שתף קטע נבחר

רפורמת ההכרה בהורות במשפחות גאות: "הבטחת בחירות בלבד"

לא כל חברי קהילת הלהט"ב קיבלו את המהלך של השר כץ שפורסם לראשונה ב-ynet. רבים מסכימים כי מדובר בצעד משמעותי לעבר שוויון - אך אחרים טוענים כי מדובר בהבטחת בחירות בלבד. "אל תקלו לנו בתנאים; פשוט אל תציבו אותם", מסרו גורמים בקהילה הגאה

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מ"תמונת ניצחון" ל"המשך האפליה": תגובות מעורבות נשמעות בקהילת הלהט"ב על הרפורמה בהכרה בהורות במשפחות גאות שנחשפה הבוקר (א') ב-ynet. בעוד שיש הסכמה רחבה שמדובר בהתקדמות משמעותית לעבר שוויון, רבים חוששים כי מדובר בהבטחת בחירות שתישאר על הנייר בלבד, וטוענים כי בכל מקרה מדובר רק בצמצום האפליה כלפי המשפחות הגאות ולא במיגורה.

 

הרפורמה, נזכיר, אמורה לאפשר הליך משפטי מזורז, פשוט וזול להסדרת ההורות של זוגות, רובם חד-מיניים, שהביאו ילד לעולם באמצעות פונדקאות בחו"ל או תרומת זרע. ההמלצות שגיבש הצוות הבין-משרדי והתקבלו על ידי שר העבודה והרווחה חיים כץ, הועברו לאישורו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט.

 

מהפכת ההכרה בהורות להט

לדעתה של אורלי וייסלברג-צור, שהגישה עתירה לבג"ץ הדורשת להשוות את רישום ההורים להט"בים לילד לרישום של הורים הטרוסקסואלים, ולרשום אותה כאם בנה המשותף עם בת זוגה רוית, מדובר ב"עוד כותרת על מהפכות ורודות בישראל".  

 

"המלצות הוועדה מסריחות מריח של הבטחת בחירות, שמקורה באותה ממשלה שבאופן שיטתי ועקבי מתנגדת למדיניות פרו-להט"בית ושוויונית", כתבה לאתר חדשות הלהט"ב WDG, בעקבות הפרסום ב-ynet. בדבריה ביקשה: "לא עוד פיקוח, לא עוד בקשות בבתי משפט, לא עוד אפליה בכלל, קטנה כגדולה. תנו לנו להירשם כהורים כמו כל היתר - בלי הקלות בתנאים, אלא פשוט בלי תנאים".

מצעד הגאווה בירושלים לשנת 2018 (צילום: EPA)
"חוששים שהרפורמה תישאר על הנייר בלבד"(צילום: EPA)

מצעד הגאווה בירושלים לשנת 2018 (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

רעות נגר, פעילה בולטת בקהילה הגאה ומנהלת תחום דת ומדינה בארגון "הברית הישראלית", דווקא הביעה שמחה על המהלך ואמרה כי "הרפורמה המוצעת היא תמונת ניצחון ותוצר של קהילה גאה, שעושה צעדים משמעותיים כדי להשמיע את קולה ולהיות קהילה שפועלת יחד למען שוויון וביטחון אישי".

 

עם זאת, נגר הוסיפה כי "הקהילה כבר לא תמימה ושבעה מהבטחות. אנחנו רוצות לראות תוצאות. בנוסף, גם הרפורמה היא שלב ביניים למצב הרצוי. אנחנו דורשות יחס זהה להורה הטרוסקסואל, לא צריך הקלה, צריך פשוט להפסיק להפלות אותנו. אין שום עניין של המדינה שלא לרשום אותנו אוטומטית ואין שום סוגיה של טובת הילד לברר".

 

"מדובר במהלך שטומן בחובו אפליה נוספת, אמנם פחותה, אך עדין אפליה, וכל זאת במסווה של 'בשורה'", אומרת עו"ד כרמית מזרחי מסר. "עצם קיומו של הליך צו ההורות, במקום הצהרה פשוטה בדבר ההורות, כפי שנהוג בזוגות הטרוסקסואלים, מהווה אפליה. 'טובת הילד' נבדקת רק כאשר מדובר בזוגות להט"בים. קהילת הלהט"ב של היום לא מסתפקת בהסדרים למראית עין ובבקשה שלא יעשו עלינו תרגילי בחירות זולים".

 

יו"ר האגודה למען הלהט"ב, חן אריאלי, אמרה כי הרפורמה היא תוצאה ראשונה של מחאת האימוץ של הקהילה מקיץ 2017. "אנחנו ממתינות לאישורו של היועמ"ש את אימוץ המסקנות באופן מיידי ויישומן. זה צעד חשוב אל עבר פתרון כולל, אך הדרך לשם עדיין ארוכה להכרה במשפחות שלנו. אפליה היא אפליה ויש למגר אותה מן היסוד ובאופן מוחלט, ולא בהקלות חלקיות".

חיים כץ (צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)
שר העבודה והרווחה חיים כץ(צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)

עו"ד איריס שינפלד, מומחית בדיני משפחה ומשפחות להט"ב שהייתה חברה בוועדה שגיבשה את הרפורמה, אמרה כי "זהו יום חשוב במאבק שלנו לשוויון אמיתי, שהושג בעיקר בזכות עבודה אינטנסיבית וארוכת שנים לשינוי תפיסתי במערכת המשפט. המלצות הוועדה מביאות עמן שתי בשורות - האחת היא שהתהליך לצו הורות יהפוך לפשוט ונגיש יותר עוד בשלב ההיריון, כך שההכרה בהורות תהיה מיידית. והשנייה היא שעצם ההחלטה להביא ילד ביחד היא החלטת אל חזור, גם במקרה שבני הזוג נפרדים וזוהי דרך משמעותית לתפיסת ההורים כשווים מבלי העדפה להורה הביולוגי.

 

אין ספק שאפשר לראות התקדמות בעמדת המדינה למשפחות הלהט"ב. יחד עם זאת, הדרך שלנו לשוויון מלא עוד ארוכה ונמשיך לפעול עד להשגתו", אמרה.

 

עידן רול, יו"ר המטה הגאה של יש עתיד ומועמדה ברשימה לכנסת אמר כי "הרפורמה של השר כץ היא צעד בכיוון הנכון, אבל גם הנוהל החדש מפלה ביחס לזוגות סטרייטים. הזכות להקים משפחה היא זכות יסוד שהממשלה הרעה שלנו שוללת מאיתנו הקהילה הגאה פעם אחר פעם, מחוק האימוץ המפלה ועד לחוק הפונדקאות, אשר ראש הממשלה בנימין נתניהו התחייב לתקנו ואז הצביע נגדנו כחלק מספין ציני ומכוער על גבם של זוגות שכל חלומם הוא להיות הורים".

 

"הטוב זה שהוועדה השכילה לראות את הקשיים של משפחות להט"ב שצריכים לקפוץ דרך שורה של חישוקים לטובת הכרה בהורות חוקית לשניהם", אמרה עו"ד ויקטוריה גלפנד, בעלת משרד עורכות דין בתחום של פונדקאות חו"ל וזכויות להט"ב.

 

"הרע זה שעוד לא מדובר בסוף פסוק, ויהיה מעניין לראות האם ואיך יאושרו ההמלצות על ידי היועץ המשפטי לממשלה. המכוער הוא שפעמים רבות יוזמות והבטחות שניתנות בתקופת בחירות - מתפוגגות עם כינונה של ממשלה חדשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
תגובות מעורבות על רפורמת הורות במשפחות גאות
צילום: שאול גולן
מומלצים