שתף קטע נבחר

צפו בניסוי חסינות האש: מדי הקרב החדשים של יחידות העילית

בלי כפתורים, עם "רשתות רענון" בבית השחי - ולא בצבע חאקי: מדי ב' החדשים של סיירת מטכ"ל, שייטת 13 ויחידות הקומנדו הפכו ללהיט בקרב הלוחמים, והפיילוט עבר בהצלחה את מבצע מגן צפוני. אלו כל השדרוגים והשינויים במדים

 

 

חסיני אש, לא סופגי זיעה - וגם לא בצבע חאקי: בחודשים האחרונים לוחמי יחידות העילית משתמשים במדי "Combatex", ואלו הפכו ללהיט בקרב החיילים. הפיילוט עדיין לא הסתיים, אבל משובים מלמדים על שביעות רצון גבוהה מאוד מהמדים החדשים. צפו בניסוי שמראה - המדים חסינים מאש.

 

בשאלונים האחרונים שחולקו ללוחמים הובעה שביעות רצון גבוהה מהמדים בשיעורים של 80% ו-90%, אך המבחן הגדול ביותר שלהם, בשטח עצמו, עבר בהצלחה יתרה במבצע "מגן צפוני". המדים הוכיחו עצמם כנוחים ויעילים עבור לוחמי יהל"ם וחטיבת הקומנדו ששכבו במשך שעות ארוכות במארבים בבוץ של גבול לבנון, ובפעילויות הנוספות לאיתור ולהשמדת מנהרות חיזבאללה.

 ניסוי עמידות באש של מדי הקרב החדשים של לוחמי צה
ניסוי עמידות באש של מדי הקרב החדשים של לוחמי צה"ל

איזנקוט ובנו (צילום: דובר צה
איזנקוט ובנו, עם המדים החדשים(צילום: דובר צה"ל)

הפיילוט צפוי להימשך עוד כשנה וחצי, אבל כבר כעת סומן הדגם כמועמד המוביל "לחתום קבע" ביחידות העילית, בהן סיירת מטכ"ל, שייטת 13, שלדג, יהל"ם, עוקץ, ביה"ס ללוחמה בטרור ויחידות חטיבת הקומנדו - דובדבן, מגלן ואגוז.

 

מדובר במדים חסיני אש וקלים, בגוון ריינג'ר גרין ולא החאקי המפורסם. הם מורכבים מ-15% כותנה ו-85% סיבים סינתטיים שונים, בהרכב ייחודי, שגם מדיפים זיעה במהירות, בשילוב בין אריג לסריג. זאת בניגוד למדי הב' הרגילים של צה"ל שעשויים מכותנה ולכן "שותים" את זיעת הלוחם ובכך מכבידים על תנועתו.

מימין לשמאל: מדי הקרב החדשים, המדים המנומרים שכשלו במבחן ומדי פיקוד העורף שינוסו במקום המנומרים (צילום: יואב זיתון)
מדי הקרב החדשים (מימין) לצד הישנים(צילום: יואב זיתון)

לוחמי צה
לוחם במדים החדשים(צילום: דובר צה"ל)

בחולצת המדים החדשים אין כפתורים, שלא כמו במדי הב' הרגילים, שאומצו היסטורית עוד מהפלמ"ח ונשארו בצבא בחלוף השנים למרות הנוחות המתבקשת במדי הלוחם. שני הכיסים בחולצה ממוקמים בצדדים, על הזרועות, ולא בצמוד לחזה כבמדי הב'. בפועל, כיסים אלה במדי ב' אינם בשימוש כאשר הלוחם לובש את הווסט שלו, לאור מיקומם. צווארון החולצה החדשה מופנה מעלה, בכיסוי לצוואר, שנועד למנוע מגע שורט בין רצועת הנשק לעור הלוחם.

 

בשרוולי החולצה קיימת יכולת לענוד בצורה מאובטחת סימון טקטי לזיהוי הלוחם, וחפתים בקצה השרוולים מאפשרים את הפשלתם בצורה נוחה ומהירה, מבלי לפגוע במבצעיות החיצונית הנדרשת מכל לוחם. מבנה השרוולים מאפשר בכל מצב, בניגוד למדי הב', להניח תפילין ולהחדיר עירוי. את שני פתחי האוורור המיתולוגיים במדי הב' באזור בית השחי החליפו רשתות רענון יעילות יותר, גם מאחורי הירכיים, לטובת החלציים.

שיפצורי מדי הקרב החדשים של לוחמי צה
הצווארון מופנה מעלה, כדי למנוע מגע שורט בין רצועת הנשק לעור הלוחם(צילום: יואב זיתון)

לוחמי צה
הלוחמים והמדים(צילום: דובר צה"ל)

המכנסיים עצמם מכילים שני כיסים בצדדים העליונים ושני כיסי דגמ"ח נוספים עם הכנה לשיפצורים וסגירה ברוכסן. המכנסיים מגיעים עם חגורה נוחה ומרופדת, שמאובטחת בכפתור מיוחד שמונע נפילה של המכנסיים תוך כדי תנועה מהירה של הלוחם. שכבת רשת "קוולר" קשיחה במרכז המכנסיים מעניקה מעטה הגנה משפשופים לברכי הלוחם, ללא קשר למגני הברכיים שבהם ישתמש. בתחתית המכנסיים נתפרו גומיות מובנות כחלופה לגומיות הנשלפות להרמת מכנסי הב' לקו העליון של הנעליים. בנוסף, התקן "תוכי" מונע בתחתית המכנסיים את היתקעות קצהו באזור הברך, כאשר הוא נמשך לרוב לאחור, במצבי קיפול הרגליים, כמו בצניחה - חוסר נוחות המוכר ללוחמים רבים.

 

פרויקט מדי הקרב החדשים ליחידות המובחרות החל לפני כשנתיים, עם כמה דגמים שהגיעו לשלב ה"גמר" וגם האבטיפוס שנבחר ופותח בסיירת מטכ"ל עבר שינויים ושיפורים במעלה הדרך, כך שהדגם הסופי שחולק בסופו של דבר לחיילים כלל שדרוגים רבים. אחת הסיבות שהניעו את צה"ל לבחור בפרויקט הוא הכאוס המסוכן ששלט בתחום מדי הקרב ביחידות המובחרות: כל יחידה בחרה ורכשה לעצמה מספקי חוץ מדי קרב או מדי פשיטה, כמעט ללא פיקוח חיצוני, וחלק מהמדים נשחקו במהירות.

 

ההחלטה לבחור במדים עם חומרים מיוחדים שחסינים מאש נבעה מכמה תקריות בטיחות שבהן מדי לוחמים ביחידות המובחרות נשרפו בשנים האחרונות, בין היתר עקב השלכת בקבוק תבערה לעבר כוח. באחד הניסויים למדים החדשים נראה זוג מדי כותנה שנשרף במהירות, תוך שניות, בזמן שרוב החלקים במדים החדשים לא מאפשרים את חדירת האש לבובת המבחן. חסינות האש נקבעה לפי התקן האמריקני - חשיפה של הבד לאש למשך עד ארבע שניות באופן שמבטיח לפחות 70% כיסוי מגן לגוף מכוויות בדרגה שמאפשרת החלמה. זאת, כדי לאזן בין הרצון לשמור על חסינות מאש ברמה סבירה לתנועתיות חתולית שהמדים מספקים בפעילות מבצעית.

כך המדים מגיעים ארוזים בכל פעם ללוחם אחרי כביסה וקיפול (צילום: יואב זיתון)
המדים החדשים, "Combatex"(צילום: יואב זיתון)
 

שיפצורי מדי הקרב החדשים של לוחמי צה
(צילום: יואב זיתון)

בניגוד למדים חסיני אש אחרים, במדי הקרב החדשים החומרים שמדיפים את האש עמידים גם לאחר כביסות רבות. גם משקל הבד במדים החדשים, שנרכשו בארה"ב ונתפרו בארץ, קל יותר: 127 גרם למ"ר לעומת 220-250 גרם למ"ר במדי הב'.

 

אלא שהמהפכה הגדולה לא מגיעה ללוחמים רק בנוחות המדים ותצורתן הקרבית. במרכז הציוד של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה החליטו לעבור להחכרת מדים כמעט כמו בשיטת ליסינג, כדי לשפר את השירות ולפי מודל כלכלי שבטווח הארוך אמור לחסוך עלויות. 3 זוגות מדי קרב חדשים מותאמים באופן אישי לכל לוחם בסוף מסלול ההכשרה שלו, על ידי צוות חברת הטקסטיל הגדולה יונידרס שמספקת את המדים.

 

הצוות מגיע במשאית הלבשה מיוחדת לכל אחת מהיחידות. במידה ואחד מ-3 הזוגות נשחק, נקרע או מתלכלך, הלוחם מחליף מיד לזוג אחר שברשותו ומוסר, בביקור השבועי של צוות החברה ביחידות, את הזוג שהוריד. הזוג המשומש מגיע למפעל החברה, שם הוא עובר כביסה בתנאים מיוחדים לשימור חסינות האש, ייבוש, קיפול ואריזה, ואם צריך גם תיקונים ותפירות חיזוק. על כל זוג מדים של קוד אישי של כל לוחם, כך שזוג המדים מוחזר ללוחם שמסר אותו, בניגוד לשיטת האפסנאות המסורבלת והבירוקרטית בצה"ל לפיה בעת החלפות מדים חיילים מקבלים מדים שהשתמשו בהם אלפי חיילים אחרים.

 

"קיבלנו תגובות מדהימות מהלוחמים, וזכינו לנורמות שירות שלא הכרנו", אמר ל-ynet קצין בכיר באט"ל. עלות כל זוג מדים מוערכת בכ-500 דולר, בעיקר בגלל רכיב חסינות האש, והמדים צפויים להיות בשימוש היחידות המובחרות בלבד ולא בגדודים או ביתר יחידות השדה. דגם חדש של מדי עבודה (ב') לכלל הצבא, שמבוסס על מדי ב' מוסתרי כפתורים ועם "פצ'ים" להלבשת דגלון ישראל, סמל היחידה ושם החייל, כפי שכבר יש בפיקוד העורף, צפוי להיכנס בקרוב לשימוש כפיילוט. זאת, כחלופה למדים המנומרים בתפוצה רחבה, שהפיילוט לגביהם כשל בשל אכזבה שהביעו מהם החיילים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים