שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: אפשר ללדת בשלום גם בגיל 50 ומעלה

עד לפני כ־30 שנה זה נחשב למדע בדיוני, אבל מחקר מקיף שנערך בבית החולים סורוקה בקרב אלפי יולדות קובע: אפשר ללדת בשלום גם בגיל 50 ומעלה. הנתונים הראו כי לידה בעשור השישי איננה גורמת לסיבוכים יותר מאשר בגיל 40. הפרופ' שהוביל את המחקר: "חמישים זה הארבעים החדש, אין ספק שבעתיד יהיו יותר לידות כאלה"

בשורה לנשים בנות 50 ומעלה שרוצות להיות אמהות: מחקר שנערך בישראל פותח אופק חדש ליולדות המבוגרות וקובע כי אפשר ללדת גם אחרי גיל 50, בלי לסכן את היולדת ואת העובר.

  

המחקר נערך על ידי ד"ר גלי פריאנטה, ד"ר ארז הלוי ופרופ' אייל שיינר ממחלקת נשים ב' במרכז הרפואי סורוקה בבאר־שבע, בשיתוף עם ד"ר תמר וינשטוק מהמחלקה לאפידמיולוגיה ובריאות הציבור באוניברסיטת בן־גוריון.

  

המחקר בחן את סיבוכי ההריונות בקרב נשים מעל גיל 50, וכן את השאלה האם נשים שיולדות בגילאים אלה נמצאות בסיכון מוגבר, להן ולעובר, לעומת יולדות צעירות מהן.

  

הריון (צילום: shutterstock)
50 זה ה-40 החדש. לידה מאוחרת(צילום: shutterstock)

 

אף פעם לא מאוחר ללדת

עד לפני כ־30 שנה לידה מאוחרת נחשבה למדע בדיוני. עם הזמן, הודות להתפתחויות בתחום הרפואי והטכנולוגי - בעיקר שכלולים מדעיים בכל הקשור להפריות חוץ־גופיות ולתרומת ביציות - עלה לאט־לאט הגיל שבו אישה יכולה ללדת.

 

מנתוני משרד הבריאות עולה כי בשנת 2017 ילדו כ־1,300 נשים בנות 45 ומעלה, שחלקן אף חצו את גיל 50. זאת לעומת 950 נשים ארבע שנים בלבד קודם לכן.

  

במהלך המחקר בחנו החוקרים את תוצאות ההיריון (מצב היולדת והעובר בהיריון לאחר הלידה) בקרב 68 נשים בנות 50 ומעלה, שילדו בשנים האחרונות. במחקר התברר כי כמחציתן ילדו באמצעות הפריה וחלקן, באופן מפתיע, נכנסו להיריון בדרך טבעית.

  

תוצאות ההיריון והלידה של הנשים הללו הושוו לתוצאות של 558 נשים שילדו בין גיל 45 ל־50, של 7,321 נשים שילדו בגיל 40 עד 44, וכן של 240 אלף נשים שילדו מתחת לגיל 40. בכל המקרים מדובר בלידות שהיו בסורוקה בלבד.

  

מכיוון שנשים שיולדות בגיל מבוגר עלולות לסבול מסיבוכי היריון ומנזקים לעובר, התמקדו החוקרים בסוגיה זו ובדקו האם הנשים הללו נקלעו במהלך ההיריון והלידה לסיבוכים אופייניים לגיל זה - למשל סוכרת הריונית, יתר לחץ דם הריוני, לידות מוקדמות וניתוחים קיסריים. כמו כן נבדק אם היילוד סבל מסיבוכים כמו ציוני אפגר נמוכים שהעידו על מצב גופני ירוד, מצוקה במהלך הלידה ואף תמותה.

  

החוקרים הגיעו למסקנה שכל הסיבוכים (לאם ולעובר) היו גבוהים יותר בקרב נשים שילדו מעל גיל 40, בהשוואה לאלה שילדו מתחת לגיל הזה. עם זאת, למרבה ההפתעה והשמחה לא נצפתה הסלמה בסיבוכים בקרב יולדות מעל גיל 50, בהשוואה לנשים שילדו בין גיל 40 לגיל 50.

  

"מתברר שחמישים זה הארבעים החדש", אמר פרופ' שיינר, שהוביל את המחקר. "אין ספק שהצוותים הרפואיים עתידים לנהל יותר ויותר לידות של נשים מעל גיל 50". עם זאת ציין כי עדיין מומלץ להתייחס להריונות של נשים מעל גיל 40 כהריונות בסיכון, ויתר על כן ליולדות בנות 50 ומעלה. "אבל", הדגיש הרופא, "מתברר שהסיכון לא גבוה יותר ככל שהאישה מבוגרת יותר".

 

הוא הוסיף: "בקרב נשים מעל גיל 40 אנחנו עורכים מעקב צמוד על מנת לגלות סיבוכים בשלב מוקדם. אם יגיעו אלינו נשים בהיריון בנות 50 ומעלה - נמליץ להן להמשיך, תוך כדי מעקב רפואי, זאת כמובן בתנאי שהן לא סובלות ממחלות רקע ושמצבן הבריאותי טוב. כבר כיום יש לנו יותר ויותר נשים כאלו". זאת ועוד: עורכי המחקר אומרים כי כיום, בלי להיכנס לשאלה האתית של אימהות מאוחרת בגיל הסבתאות, אין שום הגבלה על גיל הלידה, בכפוף כמובן למצב הבריאותי של היולדת ולתרומת ביצית שלה היא תזדקק.

 

צפו: ד"ר לינה אלווארז מספרד בהריון בגיל 62

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
להיות אמא. אף פעם לא מאוחר
צילום: שאטרסטוק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים