שתף קטע נבחר

הכעס על טראמפ מאחד את אירופה

הביקור של מייק פנס בוועידה הביטחונית במינכן רק העמיק את המחלוקות בין מעצמות אירופה לארה"ב. ביבשת מתנגדים למדיניות החוץ של טראמפ לגבי איראן, סוריה וסין: "הלחץ של ארה"ב רק גורם לנו לעשות ההפך"

ב-2009 הגיע למינכן ג'ו ביידן, אז סגן נשיא ארה"ב, והציע ללחוץ על כפתור ה"ריסטארט" ביחסים עם רוסיה. עשור אחר הוא חזר לגרמניה ושוב הציע לעולם לשפר את היחסים, הפעם עם אמריקה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

ביידן, שעשוי להתמודד בפריימריז הדמוקרטיים, הבטיח שברגע שדונלד טראמפ יעזור את הבית הלבן "אמריקה תחזור". האמירה הזאת התקבלה בתשואות בוועידה הביטחונית במינכן, תשואות של נציגי מדינות שמתקשות לסבול את מדיניות החוץ הגסה של נשיא ארה"ב. התשואות שלהם לביידן, אומרים פוליטיקאים ודיפלומטים אירופאים שהיו בוועידה, חושפות גם את החולשה של הדיפלומטיה במערב לנוכח האסרטיביות של טראמפ.

 

 

פגישה נשיא ארה
טראמפ ומרקל במסיבת עיתונאים (צילום: EPA)
 

מחליפו של ביידן כסגן הנשיא, מייק פנס, התקבל בקרירות בקבלת הפנים בפרלמנט בבוואריה בשישי בערב אחרי שאמר: "אני שולח לכם ברכות מהנשיא ה-45 של ארה"ב, הנשיא דונלד טראמפ". הביקור שלו באירופה, בן ארבעה ימים, רק העמיק את המחלוקות עם בעלות הברית המסורתיות של ארה"ב על סוריה, סין ונצואלה ואיראן. ביקורו של פנס, אומרים הדיפלומטים, לא הציע תקווה של ממש לגבי הטיפול באיומים שונים, מנשק גרעיני ועד ההתחממות הגלובאלית.

מייק פנס (צילום: AP)
"אמריקה תחילה". מייק פנס בוועידת מינכן(צילום: AP)

החשש לגבי תפקידה של וושינגטון בעולם מורגש לא רק בקרב פוליטיקאים, אלא גם בקרב הציבור באירופה. מכון הסקרים האמריקני Pew פרסם לפני הוועידה שבגרמניה ובצרפת מחצית מהאוכלוסייה רואה את כוחה של ארה"ב בתור איום, עלייה חדה לעומת 2013. בבריטניה 37% מהנשאלים רואים בארה"ב איום.

ועידת מינכן לביטחון (צילום: EPA)
מרקל ופנס בוועידת מינכן(צילום: EPA)
  

גורם אמריקני בכיר בפמליית פנס נשאל על החרדה האירופאית בנוגע לכהונת טראמפ, ואמר שהנאום של סגן הנשיא במינכן "יעזור להם לקבל נקודת מבט שונה". אם האירופאים לא היו מרוצים מהצהרות "אמריקה תחילה" של פנס, לא הייתה תגובה קונקרטית לכך. עמנואל מקרון ביטל את הגעתו ברגע האחרון, והותיר את קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל לבד במערכה. חלק קוננו על הכישלון של אירופה לתמוך בסדר העולמי שהיה ב-70 השנים שקדמו לבחירת טראמפ לנשיא.

אנגלה מרקל  (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
 

דבריו של פנס שוב הראו את הפער במדיניות החוץ של ארה"ב ואירופה: בידוד של איראן, ריסון סין, החזרת הכוחות האמריקניים ודרישה ממעצמות אירופה להגיב בצעדים דומים. אחרי שניצל את הנאום בוועידת ורשה להאשים את בריטניה, צרפת וגרמניה בניסיון לחתור תחת הסנקציות האמריקניות נגד איראן, קרא פנס במינכן לאיחוד האירופי להכיר בחואן גוואידו כנשיא הזמני של ונצואלה.

ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
ג'ו ביידן, סגן נשיא ארה"ב לשעבר(צילום: רויטרס)
 

ועידת מינכן לביטחון (צילום: AP)
בוועידה הביטחונית בסוף השבוע(צילום: AP)

שר החוץ הצרפתי, ז'אן איב לה דריאן, אמר שהוא נדהם מהחלטת טראמפ לסגת מסוריה, בגלל שההחלטה תועיל לאיראן – שוושינגטון נאבקת בה. בנוסף הדיפלומטים האירופאים לא אהבו את הדרישה של פנס מהממשלות ביבשת להתרחק מחברות תקשורת סיניות. הבוקר התייחסו בגרמניה לדרישה של טראמפ מאירופה לקלוט בחזרה את הג'יהאדיסטים האירופאים שהצטרפו לדאעש. הייקו מאס, שר החוץ הגרמני, אמר שמדובר במשימה "קשה מאוד" לביצוע.

 

"ללחץ האמריקני יש נטייה לגרום לנו לעשות את ההפך. הלחץ האמריקני לא מועיל", אמר דיפלומט צרפתי בכיר. "עדיף שהם בכלל לא ינסו ללחוץ עלינו". כשעזב את מינכן לוושינגטון אמר פנס שהוועידה הייתה מוצלחת מאוד. "אנחנו מקדמים את האינטרסים של העולם החופשי, ועשינו התקדמות נפלאה", אמר לכתבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים