שתף קטע נבחר

"פטריוטית אמיתית שלא ידעה להתגמש": שותפיה לדרך של לבני מגיבים לפרישתה

חברים ושותפים לדרך של ציפי לבני מספרים על אישה ישרה וערכית, אך גם כזו שלא ידעה להתפשר ועשתה טעויות פוליטיות. "מנהיגה פטריוטית שהמדינה תמיד לרגליה", מתאר יצחק הרצוג. ח"כ אלעזר שטרן מודה: "בדיעבד, התנהלותה הפוליטית הייתה מוטעית"

 

 

פרישתה של ציפי לבני מהחיים הפוליטיים חתמה קריירה ציבורית ופוליטית של יותר מ-20 שנה. חברים ושותפים רבים שליוו אותה לאורך שני העשורים מספרים על אישה ישרה וערכית, אך גם כזו שהתקשתה להתגמש ולהתפשר - מה שלעיתים פגע בה ומנע ממנה להשיג את מטרותיה.

 

מירלה גל היא מי שכנראה הולכת את הדרך הארוכה ביותר עם ציפי לבני. גל היא חברת ילדות של לבני, מאז הכירו השתיים בכיתה א' בבית הספר דובנוב בתל אביב. גל גם שירתה לצד לבני במוסד, ואף שיתפה איתה פעולה בדרכה הפוליטית. "אני מרגישה עצב גדול כי אני חושבת שמדינת ישראל הפסידה פוליטיקאית ומדינאית מהמדרגה הראשונה, ולא נותר לי אלא להצטער עלינו שנראה את הכנסת הבאה בלעדיה. אבל זו החלטה שלה, גם אם היא מצערת אותי", אמרה אתמול (שני) גל בשיחה עם ynet בעקבות הודעתה של לבני.

 

"עוד מאז ילדותנו ציפי היא מנהיגה, אכפתית, מאמינה בדרכה ונלחמת על עקרונותיה", הוסיפה גל. על תקופתן המשותפת במוסד בשנות ה-80 היא מסרבת להרחיב בדברים, אך אומרת: "גם שם היא הצטיינה. אין לי ספק שאם היא הייתה נשארת היא הייתה מגיעה רחוק בארגון".

ציפי לבני עם אריאל שרון (צילום: צביקה טישלר)
ציפי לבני ואריאל שרון. "מנהיגה אמיתית מילדות"(צילום: צביקה טישלר)

דרכן המשותפת נמשכה גם עם כניסת לבני לפוליטיקה. כאשר מונתה לתפקיד השרה לקליטת עלייה בממשלת שרון, גייסה לבני את מירלה גל לתפקיד מנכ"לית המשרד. "היא הייתה שרה טובה ועניינית והיה אכפת לה מהנושאים שהיא הייתה אמונה עליהם. היא הובילה שם מהפכות, יזמה הרבה תוכניות חדשות ושיטות שלא היו מוכרות או מקובלות אז". גל המשיכה לסייע ללבני גם לאחר מכן, ואף שימשה ראש מטה המתנדבים של מפלגת התנועה.

 

גל מתארת את מערכת היחסים שלה עם לבני כקרובה וחמה: "אני מאחלת לכל בן אדם שתהיה לו חברה כמו ציפי. היא תמיד תהיה שם בשבילך, אכפתית, ברגעים קשים שלנו כולל לאחרונה היא תמיד הייתה שם, עוזרת, מסייעת, נותנת עצות טובות, ונמצאת שם עם כל הנשמה שלה. אני מניחה שלא סתם נשארנו חברות במשך יותר מ-50 שנים".

"היה לנו הישג נדיר". הרצוג ולבני בימי המחנה הציוני (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"היה לנו הישג נדיר". הרצוג ולבני בימי המחנה הציוני(צילום: עידו ארז)

שותף מרכזי אחר של לבני בדרכה הפוליטית הוא יצחק הרצוג. בבחירות הקודמות כרתו השניים ברית בין המפלגות שבהנהגתם והקימו את המחנה הציוני, במה שהיה המהלך המשמעותי ביותר של הבחירות הקודמות. מעבר לדרך הפוליטית המשותפת, השניים גם רקמו קשר של חברות. "הייתה לנו מערכת יחסים טובה עוד מאז שנפגשנו בכנסת אי שם בשנת 2000, ובתקופת ממשלת שרון ב-2005 כבר היו לנו שיחות נפש. היינו חברים טובים, במיוחד מאז הקמת המחנה הציוני, ובסוכות האחרון אפילו יצאנו יחד עם המשפחות לשיט לאורך חופי ישראל, ציפי היא סקיפרית מעולה", סיפר הרצוג.

 

"ישבתי איתה בקבינטים ויחד ניהלנו מערכה פוליטית מוצלחת בבחירות הקודמות, אף שלא כבשנו את היעד הסופי", הוסיף הרצוג. "כבר בבחירות 2013 חשבתי שצריך לשתף איתה פעולה, אבל לא הייתי יו"ר העבודה. בשיתוף הפעולה היה לנו הישג נדיר, והיום הרבה מצטערים בדיעבד שלא בנו איתנו קואליציה, כי אולי המדינה הייתה נראית עכשיו אחרת".

 

על פרישתה של לבני מהפוליטיקה אמר הרצוג: "זה סימפטום עצוב לתקופה שלא מכבדים את המשקל הסגולי של מנהיגה כמו ציפי, שגם זוכה להערכה בעולם. אני בטוח שהיא תמצא עצמה גם בעתיד במעגלי ההשפעה. לציפי לבני יש הרבה מה לתרום לחיים הציבוריים בישראל, והיא מנהיגה פטריוטית שהמדינה תמיד לרגליה".

ציפי לבני ואלעזר שטרן (במרכז) (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ציפי לבני ואלעזר שטרן (במרכז)(צילום: מוטי קמחי)

חבר הכנסת אלעזר שטרן, כיום ביש עתיד, עבר גם הוא דרך פוליטית ארוכה לצד לבני. הוא החל את הקריירה הפוליטית במפלגת התנועה של לבני לאחר שזו פנתה אליו וביקשה ממנו להצטרף אליה. "לבני היא פטריוטית אמיתית. הלוואי שלכול הפוליטיקאים הייתה היושרה שיש לה מבחינה אישית ומבחינה פוליטית", הוא אומר בעקבות פרישתה. "היא מאלה שבאים לשרת אידיאל, ולא את עצמם". עם זאת, שטרן מוסיף כי "התקלות שהיו לה נבעו מצד אחד מאי-היכולת שלה להתקפל או להגמיש את ערכיה, וכן מהתנהלות פוליטית שמסתבר שהייתה מוטעית".

 

שטרן מספר כי בתור חבר כנסת בסיעתה של לבני, הוא היה מרוצה מאופן התנהלותה כמנהיגת המפלגה. "היא הייתה יו"ר טובה, ולא היו לי איתה בעיות. שמחתי שהצטרפנו לממשלת נתניהו, זו הייתה הזדמנות טובה, שלצערי לא מומשה. עזבתי את המפלגה לבסוף רק בגלל ההחלטה להתמודד יחד עם מפלגת העבודה, שלא הסכמתי איתה בגלל שבעבודה היו אנשים שהם יותר מדי שמאל בשבילי, ואני לא איש שמאל".

 

ציפי לבני הודיעה על פרישתה מהמירוץ לבחירות 2019 אתמול בצהריים בקול חנוק מדמעות, לאחר שנכשלו נסיונות המשא ומתן שלה עם יו"ר חוסן לישראל בני גנץ. הסקרים ניבאו כי מפלגת התנועה בראשותה לא תעבור את אחוז החסימה. רגע השיא בקריירה הפוליטית של לבני היה בספטמבר 2009, כשמפלגת קדימה בראשותה זכתה ב-28 מנדטים, אל מול 27 מנדטים של הליכוד בראשות נתניהו, אך לבני לא הצליחה להרכיב ממשלה והפכה ליו"ר האופוזיציה.


פורסם לראשונה 18/02/2019 23:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים