שתף קטע נבחר

"טבע" בקטשופ: האם קריסת קראפט היינץ מסמנת את סוף קסמו של וורן באפט

ענקית המזון שבשליטת ברקשייר הת'אוויי של באפט ו-3G קפיטל מתקשה לספק מענה להעדפות הצרכנים למזון בריא ולא מעובד. בכירי קראפט היינץ: "השינויים בתעשיית המזון קיצוניים מכפי שהערכנו". בינתיים - ברשייר הת'אוויי מדווחת על הפסד נדיר למשקיעים לאחר שנאצלה לבצע מחיקה של 3 מיליארד ברבעון האחרון של 2018

יום הדין של אמפריית המזון המעובד: מניית ענקית המזון קראפט היינץ צללה ב-27% ביום שישי, זאת לאחר שוול סטריט הגיבה לדיווחים "מזעזעים" לפיהם החברה ביצעה מחיקת ערך בגובה 15.4 מיליארד דולר וחשפה כי היא נתונה לחקירת רשות ני"ע האמריקאית בשל חשדות להתנהלות חשבונאית בעייתית.

 

הפסד עצום לקראפט היינץ, ה-SEC פתחה בחקירה נגד החברה

ברקשייר של באפט הפסידה 25 מיליארד דולר ברבעון הרביעי

עסקת ענק: תע"א תמכור להודו 50 מל"טים בשווי כחצי מיליארד דולר

 

קראפט היינץ דיווחה על הפסד של 10.2 מיליארד דולר עבור 2018, זאת בעקבות קיפאון במכירות שעמדו על 26.2 מיליארד דולר, ומחיקות הערך של המותגים קראפט ואוסקר מייר. כתוצאה מצניחת המניה, נמחקו ביום שישי כ-16 מיליארד דולר משווי השוק של החברה, המייצרת, בין השאר את קטשופ היינץ, פילדלפיה קרים צ'יז, נקניקי אוסקר מייר ומק אנד צ'יז של קראפט.

 

>>לסיפורים הכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

וורן באפט, בעל השליטה בברקשייר הת'אווי (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
וורן באפט, בעל השליטה בברקשייר הת'אווי(צילום: gettyimages)
 

החברה, שנוצרה ב-2015 על ידי מיזוג של קראפט פודז ו-HJ היינץ, נשלטת על ידי ענקית ההשקעות של וורן באפט, ברקשייר הת'אוויי, וחברת ההשקעות 3G קפיטל הברזילאית, הידועה בגישתה האגרסיבית לקיצוץ עלויות. ברקשייר הת'אוויי החזיקה בבעלותה נכון לסוף 2018 ביותר מ-325 מיליון מניות של קראפט היינץ, וביום שישי נמחקו משווי ההחזקה הזו ארבעה מיליארד דולר. זוהי ההחזקה השישית בגודלה של ברקשייר הת'אוויי אחרי אפל, בנק אוף אמריקה, וולס פארגו, קוקה קולה ואמריקן אקספרס.

  ()
 

הוצאות של 25 מיליון דולר על חקירה עצמאית של החברה

החקירה של רשות ני"ע הולידה חקירה עצמאית של החברה, וכתוצאה, היא רשמה הוצאות נוספות של 25 מיליון דולר ברבעון הרביעי. "הם לא ממש מסרו פרטים, ולא נראה שתהיה לכך השפעה מהותית, אבל זה פשוט לא נראה טוב", כך לפי ג'ון באומגרטנר, אנליסט בוולס פארגו, שצוטט ב"פייננשל טיימס".

 

קראפט היינץ דיווחה כי היא משתפת פעולה באופן "מלא" עם רשות ני"ע, פועלת לשיפור מערכת בקרת הפנים שלה ואינה צופה כי הסוגיות הנתונות לחקירה ישפיעו באופן מהותי על התוצאות הפיננסיות.

 

בה בעת, מניית החברה צנחה לרמתה הנמוכה ביותר מאז המיזוג והובילה לנפילות ברחבי המגזר. זאת לאחר שמשקיעים החלו להטיל ספק בכושר ההתמודדות של מותגי מזון אחרים עם התרחקות הצרכנים ממזון מעובד והעלייה בפופולריות של מותגים פרטיים.

  (צילום: צביקה טישלר)
(צילום: צביקה טישלר)
 

כך, למשל, מניית קמפבל סופ צנחה ב-8.3% במהלך יום המסחר בניו יורק, ג'נרל מילס נחלשה ב-3.4% וקלוג, ב-3.3%. הצרות של קראפט היינץ הדביקו גם את היצרניות האירופיות. אנהאוזר בוש (InBev ABI), מבשלת השיכר הגדולה בעולם, גם היא מיזוג שיצרה 3G, צנחה ב-4%.

 

הצרות בקראפט היינץ וב-ABI "מעלות סימני שאלה לגבי המודל כולו", אמר ל"פייננשל טיימס" ג'יימס אדוארדס ג'ונס, אנליסט ב-RBC. "קראפט היינץ היא עבור ענף המזון מה שבאדווייזר היא לענף הבירה: מותגים שהם לא מאוד טרנדיים או עכשוויים ונאבקים לשמור על רלוונטיות".

 

בכירי היינץ קראפט: השינויים בתעשיית המזון קיצוניים

הצרות של קראפט היינץ העמיקו את החששות לגבי יעילות מודל הניהול של 3G קפיטל, אדריכלית המיזוג, שנקטה קיצוצים מסיביים בהוצאות התפעוליות. רק לפני שנתיים, החברה הממוזגת ביקשה לרכוש את יוניליבר האירופית, אבל העסקה בשווי 143 מיליארד דולר לא יצאה אל הפועל, זאת בצל חששות להתנגשות תרבויות.

 

כאשר 3G קפיטל ביצעה את המיזוג, בכירים בקראפט היינץ אמרו כי המהלך יסייע לה לנווט טוב יותר באקלים של שינויים בהרגלי הלקוחות ויאושש את המכירות של מזון ארוז, מהסוג שהחל לאבד פופולריות. אך במקום זאת, מותגים אופנתיים יותר פגעו פגיעה אנושה במותגים איקוניים של היינץ, כמו גבינת ולוויטה, אגוזי פלנטרס, קפה מאקסוול וחטיפי בייגל בייטס קפואים.

 

כך על פי ה"וול סטריט ג'ורנל". לפי אנליסטים בתעשייה, צרכנים קונים כיום מזון פשוט יותר, עם רכיבים טבעיים יותר, ומתרחקים מהחנויות המסורתיות, בין השאר, לטובת קניות מקוונות. בכירי היינץ קראפט אמרו ביום חמישי עם פרסום הדו"חות, כי השינויים בתעשיית המזון הם למעשה קיצוניים יותר ובעלי השפעה חזקה יותר על המותגים שלהם, מכפי שציפו.

 

ברקשייר הת'אוויי דיווחה על הפסד נדיר למשקיעים

ברקשייר הת'אוויי דיווחה אתמול על הפסד נדיר למשקיעים לאחר שנאלצה לבצע מחיקה של שלושה מיליארד דולר ברבעון האחרון של 2018, בעיקר על ההשקעה בקראפט היינץ. בעוד אנליסטים צפו רווח של 3,349.04 דולרים למניה קלאס A, ברקשייר דיווחה על הפסד של למעלה מ-15 אלף דולרים למניה. ההפסד הנקי ברבעון הרביעי הסתכם ב-25.39 מיליארד דולר.

 

הרווח התפעולי, לעומת זאת, עלה ל-5.72 מיליארד דולר ברבעון הרביעי, לעומת 3.34 מיליארד דולר ברבעון המקביל ב-2017. עבור 2018 כולה, עסקי הביטוח של החברה רשמו רווח חיתומי של 1.57 מיליארד דולר לעומת הפסד של 2.2 מיליארד דולר שנה קודם לכן. התוצאות הללו תרמו לזינוק של 71% ברווח התפעולי של ענקית ההשקעות ב-2018.

 

במכתב השנתי למשקיעים אמר באפט כי הוא מעוניין לבצע רכישה גדולה. "בשנים הבאות, אנחנו מקווים להעביר עודפי נזילות לעסקים שיהיו בבעלותינו. עם זאת, בשלב זה המחירים גבוהים מדי עבור חברות עם תחזיות עתידיות ראויות", כתב באפט, במכתב שפורסם אתמול.

 

"המציאות המאכזבת הזאת פירושה כי ב-2019 אנחנו קרוב לוודאי נגדיל שוב את האחזקות שלנו במניות סחירות", הוסיף באפט. "אנחנו נמשיך עם זאת לקוות לרכישה בגודל של פיל. גם בגילים שלנו, 88 ו-95, אני הצעיר מבין השניים, האפשרות הזאת היא מה שגורמת לי ולצ'רלי לדופק מואץ", אמר, בהתייחסו ליד ימינו, צ'רלי מאנגר. עם זאת, באפט הדגיש כי אין כאן המלצה לרכישה, כי הוא אינו יודע כיצד המניות יתנהגו השנה.

 

באפט דיווח עוד כי לברקשייר היו 112 מיליארד דולר בקופת המזומנים נכון לסוף 2018, למרות שספגה הפסדים על השקעותיה בקראפט היינץ.

 

המכתב השנתי הגיע ימים ספורים אחרי מחיקת הערך שביצעה קראפט היינץ על שניים מהמותגים המוכרים ביותר שלה: אוסקר מייר וקראפט. בעקבות צניחת מניית קראפט היינץ ביום שישי, האנליסט ג'יי גלב מברקליס חתך במחצית את תחזית הרווח שלו לברקשייר.

 

כמדי שנה, גם הפעם באפט לא נתן רמזים לגבי יורשים אפשריים. עם זאת, הוא אמר כי מבנה ההנהלה החדש של החברה, שקיים כשנה, הוביל לכך כי ברקשייר הת'אוויי מנוהלת עתה "הרבה יותר טוב" מאשר בתקופה שבה הוא פיקח לבדו על התאגיד. ב-2018, אג'יט ג'אן מונה לסגן יו"ר והופקד על פעילות הביטוח של החברה. גרג אבל מונה לסגן יו"ר ואחראי על הפעילות שאינה בתחום הביטוח.

 

זרוע זו כוללת בין השאר את חברת הרכבות ברלינגטון נורת'רן סנטה פה וממתקי סי'ז קאנדי. "אג'יט וגרג הם כשרונות נדירים, והדם של ברקשייר זורם בעורקיהם", אמר באפט. אף כי משקיפי ברקשייר ציינו כי ייתכן והשניים יקחו את המושכות בעתיד, במכתב למשקיעים לא היתה התייחסות לכך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
וורן באפט, בעל השליטה בברקשייר הת'אווי
צילום: gettyimages
מומלצים