שתף קטע נבחר

הכיסא נמוך מדי: ארגונומיה בעולם התעסוקה החדש

יום הארגונומיה הבינלאומי, ובכללו הישראלי, מצוין בכל שנה ביום האחרון של חודש פברואר, והשנה לרגל ציונו ב-28.2 הכין צוות מומחים של המוסד לבטיחות ולגיהות מדריך שמטרתו להגביר את המודעות לפגיעות שריר-שלד מצטברות ולבחון כיצד הארגונומיה משתלבת בעולם התעסוקה החדש והמודרני

בשיתוף המוסד לבטיחות ולגיהות

 

כשחושבים על המושג "ארגונומיה", רוב האנשים חושבים על כסאות שמאפשרים ישיבה נכונה, או שימוש בעכבר ומקלדת ארגונומית. אך מדע הארגונומיה הוא תחום רחב, שמערב ידע מתחומים שונים במטרה לשמור על בריאות העובד במהלך העבודה במגוון של סביבות עבודה. המוסד לבטיחות ולגיהות מסייע לעובדים מענפי תעסוקה שונים, באיתור גורמי סיכון ארגונומיים, ומציאת פתרונות שיקלו על ביצוע עבודתם ושמירה על בריאותם.

האם אתם יושבים נכון בזמן העבודה? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
האם אתם יושבים נכון בזמן העבודה?(צילום: shutterstock)

ארגונומיה אז והיום

בתחילת דרכה ארגונומיה התמקדה בשיפור יעילות ותפוקה של עובדים בתעשייה. כלים תעשייתיים ומכונות היו תלויים במידה רבה בכוח האדם ורוב העיצובים הראשוניים של מכונות נועדו להגביר את המהירות והיעילות של הייצור במקום לספק נוחות לעובד. אך זמן קצר לאחר המהפכה התעשייתית הראשונה נראה שארגונומיה באה לידי ביטוי בתכנון ועיצוב מכונות ומכשור ובעיצוב שיתאים ליכולות ומגבלות האדם.

 

כיום, אנחנו נמצאים בפתחה של המהפכה התעשייתית הרביעית שמתאפיינת בשילוב טכנולוגיות דיגיטליות חדשניות. התפתחויות טכנולוגיות ושימוש באינטרנט מאפשרים עבודה מרחוק – מהבית, מבית הקפה ואף ממדינה אחרת. אנשים כיום יכולים להפוך כל מקום עם גישה לאינטרנט לעמדת עבודה זמנית. לארגונומיה זהו אתגר חדש, במקום להתאים עמדת עבודה שבעבר הייתה קבועה לאורך כל חיי העובד, היא צריכה לקחת בחשבון עמדות עבודה משתנות וגורמי סיכון מגוונים שמשתנים בהתאם להתפתחות הטכנולוגיה.

 

ארגונומיה בחללים משותפים

חברת Coworker השלימה לאחרונה סקר שבדק את הרגלי המשתמשים בחללי עבודה משותפים spaces) Co-working). נמצא כי הארגונומיה הייתה במקום השני לאחר WIFI מהיר, בדרישות המשתמשים בחללי העבודה. נוסף על כך, נמצא כי 42% מהעובדים מאמינים כי שולחנות עומדים יתרמו לשיפור בריאותם, ואכן, ב-54% ממקומות עבודה מסוג Co-working יש כיום שולחנות עומדים.

אופן ספייס משרד עבודה (shutterstock)
למקום העבודה והמבנה שלו יש השפעה על אופן העבודה שלכם(shutterstock)
 

חברות שונות המשכירות חללי עבודה מציינות את האמצעים הארגונומיים שבהם משתמשים במשרדיהם. לדוגמה, התאמת האקוסטיקה בחללי העבודה; מניעת רעשים חזקים או יצירת מקומות שקטים, שבהם אנשים יכולים להתרכז. נוסף על כך, שמים דגש על איכות האוויר והטמפרטורה על ידי שדרוג מערכת אוורור, הוספת צמחים וויסות לחות. גם לתאורה נודעת חשיבות בשמירה על בריאות העובד. נמצא כי עובדים עם חשיפה מוגברת לאור יום חוו גידול של 2% בפריון – סכום שווה ערך ל-100 אלף דולר בשנה עבור כל 100 עובדים. לדבריהם, כל אלה תורמים לבריאות העובד ולרווחתו.

 

ארגונומיה בבית הקפה

עבור אנשים רבים, בית הקפה המקומי הפך להיות יותר מאשר רק מקום להעביר בו את שעות הפנאי וללגום קפה. הוא הפך למקום עבודה. כדי להבטיח שהזמן בבית הקפה ינוצל באופן המיטבי, חשוב לנקוט את הצעדים הבאים:

  • הביאו את תחנת העבודה איתך – ציוד בית הקפה אינו מותאם לנוחות עבודה לכן, הבא עמך מקלדת ניידת למחשב, עכבר נוח ומעמד למחשב, כך שהמסך יהיה בגובה העיניים.
  • הביאו אוזניות – רעשי הרקע בבית הקפה אולי ישמרו על המוח ערני זמן מה, אך שינוי במוזיקת הרקע או שיחה קולנית בשולחן הסמוך תפריע לריכוז. לכן, מומלץ להביא אוזניות שיחסמו רעשי רקע או רעש לבן.
  • שנו תנוחה לעתים תכופות – אמנם בית הקפה אמור להיות נוח, אבל עדיין יש לקום כדי להתמתח בכל 30 דקות.
  • תאורת בית הקפה לא בהכרח תתאים לדרישות המטלה, לכן מומלץ לדאוג לתאורה מקומית, אשר תקל על קריאת מסמכים, או לוודא שהמקלדת מוארת ומאפשרת קריאה נוחה.

 

שנו תנוחה והפחיתו כאבים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שנו תנוחה והפחיתו כאבים(צילום: shutterstock)
  

לסיכום, עולם התעסוקה החדש מאפשר גיוון בסביבות עבודה. יותר אנשים עובדים מהמשרד הביתי, מבלים זמן רב בנסיעות, ועובדים מבתי קפה בין פגישה לפגישה. בין אם אתם עובדים במשרד, במפעל, בבית קפה או בבית, יש לאמץ עקרונות ארגונומיים לעמדת העבודה. מומלץ לרכוש ציוד ואביזרים שישמרו על מנח ניטרלי ככל הניתן במהלך העבודה. במידה ועבודתכם כוללת תנועה חוזרנית, יש לנסות לגוון בין סוגי המטלות לאורך היום. למניעת עומס סטטי, מומלץ להקפיד על ביצוע הפסקות ומתיחות תדירות.

 

שמרו על גופכם היום – למען עתיד בריא יותר!

 

מוזמנים לבחון האם אתם חשופים לגורמי סיכון לפגיעת שריר שלד בקישור הבא>>

בשיתוף המוסד לבטיחות ולגיהות (המוס"ל) שהינו גוף ציבורי לאומי, מטרתו היא להטמיע תרבות של בטיחות בעבודה ובריאות תעסוקתית, בסביבת העבודה. המוס"ל מעניק סל שירותים, ללא תשלום, לטובת העובד והמעסיק (שירותים משלימים מוצעים בעלות ללא רווח). כמו כן, במוס"ל עוסקים בפעולות מניעה, הסברה, הדרכה ומחקר.

 

בכל שאלה ניתן לפנות 9214 *, באמצעות אתר האינטרנט בפייסבוק או באפליקציה בנייד

 


פורסם לראשונה 25/02/2019 08:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם אזור העבודה שלכם מותאם לכם ארגונומית?
צילום: shutterstock
מומלצים