שתף קטע נבחר

במדינה שאובססיבית ליופי נשים מפסיקות להתאפר

בדרום קוריאה נשים מבזבזות בבוקר שעות מול המראה כדי לעמוד באידיאל היופי. תנועה חדשה אומרת די, מורידה את הליפסטיק ומקצרת את השיער

יים ג'י סו, סטודנטית באוניברסיטה בדרום קוריאה, הייתה רגילה להקריב שעתיים של שינה מדי בוקר למען שגרת ההתאפרות המייגעת. אבל לפני שישה חודשים היא הצטרפה לקבוצה הולכת וגדלה של נשים שהחליטו לוותר על האיפור, לקצר את שערן ולמרוד באידיאל היופי שבו האמינו במשך שנים, ושלדבריהן מוכתב על-ידי החברה הדרום-קוריאנית הגברית.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

דרום קוריאה תנועה נגד איפור נשים תעשיית היופי (צילום : shtterstock)
"אני לא בובה". קוריאניות בוחרות במראה הטבעי(צילום : shtterstock)

התופעה מעוררת דיון ציבורי בדרום קוריאה, מדינה שידועה באובססיה שלה ליופי, וכעת חברות אופנה מחשבות מחדש את אסטרטגיית השיווק שלהן כדי לחזר אחר הנשים המשתייכות לתנועה הגוברת הזו.

 

"אנחנו לא בובות, אנחנו בני אדם", מסבירה יים, סטודנטית לספרות שזו שנתה השלישית באוניברסיטה. כעת פניה נקיות מאיפור ושיערה קצר. "עכשיו אני מרגישה שוב עצמי", היא אומרת, ומספרת שכמה סטודנטיות אחרות בקמפוס שלה אימצו גם הן את המנהג החדש שלא להתאפר.

 

המגוון הרחב של מוצרי קוסמטיקה וטיפוח זיכה את תעשיית התכשירים של דרום קוריאה בכינוי K-beauty, על משקל K-pop, כינויה של תעשיית מוזיקת הפופ המקומית. לפי מחקר של חברת Mintel, דרום קוריאה היא אחד מעשרת שוקי היופי הגדולים בעולם, ונשים רבות בה עושות צעדים מרחיקי לכת כגון ניתוחים פלסטיים כדי לעמוד בסטנדרט היופי המקובל עליהן ועל הסובבים אותן.

מצלמות בשירותים בדרום קוריאה (צילום: AFP)
סיאול בשנה שעברה. רבבות קוריאניות הפגינו נגד צילום בסתר(צילום: AFP)

עם זאת, דרום קוריאה ידועה גם כמדינה שמרנית מבחינה חברתית. פערי השכר בין גברים לנשים בה הם מהגרועים ביותר במדינות המפותחות, ובמדד הפער המגדרי של הפורום הכלכלי העולמי לשנת 2018 היא דורגה במקום ה-115 מתוך 149 מדינות. וכשהנתונים האלה ברקע – אי שביעות הרצון של הנשים בנוגע להיבטים פטריארכליים בחברה הדרום-קוריאנית הולכת וגדלה אט-אט.

 

"חזירה יכולה להתאפר?"

עשרות אלפי נשים יצאו אשתקד להפגין בסיאול נגד התופעה של צילום נשים בחשאי, במיוחד לצורכי פורנו. נשים רבות בדרום קוריאה, מדינה טכנולוגית-למדי וחובבת גאדג'טים, גילו בשנים האחרונות שהן צולמו ללא הסכמתן מקיימות יחסי מין או תועדו בחשאי מחליפות בגדים, אפילו בתאי שירותים ציבוריים, באמצעות מצלמות זעירות.

 

בערך בתקופה שבה יצאו הנשים להפגין החלה קבוצה קטנה של דרום-קוריאניות להצטרף לתנועה שזכתה לכינוי "לברוח מהמחוך". ברשתות החברתיות הן פרסמו תמונות שלהן הורסות מוצרי טיפוח.

דרום קוריאה תנועה נגד איפור נשים תעשיית היופי (צילום : יוטיוב)
לינה באה. "אמרו לי, במקומך הייתי מתאבד"(צילום : יוטיוב)

כוכבת היוטיוב לינה באה, למשל, נהגה בעבר להעלות סרטונים שבהן הסבירה לנשים כיצד להתאפר נכון, אבל בסרטון שפרסמה ביוני אשתקד, ושהפך לוויראלי, חשפה את הצד האפל של מוסכמות היופי הקפדניות ואת הלעג שממנו סבלה. בסרטון שלה, שצבר 7 מיליון צפיות, סיפרה באה, צעירה כבדת משקל, כי חלק מהצופים כתבו לה "אם הייתי את, הייתי מתאבד" ו"לא ידעתי שחזירה יכולה להתאפר".

 

לדברי באה, רבות מהנשים כל כך לא בטוחות במראה שלהן עד שהן נאלצות להתאפר אפילו כשהן קופצות לסופרמרקט. "אני לא יפה, אבל זה בסדר", נשמעה באה אומרת בסרטון, בעודה מסירה את צלליות העיניים ואת השפתון האדום מפניה. "לא אוכל ללבוש את המחוך הזה לנצח".

 

לקריאה נוספת: יש לו מצלמה בעניבה: קוריאנית, מישהו מציץ לך

 

למרות התנועה המתרחבת, פרשנים מעריכים שתעשיית ה-K-beauty לא תיפגע. לפי נתוני Mintel, בשנת 2019 צפוי ערך השוק הקמעוני של התעשייה הזו לעלות ל-11.4 מיליארד דולר מ-10.7 מיליארד בשנה שעברה.

 

דוגמניות בשיער קצר

"זו תנועה שצומחת בקרב בנות הדור הצעיר בדרום קוריאה, אבל זו מגמה שעדיין לא הפכה לתופעה ציבורית נרחבת", אומרת הואה ג'ון לי, פרשנית בכירה לענייני יופי וטיפוח ב-Mintel בסיאול. עם זאת, היא מזהירה את חברות הקוסמטיקה שלא להתייחס לטרנד הזה בזלזול.

 

כמה מהחברות כבר החלו להגיב לתנועה הצומחת, והן מקדמות כעת מוצרי טיפוח מינימליסטיים יותר, מוצרי all-in-one שהופכים את שגרת השימוש במוצרי טיפוח לקלה ופשוטה יותר. מותג הקוסמטיקה הקוריאני הפופולרי "מישה" הציג לאחרונה דוגמנית קצרת שיער באחת הפרסומות שלו, וכך עשו גם מותגים מקומיים אחרים כגון LAKA.

מצלמות בשירותים בדרום קוריאה (צילום: gettyimages)
קוריאנית בהפגנות הענק בסיאול אשתקד. "יידרש מאמץ ממושך"(צילום: gettyimages)

"אנחנו אומנם עדיין בשלב התחלתי, אבל חשוב שחברות ישימו לב שלתנועה הזו יש פוטנציאל לצמוח ולהפוך לדבר גדול יותר בעתיד", אומרת הואה.

 

תומכי התנועה אומרים שהוויתור על האיפור הוא רק תחילתו של מאמץ גדול יותר להביא לשוויון מגדרי, שהרי נשות דרום קוריאה מתמודדות עם סקסיזם יומיומי. "כל הסיפור הוא יכולת הבחירה של האישה", אומרת שין ג'י יה, פוליטיקאית בת 28 שעלתה אשתקד לכותרות כשרצה לראשות העיר סיאול אבל הפסידה. "התנועה הזו עוסקת בשינוי תרבות היומיום שלנו".

 

עם זאת, הת'ר בר, חוקרת בכירה לענייני זכויות נשים בארגון זכויות האדם Human Rights Watch, אומרת שלפמיניסטיות בדרום קוריאה יידרש זמן רב כדי להשיג שיפור בזכויות הנשים בארצן, כגון חקיקה מחמירה יותר נגד פגיעה מינית בנשים. "הן יצטרכו להשקיע מאמץ ממושך, אבל הן לא מראות סימני ויתור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום : shtterstock
"עכשיו אני מרגישה שוב כמו עצמי"
צילום : shtterstock
מומלצים