שתף קטע נבחר

"יפהפיית המוסד" שכמעט הייתה ראש הממשלה. דרכה של ציפי לבני

מתנועת הנוער בית"ר למוסד, לכנסת ועד למרחק נגיעה מראשות הממשלה לפני 11 שנה. 20 שנים בכנסת מסתיימות בהודעה על פרישה. סיכום תקופת ציפי לבני בפוליטיקה

 

 

בספטמבר 2008 היה רגע השיא בקריירה הפוליטית של ציפי לבני - מפלגת קדימה בראשותה זכתה ל-28 מנדטים אל מול 27 של הליכוד בראשות נתניהו. נשיא המדינה דאז, שמעון פרס, הטיל עליה להרכיב ממשלה, לאחר שאהוד אולמרט הגיש את התפטרותו. לבני מיד פתחה במשא ומתן קואליציוני קדחתני בניסיון להקים ממשלה חדשה בראשותה - אך כעבור כחודש חזרה לבית הנשיא ובפיה הבשורה כי נכשלה במשימה: "נמאס לי מהסחטנות. נראה את כל הגיבורים האלה בעוד 90 יום".

 

לבני, שעמדה בראש קדימה, ראתה במרץ 2009 את בנימין נתניהו מקים את הממשלה והיא נכנסה לתפקיד יו"ר האופוזיציה. עשר שנים לאחר מכן, לאחר שבינתיים פרשה מקדימה, הקימה את התנועה, הצטרפה ונבעטה מהמחנה הציוני - היא הכריזה שלא תתמודד בבחירות הקרובות לכנסת.

 

לבני נולדה ב-8 ביולי 1958 בתל-אביב. אביה, איתן לבני, היה קצין המבצעים של מחתרת אצ"ל וחבר כנסת מטעם הליכוד. אימה, שרה, הייתה אף היא מפקדת ולוחמת באצ"ל. בנעוריה הייתה לבני חברה בתנועת הנוער בית"ר. השתחררה מצה"ל בדרגת סגן. בין השנים 1984-1980 שירתה במוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים. היא בעלת תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת בר-אילן. במסגרת עבודתה כעו"ד ייצגה לבני מספר אנשי ליכוד שפוטרו מן השירות הציבורי, וכך למעשה החלה בפעילות ציבורית.

ציפי לבני עם בנימין נתניהו (צילום: עמית שאבי)
לצד בנימין נתניהו ב-2009(צילום: עמית שאבי)

ציפי לבני עם אריאל שרון (צילום: צביקה טישלר)
עם הצטרפותה לקדימה בראשותו של אריאל שרון(צילום: צביקה טישלר)

ציפי לבני עם אריאל שרון (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

ב-1996 התמודדה בבחירות המקדימות בליכוד וזכתה במקום ה-36 ברשימת המפלגה לכנסת. הליכוד לא זכה בבחירות במספר מנדטים כה גבוה, ולכן נשארה לבני מחוץ לכנסת. לאחר הקמת ממשלת הליכוד באותה שנה מונתה למנכ"ל רשות החברות הממשלתיות, תפקיד שבו כיהנה בין 1996 ל-1999. בכנסת ה-15 נבחרה כח"כ מטעם הליכוד. במהלך כהונתה כחברת כנסת - במשך 20 שנה מאז 1999 - הייתה חברה בוועדת החוקה, חוק ומשפט ובוועדה לקידום מעמד האישה.

  

עם הקמת ממשלת האחדות במרץ 2001, מונתה לבני לשרה האחראית על פיתוח אזורי. באוגוסט של אותה שנה התפטרה מתפקיד זה והייתה לשרה ללא תיק. בדצמבר 2001 מונתה לשרת החקלאות והחזיקה בתפקיד זה במשך מספר חודשים. בממשלה שהקים אריאל שרון בפברואר 2003 מונתה לבני לשרה לקליטת עלייה. במשך כמה חודשים בסוף 2004 שימשה גם כשרת הבינוי והשיכון. בתחילת 2005 נתמנתה לשרת המשפטים. בנובמבר 2005 פרשה ממפלגת הליכוד יחד עם שרון והצטרפה אליו במפלגתו החדשה - קדימה.

 

בינואר 2006 מונתה לשרת החוץ על ידי ראש הממשלה בפועל אהוד אולמרט. לאחר הבחירות לכנסת ה-17, זכתה ממשלה בראשות אהוד אולמרט לאמון הכנסת. גם בממשלה זו כיהנה לבני בתפקיד שרת החוץ ובמקביל מונתה לממלא מקום ראש הממשלה. בנובמבר 2006 מונתה לשרת המשפטים לתקופה קצרה. לאחר פרסום דו"ח הביניים של ועדת וינוגרד במאי 2007, קראה לבני בפומבי לאולמרט להתפטר מתפקידו כראש ממשלה, בעקבות מסקנות הוועדה על תפקודו במלחמת לבנון השנייה. לאחר שקריאתה נדחתה על ידי אולמרט נמנעה מהתפטרות ונותרה בממשלה.

 

ביולי 2008 הודיע אולמרט כי בעקבות חקירות המשטרה נגדו יתפטר מתפקידו לאחר שיבחר יו"ר חדש למפלגת קדימה בבחירות מקדימות. בספטמבר 2008 התמודדה לבני בבחירות המקדימות במפלגה מול שאול מופז, מאיר שטרית ואבי דיכטר, וניצחה בהן ברוב זעום.

 

 

הנשיא דאז פרס הטיל עליה להרכיב את הממשלה - אך היא נכשלה במשימתה. בסוריה עקבו אחר הנעשה בישראל ובבטאון מפלגת השלטון בדמשק נכתב: "יפהפיית המוסד, ציפי לבני היא האישיות הפוליטית הראשונה בישראל והמועמדת המובילה להיכנס למועדון ראשי הממשלה".

 

בבחירות לכנסת ה-18 בפברואר 2009 היא הובילה את קדימה שזכתה כאמור למספר רב יותר של מנדטים מהליכוד, אך משימת הרכבת הממשלה הוטלה על בנימין נתניהו, בשל ניצחונו של גוש הימין. עם הרכבת ממשלתו של נתניהו במרץ 2009 הייתה ליו"ר האופוזיציה.

 

בפריימריז לראשות קדימה שנערכו במרץ 2012 היא הפסידה לשאול מופז. לקראת הבחירות לכנסת ה-19 הקימה את התנועה, שאליה הצטרפו בין היתר שבעה חברי כנסת מקדימה, עמיר פרץ מהעבודה והאלופים עמרם מצנע ואלעזר שטרן. בבחירות זכתה המפלגה, שהייתה היחידה ששמה דגש בתעמולת הבחירות על הנושא המדיני, בשישה מנדטים.

ציפי לבני בילדותה (צילום: אלכס קולומויסקי)
לבני בילדותה(צילום: אלכס קולומויסקי)

ציפי לבני עם יעל דיין ב 2001 (צילום: מיכאל קרמר)
לצד יעל דיין בעצרת הזדהות לאחר אסון התאומים ב-2001(צילום: מיכאל קרמר)

 

 

ציפי לבני עם אהוד אולמרט ואבו מאזן (צילום: אבי אוחיון, לע
עם אהוד אולמרט ואבו מאזן ב-2007(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

יחד עם יצחק הרצוג בבחירות 2015 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
יחד עם יצחק הרצוג בבחירות 2015(צילום: עידו ארז)
 

 

 התנועה הצטרפה לממשלה שהקים נתניהו ולבני מונתה לשרת המשפטים. בדצמבר 2014 פיטר נתניהו את לבני ואת יו"ר יש עתיד יאיר לפיד, שכיהן אז כשר האוצר. "בשבועות האחרונים, לרבות ביממה האחרונה, תקפו השרים לפיד ולבני בחריפות את הממשלה בראשותי. לא אסבול יותר אופוזיציה בתוך הממשלה ולא אסבול שרים שתוקפים את הממשלה, את מדיניותה ואת העומד בראשה", נכתב אז בהודעת ראש הממשלה.

 

כעבור כשבוע הודיעו לבני ויו"ר העבודה דאז יצחק הרצוג, על הקמת המחנה הציוני. השניים הכריזו על איחוד כוחות - וגם על רוטציה בראשות הממשלה, אם ינצחו בבחירות. במסיבת העיתונאים משותפת שערכו השניים הודיע הרצוג כי הסכים לוותר ולקיים רוטציה עם לבני, כי "רק ביחד ננצח". לבני, מצדה, שפעה חיוכים והודיעה: "הרצוג יהיה ראש ממשלה מצוין". אבל בבחירות 2015 היה זה שוב בנימין נתניהו שניצח והרכיב ממשלה. הרצוג ולבני נותרו באופוזיציה.

 

הפצצה הבאה בחייה הפוליטיים הסוערים של לבני הוטלה ב-1 בינואר השנה. יו"ר העבודה הנוכחי, אבי גבאי, בעוד מסיבת עיתונאים שיגרתית הפתיע והכריז: "חיבורים מוצלחים מצריכים חברות, עמידה בסיכומים ונאמנות לדרך. זה לא קורה בשותפות הזאת ולכן אני שוב בוחר בציבור". גבאי עקץ את לבני, שישבה לא רחוק ממנו: "ציפי, אני מאחל לך הצלחה בבחירות, בכל מפלגה שבה תהיי".

 

בשבועות האחרונים דווח על ניסיונות של לבני להתאחד עם מפלגות אחרות, לאחר שבסקרים התברר כי היא לא עוברת את אחוז החסימה. בצהריים כינסה לבני מסיבת עיתונאים שבה הודיעה על אי התמודדות בבחירות הקרובות, דבר שיכול להעיד על פרישה מהחיים הפוליטיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
ציפי לבני ואהוד אולמרט ב-2006
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים