שתף קטע נבחר

מא' ועד ץ': הקרב על האותיות בבחירות

מי המפלגה הראשונה שהשתמשה באות ז' ומי כונתה באות סופית? לקראת הגשת הרשימות ובחירת האותיות על ידי המפלגות שאינן מיוצגות בכנסת הנוכחית - קבלו מדריך לאותיות של פתקי הבחירות. וגם: אלו אותיות פנויות?

רוצים להתמודד בבחירות ורוצים שעל פתק ההצבעה יופיע הצירוף חי או חץ? אתם צריכים לפנות לליכוד כדי לקבל אישור להשתמש באות ח'. רוצים להשתמש בצירוף את או אז? תצטרכו לקבל אישור מהעבודה להשתמש באותיות א' ות'. כאילו שלמפלגות החדשות אין מספיק דאגות על הראש, עכשיו הן גם צריכות להילחם על האותיות שיופיעו על פתקי ההצבעה שלהן. למה להילחם? כי למפלגות האלה יש רק שמונה אותיות פנויות לבחור, כשמחציתן אותיות סופיות. האותיות האלו, איך לומר, הן לא הכי אטרקטיביות באלף בית: ז', י', נ', ק', ך', ן', ף', ץ' - כך שצירופים כמו זך או נץ למפלגת ימין ייחטפו במהרה.

 

 

כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

למה זה קורה? מפלגה שכבר יוצגה בכנסת היוצאת רשאית לשמור על האותיות שלה. כך כולנו תישאר גם בבחירות האלה עם כ', יהדות התורה תשמור על ג' וכך הלאה. ומה אם המפלגה החדשה רוצה להשתמש באות שתפוסה על ידי מפלגה המיוצגת בכנסת? במקרה כזה היא תצטרך לקבל ממנה אישור. אבל בפוליטיקה היריבות גולשת גם לאותיות הקטנות. כשיאיר לפיד חשק באות ש' לפני בחירות 2013 כדי להרכיב את המילה יש, הוא נאלץ לבקש אותה דווקא מהיריבה המרה ש"ס. היא סירבה. מקרים דומים אירעו בעבר הרחוק וגם בהווה הקרוב.

כך נראתה קלפי בבחירות 2013 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
כך נראתה קלפי בבחירות 2013(צילום: אוהד צויגנברג)

 

 

 


בדרך לבחירות. ארכיון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
בדרך לבחירות. ארכיון(צילום: מוטי קמחי)

התור לבחירת האותיות בקלפי (צילום: עמית שאבי)
התור לבחירת האותיות בקלפי(צילום: עמית שאבי)

נחזור 70 שנה אחורה לבחירות לכנסת הראשונה. בבחירות האלה מפא"י, שלימים תהפוך למפלגת העבודה, יוצגה באות א'. מפ"ם, מפלגת הפועלים המאוחדת, שעברה כמה גלגולים בפוליטיקה הישראלית וכיום למעשה היא חלק ממרצ - תפסה את האות מ'. החזית הדתית המאוחדת, שהפכה למפד"ל וכיום היא הבית היהודי, עדיין מיוצגת באות ב'. חרות של מנחם בגין, שכיום היא חלק מהליכוד - יוצגה על ידי האות ח'. וכך הלאה: הציונים הכלליים בחרו בצ', המפלגה הפרוגרסיבית בפ', ספרדים ועדות מזרח תפסו את האות ס'. מק"י - המפלגה הקומוניסטית - לא הפתיעה ובחרה בק'. הרשימה הדמוקרטית של נצרת, אחת מרשימות הבת של מפא"י, לקחה את האותיות י"ד, רשימת הלוחמים הייתה ט"ו בקלפיות, רשימת ויצו יוצגה באות נ' והתאחדות התימנים בל'.

 

הגוש העובד, שלא עברה את אחוז החסימה, בי"א, ברית הצה"ר, שגם נשארה בחוץ, הייתה ג', רשימת החרדים י"ח, הגוש העממי הערבי - ת', הפועלת והאישה הדתייה - פ"ד, רשימת יצחק גרינבוים -י"ג, הרשימה המאוחדת של פועלים דתיים - ש', למען ירושלים - ט' ורשימת היהדות המסורתית - י"ט. 

 

כלומר, בבחירות לכנסת הראשונה השתמשו בכל אותיות הא"ב, פרט לה', ז', כ', ע' וגם ר'. אותיות סופיות לא היו אז.

אותיות בחירות מפלגות ירושלים ארכיון 1988  (צילום: לע
1988: האות ג' שמזוהה עם יהדות התורה(צילום: לע"מ AYALON MAGGI )

בבחירות לכנסת השנייה, שנערכו בשנת 1951, לקחה אגודת ישראל את האות ג' - אות שבה היא משתמשת גם כיום. פועלי אגודת ישראל, מפלגה ששרדה עוד כמה עשרות שנים, תפסה את האות ד'. ארבע שנים לאחר מכן התמודדה בבחירות אחדות העבודה - שסימנה היה ת"ו. בבחירות הבאות התמודדה רשימה ספרדית דתית - ששמה היה ס"ש, כלומר היפוך אותיות של ש"ס, שהוקמה בשנות ה-80'. אותה סיעה לא עברה את אחוז החסימה.

 

ב-1965 חל איחוד בין מפא"י לאחדות העבודה - ובכך גם המערך. הסימן של המפלגה בבחירות היה את. זה לא היה האיחוד היחיד באותן בחירות. חרות התאחדה עם הליברלים ובכך נוצר גח"ל - גוש חרות ליברלים. סימן המפלגה היה חל. רפ"י, סיעתו של ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון - שפרש ממפא"י - הייתה כא. לא ברור אם באותם בחירות היה צורך באישור להשתמש בעוד שנחשבת "תפוסה". בבחירות האלה רק"ח (רשימה קומוניסטית חדשה) לקחה את רוב הקולות של מק"י והאות של המפלגה החדשה היה ו'. הרשימה של אייבי נתן, שלא עברה את אחוז החסימה, בחרה באותיות נס.

אותיות בחירות ארכיון מפלגות תל אביב  (צילום: לע
האותיות על לוח המודעות (צילום: לע"מ COHEN FRITZ )

ב-1969 הצטרפה מפ"ם לרשימת המערך ובכך הפך כינוי המפלגה ל-אמת - אותיות שבהן היא משתמשת עד היום. בשנה זו גם החל השימוש באות סופית. רשימת למען ארץ ישראל של ד"ר ישראל אלדד, שלא עברה את אחוז החסימה, בחרה באותיות כן. אותיות שבהן יעשה שימוש בעוד יותר משלושה עשורים למפלגת השלטון.

 

ב-1973, בבחירות שנערכו לאחר מלחמת יום כיפור, הרשימה המשותפת של הליכוד השתמשה באותיות חל-טעם. מפלגה שהתמודדה לראשונה בבחירות הייתה רצ של שולמית אלוני - שלקחה את האותיות רצ. ולראשונה בבחירות רשימה השתמשה באות ז'. אלו היו הפנתרים השחורים, שגולדה מאיר כינתה לא נחמדים, שהעזו והשתמשו באות השביעית בא"ב. מי שגם לא עבר את אחוז החסימה היה הרב מאיר כהנא, שהתמודד בראש רשימת כך.  

אותיות בחירות מפלגות תל אביב ארכיון 1965  (צילום: לע
1965: מפ"ם על לוח המודעות(צילום: לע"מ pridan moshe)

בבחירות ב-1977 השתמש הליכוד לראשונה באותיות מחל. התנועה הדמוקרטית לשינוי, שהייתה המפלגה השלישית בגודלה בבחירות שבהן אירע המהפך, יותר מוכרת בשם דש - כמעט כמו האותיות שלה - יש. רק"ח שינתה את השם לחד"ש באותן בחירות ונשארה עם האות ו'. פלאטו שרון, שהיה מועמד יחיד במפלגתו - וקיבל שני מנדטים - השתמש בראשי התיבות של שמו - פש. מפלגת שלומציון של אריאל שרון, שהתאחדה עם הליכוד, בחרה באותיות כנ -אותיות דומות לאלו של רשימת קדימה.

 

בבחירות 1984 האות ת', אחת האותיות בכינוי של המערך, הפכה לכינוי של מפלגת הימין - התחייה. בבחירות האלה הופיעה לראשונה גם ש"ס. הגלגול הראשון של שינוי, בראשות אמנון רובינשטיין, יוצג באותיות הן. אומץ של יגאל הורוביץ בחרה באותיות יש - שיופיעו כמה שנים כאותיות של מפלגת שינוי של יוסף (טומי) לפיד.

אותיות בחירות מפלגות 1949 ארכיון  (צילום: לע
1949: האותיות כיכבו כבר שנה אחרי קום המדינה (צילום: לע"מ mendelson hugo)

אותיות בחירות מפלגות 1949 ארכיון  (צילום: לע
(צילום: לע"מ mendelson hugo)

בבחירות ב-1988 השתמשה לראשונה מפלגה באות סופית. הייתה זו צומת של רפאל (רפול) איתן שסימנה בקלפי היה ץ'. מולדת של רחבעם זאבי השתמשה באות ט' - אות ששייכת כיום לאיחוד הלאומי. באותן בחירות מפלגת הכוח השקט בחרה באות ז' ואילו מפלגת תרשיש של משה דוויק (נוער נוער נוער) השתמשה בצירוף האותיות זעמ. בבחירות 1996 השתמשה ישראל בעלייה של נתן שרנסקי באותיות כן.

 

מפלגת המרכז של יצחק מרדכי, אמנון ליפקין-שחק, דן מרידור ורוני מילוא - השתמשה באותיות - פה. אותן אותיות בדיוק שבהן משתמש כיום יאיר לפיד. ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן קיבלה ככל הנראה אישור מהליכוד להשתמש באות ל'. ובאיזה אות השתמשה פנינה רוזנבלום, שהייתה קרובה לעבור את אחוז החסימה? ניחשתם נכון - פ'. רע"ש - זכויות הגבר במשפחה - היו אלו שהשתמשו הפעם באות ז'. עלה ירוק - שהתמודדה כמה פעמים ללא הצלחה - השתמשה באותיות קנ. מזכיר משהו?

 

ב-2006 הוקמה קדימה - וסימנה היה כאמור כן. הפתעת הבחירות - מפלגת הגימלאים - השתמשה באותיות זך. והיו גם מפלגות שהזכירו בכינוי את שם ראש הרשימה - כמו צפ של התנועה בראשות ציפי לבני ב-2013. בבחירות האחרונות, ב-2015, השתמשה המפלגה הערבית המאוחדת בפתק עם ארבע אותיות - ודעם. כולנו של משה כחלון לקחה את הכ', לאחר שקדימה לא התמודדה. יחד של אלי ישי התמודדה תחת האותיות קץ ועלה ירוק נשארה קנ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
כך נראתה קלפי בבחירות 2013
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים