורט חיפאי ותיק ומוערך שהתעניין בנושא, בטוח שדוביד היה זה ששיכנע את צ'יק, כך כונה, לפתוח בקריירת האימון, אפילו אם כמאמן-שחקן, דווקא בחיפה.

 

אחרים, בראשם השופט הבינלאומי אברהם קליין, חיפאי גם הוא, נותנים את הקרדיט לוולטר יעקב שהיה אז יו"ר הפועל חיפה. "לוולטר הייתה סוכנות מכוניות גדולה, ובמקביל כיהן כיו"ר הפועל חיפה וגם שימש כתב של מגזינים גרמניים בישראל. אומרים שהוא ניצל את ההיכרות עם חבריו העיתונאים בגרמניה ליצירת הקשר", אמר קליין. והנה דיווח אחר על הפרטים הטכניים לקראת ההחתמה: יעקב נסע באונייה לגרמניה יחד עם מזכיר המועדון יצחק כהנא (אבא של רני, הכדורסלן והמאמן המפורסם) ושם החתימו את צ'יק בהפועל לשנתיים וחצי. מלחמת גרסאות.

 

"דאג שתוקם נבחרת חיפה". זלטקו צ'ייקובסקי (יושב שני משמאל) (באדיבות רובי יאנג)
"דאג שתוקם נבחרת חיפה". זלטקו צ'ייקובסקי (יושב שני משמאל)(באדיבות רובי יאנג)

 

"לא היה מוסר כמוהו"

אבל האם ב-1958, מועד הגעתו, היה מותר לזרים לשחק בארץ? פנינו לסמכויות שפעלו אז במוסדות ההתאחדות לכדורגל. אורי וילנסקי, רכז הליגות המיתולוגי ואביו של איש התקשורת ירון וילנסקי מגלי צה"ל, הודה שאינו זוכר בדיוק איך אישרו לצ'ייקובסקי לשחק. הוא הפנה אותנו לעו"ד חנוך קינן, שעבד אז במשרדו של צביקה יפה, היועץ המשפטי המפורסם של ההתאחדות לכדורגל. קינן: "עד כמה שזכור לי התנהלו אז ויכוחים. הפועל חיפה נדרשה להגיש בקשה מיוחדת. בהתאחדות ראו בהגעת צ'ייקובסקי כבוד גדול למדינה, ואישרו את הבקשה".

 

השינוי חל באופן מיידי. גליל גלסברג, הסקורר של הקבוצה, מתאר פרט מדהים: "מאחר שהמשפחה התגוררה קרוב לאצטדיון, והיציעים בקריית אליעזר היו נמוכים, אשתו ראדה השקיפה עליהם מהמרפסת בבית. היא הייתה אסרטיבית מאוד והצליחה לראות מי לא מתאמן ברצינות מספקת. אחר כך הייתה מכינה דו"ח לבעלה, ולמחרת באימון היו רואים את התוצאות. צ'יק שלח את השחקנים שאשתו סימנה לסיבובי ריצה נוספים, כעונש".

 

גם צ'ייקובסקי לא נתן לשחקנים להרים ראש. למרות שנכנס לליבו של כל אחד מהם, הוא דאג להוריד אותם לקרקע אחרי הצלחות. הוא גילה, למשל, את רובי יאנג במשחק על אליפות הנוער הארצית בין מנצחות שני המחוזות - הפועל חיפה וגדנ"ע יהודה. "ניצחנו 1:4 ומיד הוא העלה אותי לבוגרים", מספר יאנג. "בתחילת העונה הבסנו את הפועל תל אביב 0:5 במשחק ידידות, הייתה לי יופי של התחלה. פתאום צ'ייקובסקי קורא לי, מחטיף לי סטירה ואומר שלא רצתי מספיק".

 

אבא חושי מעניק את גביע המדינה לקפטן איציק אשכנזי מספר 4 (באדיבות נאור חזות)
אבא חושי מעניק את גביע העשור לקפטן איציק אשכנזי (באדיבות נאור חזות)

 

התואר הראשון שבו זכתה הקבוצה בהנהגתו היה בגביע העשור ב-1959, מול הפועל ירושלים (1:2) באצטדיון באסה, בטרם הפך לבלומפילד. איציק אשכנזי שהבקיע את הצמד אמר: "זה היה תואר נחשב מאוד. גביע במלאות 10 שנים למדינה, ואחרי סדרת משחקים קשה. ברור שפירות העבודה של צ'יק בשלו. כואב לי שהיום ההתאחדות לכדורגל מנסה להתעלם מהתואר ומחקה אותו מהיומנים שלה. אני מנהל מאבק להכיר בגביע היקר הזה ולא אפסיק".

 

"לצ'ייקובסקי הייתה טכניקה מהטובות בעולם", נזכר יאנג. "הוא דווקא התרשם פה מהטכניקה של שחקני מכבי חיפה כמו אברהם מנצ'ל, אשר עלמאני, ג'וני הרדי ואחרים. לכן דאג שתוקם נבחרת חיפה ותשחק נגד נבחרות וקבוצות גדולות שהגיעו לפה. נבחרת פולין, ריימס הצרפתית, צ'לסי. הוא תרם לכולם".

 


 

גלסברג, שהיה סקורר ענק, סיפר על משחק שבו כבש שישייה נגד מכבי פתח תקווה בקריית אליעזר. "ארבעה מהשערים הגיעו מבישולים של צ'ייקובסקי, לא היה מוסר כמוהו. הוא היה מסוגל לתת פס מדויק למרחק של 40 מטר, דרך השטח החופשי בין המגינים, ולמסור בעוצמה הנכונה לשחקן שקיבל את הכדור".

 

"מעטים מאוד, ברמה העולמית הגבוהה, עושים זאת כמוהו היום", המשיך גלסברג והוסיף: "אני זוכר עוד משהו. אחרי משחק שבו השקענו הרבה וניצחנו במכתש את הפועל ר"ג, ישבנו בחדר ההלבשה עם הראש למטה, גמורים מעייפות, ואז אני שומע אותו אומר לוולטר יעקב: 'תסתכל על הבחור הזה ותראה איך הוא נראה אחרי מאמץ. שמח לראות שנתן את הכול'".

 

נתן לו את ההזדמנות הראשונה. פרנץ בקנבאואר (צילום: רויטרס)
נתן לו את ההזדמנות הראשונה. פרנץ בקנבאואר(צילום: רויטרס)

 

אחרי שלוש שנים עם הקבוצה הוא עזב לגרמניה כשבאמתחתו סגנות אחת, הגעה לגמר גביע המדינה וכאמור גביע העשור. חלק מהשחקנים שמרו איתו על קשר והוא שידרג לחלוטין את מעמדה של הפועל חיפה באותן שנים. באיירן מינכן, שהחתימה אותו לאחר מכן, המריאה עם צ'ייקובסקי לצמרת האירופית, כולל גביע אירופי ראשון. "על הדרך הוא העלה שחקן צעיר אחד לגדולה", אומר נאור חזות, חוקר ההיסטוריה של הפועל חיפה שאף רכש תמונות מעברה במכירה פומבית.

 

לשחקן הצעיר ההוא קראו פרנץ בקנבאואר, עדיין לא "הקייזר". חזות סיפר על המשחק הראשון של הכוכב המבטיח תחת שרביטו של צ'ייקובסקי: "ביוני 1964 בקנבאואר ערך את הבכורה בקבוצה הבוגרת במשחק מול סט. פאולי (0:4) בתפקיד 'המטאטא', והוא גם הבקיע שער. גם גרד מילר הענק שיחק אצלו באותה קבוצה". אתם הבנתם? כל זה קרה ארבע שנים בלבד אחרי שעזב את הפועל חיפה. אגדה שהייתה באמת.


פורסם לראשונה 15/02/2019 16:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים