שתף קטע נבחר

מדריך: אלו הדברים שאסור להכניס למיקרוגל

כדי שהמזון או הכלי שהכנסתם לא יעלה באש, יתפוצץ ויגרום לכוויות קשות – אלו הדברים שאסור לכם בפירוש להכניס למיקרוגל. אתר "המקצוענים" ומכון התקנים עם המדריך

כלי מתכת, מגבת מטבח, נייר סופג או ביצה עם קליפה – אלו רק חלק מהדברים שבפירוש אסור להכניס למיקרוגל. אחרת, אתם מסתכנים בהתלקחות, בכוויות או בניצוצות שעלולים לגרום לנזק למכשיר ולפליטה של קרינה אלקטרומגנטית. כך תשמרו על הבטיחות שלכם ושל יקירכם, ותגנו על הרכוש שלכם מפני נזק.

 

     (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מתכת, סכו"ם ואלומיניום – יגרמו לניצוצות שיפגעו באיטום המיקרוגל

"כלי סכו"ם, נייר אלומיניום, תבנית אפייה וכל כלי שנראה מתכתי, אסור להכניס למיקרוגל", מסביר אבישי גמליאלי, טכנאי בודק במעבדה לחשמל ואלקטרוניקה במכון התקנים. "זאת, לרבות כלי זכוכית או כלי חרס שיש עליהם עיטורי מתכת. כמו כן, כלים חד-פעמיים, המצופים בציפוי שנראה מתכתי, או כל דבר שמעלה חשד להיותו עשוי ממתכת, עדיף להימנע מלהכניס למיקרוגל. במקרה של ספק, עדיף לא לקחת סיכון מאשר לערוך ניסויים מיותרים ומסוכנים".

 

מה הנזק שיכול להיגרם? "חומר מתכתי יגרום לניצוצות במהלך החימום, מה שעשוי לפגוע בדפנות המיקרוגל", מסביר גמליאלי. "חור בדפנות הפנימיים, יפגע באטימת המיקרוגל ויגרום לדליפה של קרינה מסוכנת אל מחוץ למכשיר במהלך הפעלתו, גם כשהדלת שלו סגורה".

 

     (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

     (צילום: shutterstock)
התלקחה אש בתוך המיקרוגל? לעולם אל תפתחו את דלת המכשיר(צילום: shutterstock)

מה יכול לגרום לשריפה בתוך המיקרוגל?

כל חומר דליק כמו שקית נייר, קרטון פיצה, נייר סופג, צלחת חד-פעמית מנייר ואף שיפוד מעץ – יכול להתלקח בזמן החימום במיקרוגל. "נייר ממוחזר, אגב, לא רק שיגרום להתלקחות אלא אף לניצוצות בשל העובדה שהוא מכיל לרוב גם חלקיקי מתכת", אומר גמליאלי. "כמו כן, יש להיזהר מחומרים שעשויים מבד, כמו מגבת או סמרטוט, שכן גם הם יכולים להתלקח. יש אנשים שמחממים את הפיתה כשהיא עטופה במיקרוגל, כדי שהיא לא תתייבש, וזו בפירוש סכנה. יש לכסות את האוכל רק עם מכסה ייעודי לכך, הכולל פתחי אוורור קטנים המאפשרים את פיזור האדים".

 

מה עושים במקרה של התלקחות?

"במקרה שמוצר נשרף בתוך המיקרוגל, הדבר החשוב ביותר הוא להימנע מפתיחת דלת המכשיר", מזהיר גמליאלי. "יש לנתקו מהחשמל מיידית ולהשאיר את הדלת של המיקרוגל סגורה, כדי שהאש תישאר כלואה במכשיר ולא תוכל להתפשט. אחרת, היא יכולה להצית שריפה בכל הבית, שכן החמצן יגביר את הלהבה. לאחר שהאש נכבית, ופותחים את דלת המכשיר, יתפשט רק עשן. בכל מקרה, מוטב להימנע בכלל מפתיחת המכשיר ומשימוש בו, שכן סביר להניח שנגרם נזק לדפנות הפנימיים של המיקרוגל".

 

עוד כתבות בנושא:

מאריכים ומפצלי חשמל  

עובש במקלחת? התקינו ונטה 

שקע ותקע: התנהלות בטוחה עם שקעים ותקעים

 

     (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שימו לב שלא כל כלי פלסטיק מותאם לחימום במיקרוגל

אם אתם מעוניינים לחמם את האוכל עם כלי פלסטיק, ודאו שיש עליו סימון שמעיד על כך שהוא מתאים לחימום במיקרוגל. "אם אינכם בטוחים, למדו את הילדים לחמם רק בכלי זכוכית, כדי למנוע מצב שהם לא יקפידו לבדוק האם סוג הפלסטיק הזה מיועד לחימום או לא", מציע גמליאלי.

 

שמן, מרגרינה וחמאה – יכולים להתלקח

"אין לחמם במיקרוגל חמאה, מרגרינה או כל סוג של שמן (לא שמן בישול ולא שמן זית)", אומר גמליאלי. "הסיבה היא שמאכלים אלו יכולים להישרף ולגרום להתלקחות. אם משתמשים למשך לא יותר מ-20 שניות במצב 'הפשרה' של המיקרוגל (ולא במצב 'חימום'), יש פחות סכנה – אך בכל מקרה הדבר אינו מומלץ".

 


ביצה טרייה או ביצה קשה בקליפתן – סכנה של התפוצצות וכוויות קשות  

"אסור לחמם ביצה (טרייה או קשה) בקליפתה, שכן החימום הופך את הביצה לסיר לחץ והחלמון והחלבון שבה מנסים לפרוץ החוצה", מסביר גמליאלי. "גם כל מאכל שיש לו קרום, עלול להתפוצץ ולגרום לכוויות קשות. כבד עוף, פירות וירקות שלמים – כל אלו, יכולים בנעיצת המזלג הראשונה להתפוצץ בפה של הסועד. כדי להימנע מכך, יש לחתוך אותם תחילה ורק אז לחמם אותם. אם הם יתפוצצו בתוך המיקרוגל, פשוט נצטרך לנקות את המיקרוגל, ולא ייגרם נזק מיוחד למכשיר עצמו, אבל אם הם יתפוצצו כשהם מחוץ למיקרוגל, הסכנה הרבה יותר גדולה למי שנמצא בקרבת מקום".

 

דבר נוסף שיכול לגרום לכוויות, בייחוד אצל ילדים, הוא מצב שבו מחממים להם את האוכל בצורה לא אחידה. ככלל, החום תמיד מורגש יותר בחלקו הפנימי של המזון (למשל, במרכז תפוח-אדמה). גמליאלי: "אם מחממים לתינוק אוכל בבקבוק, חשוב לנער את הנוזל היטב לאחר החימום, שכן החימום אינו אחיד בכל הנוזל שבבקבוק. הוא בדרגות חום שונות בתוך הבקבוק, מה שעלול לגרום לכוויה לתינוק".

 

     (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

קופסאות שימורים וכל כלי אטום – יתפוצצו בעקבות חימום במיקרו

גם אם זה נראה לכם מופרך, הרי שכשמדובר בילדים קטנים – אין לדעת מה יעלה במוחם. חשוב מאוד להדריך אותם ולהסביר להם את הסכנה שבניסיון לחמם כלי סגור או קופסת שימורים. גמליאלי: "הקופסה יכולה להתפוצץ בתוך המכשיר או חמור מכך, ליד האדם שינסה לפתוח את הקופסה לאחר שחימם אותה".

 

מהו המרחק הבטוח שיפחית את הסיכון לחשיפה לקרינה מסוכנת?

כל עוד המכשיר חדש ותקין, ניתן לעמוד לידו מבלי לחשוש מקרינה מסוכנת. ואולם, כיצד נדע אם הוא תקין ומהו המרחק הבטוח שכדאי לשמור ממנו?

 

"מיקרוגל תקין אמור להיות אטום והרמטי, ולא לאפשר פליטה של קרינה אלקטרומגנטית", מסביר גמליאלי. "ואולם, מכיוון שאנו לא יכולים להיות בטוחים שהמכשיר שלנו תקין (הן בשל פגם בייצור והן בשל נזק שנגרם לו בעקבות שימוש), חשוב לשמור על מרחק מינימאלי ממנו, של 10 ס"מ לפחות, כשההמלצה היא אף להתרחק ממנו מרחק של הושטת יד. חשוב להרחיק ילדים מהמכשיר, שכן הסקרנות שלהם גורמת להם לעתים להצמיד עיניים ולהציץ אל תוך המכשיר, והעיניים רגישות במיוחד לקרינה אלקטרומגנטית. בנוסף, חשוב לוודא מדי פעם שהרשת שבחלקה הפנימי של דלת המיקרוגל תקינה. לכלוך שניתז ומתמקם על רשת המתכת, יכול לפגוע ביכולת של הרשת לחסום את הקרינה החוצה".

 

     (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

האם ליתר ביטחון יש צורך להחליף מיקרוגל אחת לכמה שנים?

גמליאלי: "לא. אם חלל המיקרוגל נקי מסימני חלודה, כולל הרשת שבחלקה הפנימי של הדלת, ואם הדלת נסגרת היטב (ואינה שבורה, סדוקה או מעוקמת) – אין סיבה להחליף את המיקרוגל".

 

בכתבה הבאה: כיצד אתם הורסים את המיקרוגל, בעקבות שימוש ותחזוקה לא נכונים וגורמים לדליפת קרינה מסוכנת.

 

צריכים חשמלאי? לחצו כאן

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"


פורסם לראשונה 23/02/2019 18:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים