שתף קטע נבחר

מארבע נשארו שתיים ועוד שתיים: פיצול וחיבור במפלגות הערביות

13 מנדטים היו לרשימה המשותפת בכנסת היוצאת. לאחר פירוק הסיעה, יצרו בל"ד ורע"ם חיבור ראשון. אמש, רגע לפני סגירת הרשימות, התאחדו חד"ש ותע"ל. לא כולם מסכימים שמדובר בנוסחה אידיאלית: "בתע"ל של טיבי אמרו שהם יכולים לרוץ לבד, אז למה התחברו עם חד"ש? הכול הצגות"

 

אחמד טיבי, אימן עודה ועופר כסיף לאחר ההכרזה על רשימת מפלגות חד
חברי הכנסת טיבי ועודה אחרי ההכרזה על ריצה משותפת

יותר מחודש ניסו נציגים מהמפלגות הערביות השונות לגבש נוסחה מוסכמת לריצה חוזרת ברשימה מאוחדת לכנסת, אולם כמעט כל המהלכים כשלו. בסופו של דבר נקבע כי ארבע המפלגות שהרכיבו את הרשימה המשותפת בכנסת היוצאת - חד"ש, תע"ל, בל"ד ורע"ם - יתפצלו לשתי סיעות נפרדות: חד"ש התאחדה לרשימה אחת עם תע"ל ואילו בל"ד תרוץ ברשימה מאוחדת עם רע"ם.

 

כל העדכונים וכל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

המחלוקות בנוגע להרכב רשימה מאוחדת אפשרית של כל המפלגות הערביות הובילו לפירוקה של הסיעה המשותפת שזכתה בבחירות 2015 ב-13 מנדטים.

 

הראשונים ליצור חיבור מחודש היו מפלגת בל"ד בראשות ד"ר מטאנס שחאדה ומפלגת רע"ם בראשות ד"ר מנסור עבאס. ניסיונות השניים להרכיב רשימה משותפת מחדש עם כל המרכיבים עלו בתוהו. "רצינו שתהיה רשימה משותפת של כל האזרחים הערבים אבל לצערי זה לא קרה", אמר בכיר בבל"ד לפני סגירת הרשימות.

מנסור עבאס ראש רע
מנסור עבאס ראש רע"ם ואמטאנס שחאדה ראש תע"ל

בתע"ל, שבראשה עומד ח"כ אחמד טיבי, העלו דרישות שונות בנוגע להרכב של רשימה משותפת אפשרית. עד אמש איימו במפלגה להתמודד באופן עצמאי בבחירות הקרובות, אך לבסוף הוחלט ליצור חזית אחידה עם מפלגת חד"ש שבראשה עומד איימן עודה. טיבי ועודה ישמשו יושבי ראש משותפים ברשימה המאוחדת.

 

השינוי הדרמטי התרחש רק אתמול בבוקר: נציגי חד"ש ותע"ל קיימו משא ומתן ממושך ובסיומו הוחלט להתמודד ברשימה אחת. בחד"ש הכחישו בתחילה את המידע על האיחוד, אבל בשעת לילה מאוחרת היה זה ח"כ עודה שפרסם הודעה על החיבור עם מפלגתו של ח"כ טיבי.

 

ח"כ טיבי אמר בעקבות האיחוד עם חד"ש: "מדובר בחיבור בין שתי המפלגות הגדולות של החברה הערבית, שמבטא הכרה במציאות הפוליטית החדשה והסכמה על מצע פוליטי חברתי ולאומי ברור. יש כעת שתי רשימות שחייבות לפעול כדי להעלות את שיעור ההצבעה לכנסת על מנת ששתיהן יצליחו. חד"ש-תע"ל תשאף להשפיע בתוך הכנסת ומחוצה לה".

 

ח"כ עודה אמר: "אני שמח שהצלחנו להגיע להסכמות לריצה משותפת. בזמן שהימין הכהניסטי מתאחד - אנחנו חייבים לדאוג ששום קול לא יירד לטמיון. עבור האינטרסים של הציבור הערבי וכלל הכוחות הדמוקרטיים הרשימה שלנו תייצר חזית מאוחדת ואלטרנטיבה של שמאל אמיתי - יהודי-ערבי, למען הזכויות שלנו והבטחת הייצוג שלנו, למען סיום הכיבוש, שלום צודק, דמוקרטיה ושוויון אמיתי, האינטרסים של שני העמים והמחנה הדמוקרטי הרחב - אל מול רוחות ההסתה, הגזענות ומסע הדה-לגיטימציה נגד האוכלוסייה הערבית שאותה מנהיגות בארבע השנים האחרונות מפלגות הימין הקיצוני".

הרכב רשימת חד

הרכבת רשימת בל

 

הפרסום על איחוד בין חד"ש ותע"ל גרר גם התנגדויות. ד"ר עזמי חכים, חבר ותיק בחד"ש, בחר להתנתק מהמפלגה. לדבריו, "זה יום עצוב, אני לא מוכן להיות שותף לכל מה שמתרחש כיום". חבר אחר בחד"ש אמר: "אם בתע"ל אמרו שהם יכולים לרוץ לבד, אז למה הם צריכים את החיבור עם חד"ש? זה מראה שהכול הצגות". חבר בתע"ל אמר: "אני אישית נגד האיחוד, יכולנו לרוץ לבד, להתנתק מחד"ש ולהגיע להישג גדול".

 

יו"ר הרשימה המאוחדת בל"ד-רע"ם, ד"ר עבאס, אמר: "אחרי פירוק הרשימה המשותפת על ידי יו"ר תע"ל אחמד טיבי לאחר הפילוג שהוא עשה לפני כמה חודשים בכנסת, הוא לא הסכים לאף הצעה שהוגשה לו. בסופו של דבר הוא התחבר לחד"ש והסתפק בפחות ממה שהוצע לו במשותפת.

 

"ההתחברות שלנו כרשימת רע"ם עם בל"ד נעשתה במטרה להכריח את חד"ש ותע"ל לחזור למשותפת או לחבור יחד כדי לא לפגוע בייצוג הערבי בכנסת. שתי המפלגות יתחרו על הבוחר הערבי וישתפו פעולה בכנסת".

 

בחברה הערבית רבים עדיין לא החליטו במי לבחור ואם להשתתף בכלל בחגיגה הדמוקרטית. רק כ-63% מהערבים השתתפו בבחירות הקודמות ב-2015, בעוד שיעור ההצבעה בקרב כלל הציבור עמד אז על 72%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים