שתף קטע נבחר
צילום: אורי דוידוביץ'

איך לחיות עם עצמך בשלום: שיטת העבודה של ביירון קייטי

ב"מסע חיפוש" - סדרת ראיונות חדשה, תבחן שלומית שרביט ברזילי שיטות טיפול שונות המסייעות להתפתחות אישית. הפעם עם ניצן דרור, שיספר מהי שיטת העבודה של ביירון קייטי, וכיצד ארבע שאלות פשוטות יכולות להקל על חיי כולנו. צפו

ביירון קייטי סבלה במשך עשור מדיכאון חמור ותחושת אובדנות. באחד מאשפוזיה התגלתה לה ההבנה שכאשר היא מאמינה למחשבותיה, היא סובלת, אך כשהוא מטילה בהן ספק וחוקרת את טבען - היא חווה שלווה. כך נולדה "שיטת העבודה". 

 

 

תעודת זהות

שם השיטה: שיטת "העבודה של ביירון קייטי".

 

על קצה המזלג: כאשר אדם מאמין למחשבותיו, הוא סובל, אך כשהוא מטיל בהן ספק וחוקר את טבען - הוא הופך למאושר. טכניקה שנועדה לסייע למתרגלים אותה להגיע לתובנה זו בעצמם ובאופן חווייתי.

 

פותחה על ידי: ביירון קתלין מיטשל, הידועה בשם ביירון קייטי - סופרת, מרצה ומורה רוחנית.

 

איפה ומתי: שנות ה-80 בארה"ב.

 

למי השיטה מתאימה: לכל מי שמבקש לחיות עם עצמו בשלום. השיטה מתורגלת על ידי רבים, גם בהרצאות פומביות בחינם - בבתי כלא, בתי חולים, עסקים ותאגידים, בתי מחסה ועוד, בכ-20 מדינות בעולם, בהן ישראל.

 

יתרונות השיטה: היתרון הבולט של השיטה הוא בכך שהיא מלמדת דרך חיים, לאחר שמיישמים ומתרגלים את עקרונות השיטה בחיי היום יום, תפיסת המציאות משתנה ללא היכר ומביאה איתה שלווה והכרת תודה עמוקה.

 

חסרונות השיטה: העבודה היא תהליך תודעתי מדיטטיבי ועובדת רק על מי שמגיע אליה עם ראש פתוח.

 

ניצן דרור ושלומית שרביט ברזילי בראיון אולפן (צילום: אורי דוידוביץ')
לימוד של דרך חיים. ביירון קייטי(צילום: אורי דוידוביץ')

 

טיפים ברוח השיטה:

סימני שאלה במקום סימני קריאה כדרך להשתחרר ממתח. ההזמנה היא שבכל פעם שמישהו מערר בך כעס או כל תגובה רגשית שלילית אחרת, לעצור, להתבונן במחשבה ולהחליף את סימן הקריאה בסימן שאלה. לדוגמא: אסור לו לדבר אלי ככה! אסור לו לדבר אלי ככה? הפעולה הפשוטה הזו, אם נעשית מתוך כוונה אמיתית, עשויה לייצר מרחק מהמחשבה ולעזור לי להטיל בה ספק ובכך לשחרר מעט מהמתח שחשתי עקב ההזדהות האוטומטית עם המחשבה הראשונית.

 

  • שלושת העסקים: על פי תפיסת העולם של ביירון קייטי, ישנם שלושה סוגי עסקים בעולם: העסק שלי, העסק של האחר, העסק של אלוהים/המציאות. בכל פעם שאני מבקש "לנהל" עסק של מישהו אחר, כמו: "הוא צריך להתנהג בצורה מנומסת יותר" או שאני מבקש "לנהל" את המציאות, למשל: "הכבישים פה נוראיים, כל המדינה הזו היא פקק אחד ארוך", אני לא נמצא בעסק שלי ואני באופן אוטומטי חווה בדידות וסבל ואין לי באמת אפשרות לשנות אותם. ההזמנה היא לשים לב מתי אני נודד מהעסק שלי לעסק של האחר או של המציאות, ולהחזיר את עצמי בעדינות לעסק שלי. שם זה המקום היחיד שאני יכול באמת לקחת אחריות ולחולל שינוי.

 

גילוי נאות: ניצן דרור הוא צלם ועובד גם כחלק מצוות האולפן של ynet. מטפלים בשיטות שונות המעונינים להשתתף בסדרה "מסע חיפוש", מוזמנים לשלוח מייל ל: shlomit-sh@ynet.co.il ולציין בנושא "למסע חיפוש"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי דוידוביץ'
מי תהיה ללא הסיפור שאתה מספר לעצמך?
צילום: אורי דוידוביץ'
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים