שתף קטע נבחר

ועדת האו"ם: "ייתכן שצה"ל ביצע פשעים נגד האנושות בגבול עזה"

בדו"ח הוועדה, שמסרה את ממצאיה למועצת זכויות האדם של האו"ם, נטען כי "חיילי צה"ל ירו במכוון על אזרחים וייתכן שביצעו פשעי מלחמה". הם דרשו שהנושא ייבחן בבית הדין הבינלאומי בהאג. נתניהו: "שיא חדש של צביעות"

"ייתכן שצה"ל ביצע פשעי מלחמה, הרג המפגינים בגבול עזה צריך להיבחן בבית הדין הבינלאומי בהאג": כך לפחות טוענת ועדת חקירה מטעם האו"ם, שמסרה היום (ה') את ממצאיה למועצת זכויות האדם של האו"ם. בדו"ח הוועדה נקבע כי "חיילי צה"ל ירו במכוון על אזרחים וייתכן שביצעו פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות" במהלך העימותים בגבול עזה בשנה האחרונה, שבהם נהרגו 189 פלסטינים.

 

מדובר בדו"ח חמור מאוד ותקדימי בחלק מפסיקותיו. הדו"ח מותח ביקורת גם על מנגנון חקירת האירועים של ישראל, כמו גם על פסיקת בית המשפט העליון בהקשר הזה. בדו"ח נטען שהשימוש באש חיה נגד מפגינים היה לא חוקי, מלבד שני מקרים ספציפיים, וכי כוחות הביטחון ירו במכוון בשלושה פרמדיקים. כמו כן, נטען שצלפים ישראלים הרגו עיתונאים בכוונה.

 

 

 

הוועדה שמונתה על ידי מועצת זכויות האדם של האו"ם קבעה כי יותר מ-6,000 איש נורו על ידי צלפים בנשק חי במהלך ההפגנות ליד הגדר. עוד מסרה הוועדה כי יש בידיה מידע חסוי על האחראים להרג האזרחים, כולל צלפים ומפקדים. לפי הדו"ח, הרג המפגינים בעזה צריך לעבור לבית הדין הבינלאומי בהאג וייתכן שמדובר ב"פשע מלחמה".

 

"כוחות הביטחון הישראליים הרגו ופגעו במפגינים פלסטינים שלא היוו סיכון מיידי, או שלא לקחו חלק באופן ישיר בפעולות איבה כשנורו", נכתב בדו"ח. "ישראל עשתה שימוש מופרז בכוח קטלני, שהפר את זכותם של מפגינים לחופש ביטוי, אסיפה חופשית והתאגדות", נכתב בדו"ח. "ישראל הפרה גם את זכותם של ילדים כשהשתמשה נגדם בכוח קטלני למרות שלא היוו סכנת חיים. כוחות הבטחון הפרו את הדין ההומניטרי הבינלאומי כשירו בפרמדיקים, עיתונאים וילדים, שמעמדם מוגן". 

פלסטינים מפגינים בגבול הרצועה (צילום: רויטרס)
"כוחות הביטחון הרגו ופגעו במפגינים פלסטינים שלא היוו סיכון מיידי". עימותים בגבול רצועת עזה(צילום: רויטרס)

פלסטינים מפגינים בגבול הרצועה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בדו"ח נטען כי ישראל לא חוקרת מקרים שבהם יש חשד לפשעים נגד הפלסטינים, וכי יש ספק לגבי מוכנות ישראל לבדוק את פעילות ההנהגה שכתבה, אישרה ופיקחה על הוראות הפתיחה באש. הוועדה קראה גם לישראל לפתוח בחקירה לבחינת הממצאים.

 

הוועדה הכירה בכך שלהפגנות היה קשר לאלימות משמעותית, אבל קבעה כי עדיין לא מדובר בפעולות לוחמה. היא גם דחתה את הטענה הישראלית שמדובר בפעילי טרור, המופעלים על ידי הארגונים בעזה. הדו"ח כמעט ולא מאשים את חמאס, וקובע שכמה חברים במועצה הלאומית העליונה, כולל חמאס, עודדו או הגנו על מפגינים שהשתמשו בעפיפוני ובלוני תבערה שגרמו לפחד ונזק משמעותי בדרום ישראל.

 

השלטון בפועל ברצועת עזה נכשל בחובתו למנוע את השימוש בכלים אלה, כך נקבע. עוד נקבע כי לפחות חמוש אחד ירה מנשק לעבר כוחות הביטחון הישראליים מתוך או בקרבת המפגינים במהלך הפגנות בצפון עזה.

פלסטינים מפגינים בגבול הרצועה (צילום: רויטרס)
פלסטינים מפגינים בגבול הרצועה(צילום: רויטרס)

מהומות רצועת עזה גבול יום שישי (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

המלצות הדו"ח המרכזיות כוללות: המלצה לנציבה לזכויות אדם להעביר מידע שנאסף בחקירה למערכות המשפט הלאומיות והבינלאומיות, כולל בית הדין בהאג; המלצה להטלת סנקציות על יחידים (הקפאת נכסים ואיסור טיסות) על אלו שזוהו כאחראים על ידי הוועדה; המלצה למדינות להשתמש בסמכותן בהתאם לאמנת ג'נבה ולעצור את אלו שהיו מעורבים בפשעים המתוארים בדו"ח, ו/או לנסות להסגירם.

 

עוד בהמלצות: שישראל תנהל חקירות על בסיס סטנדרט בינלאומי ותשנה את החוק כדי שתושבי רצועת עזה שנפגעו יוכלו להגיש תביעות אזרחיות; הענקת פיצוי לאלו שנפצעו או למשפחות אלו שנהרגו באופן בלתי חוקי.

שיגור בלון תבערה הפגנה פלסטינים ב עזה הצתה אש נזק ל עוטף עזה שריפה (צילום: AFP)
הדו"ח קבע שאנשי חמאס עודדו מפגינים להשתמש בעפיפוני ובלוני תבערה(צילום: AFP)

שריפה בעוטף עזה  (צילום: אסף גברעם)
שריפה בעוטף עזה שנגרמה מבלון תבערה(צילום: אסף גברעם)

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מסר כי "ישראל דוחה על הסף את דו"ח המועצה לזכויות אדם של האו"ם. המועצה קובעת שיאים חדשים של צביעות ושקרים, מתוך שנאה אובססיבית לישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון. חמאס הוא שיורה טילים על אזרחי ישראל, משליך מטעני נפץ ומבצע פעילות חבלנית במהלך ההפגנות האלימות על הגדר".

 

נתניהו הוסיף כי "ישראל לא תאפשר לחמאס לפגוע בריבונות הישראלית ובאזרחיה ותשמור על הזכות להגנה עצמית. חיילי צה"ל ימשיכו להגן בנחישות על אזרחי ישראל מפני התקפות חמאס וארגוני טרור שממומנים על ידי איראן המכריזה על כוונתה להשמיד את ישראל".

 

ממלא מקום שר החוץ, ישראל כץ, תקף את דו"ח האו"ם על עזה וכינה אותו "תיאטרון האבסורד". "מדובר בדו"ח שמתבסס על מידע מסולף שבו כלל לא נבדקו העובדות, ושכל מטרתו היא להכפיש את הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון ולפגוע בזכותה להגנה עצמית מפני טרור של ארגון רצחני", אמר כץ.

 

הוא הוסיף כי "ישראל דוחה את הדו"ח על הסף. אף גורם לא יוכל לשלול מישראל את הזכות להגנה עצמית ואת החובה להגן על תושביה וגבולותיה מפני מתקפות אלימות. מי שדוחף את תושבי עזה לגדרות, כולל נשים וילדים, הוא חמאס, שמטרתו המוצהרת היא השמדת מדינת ישראל והוא הנושא באחריות".

 

 

  

מועצת זכויות האדם של האו"ם התמודדה לאורך השנים עם ביקורות חוזרות ונשנות על התנהלותה, והושמה ללעג אחרי שלחברה בה נבחרה בין השאר סעודיה, מדינה שבאותן שנים לא אפשרה לנשים אפילו לנהוג בכלי רכב. לאורך השנים ניצלו מדינות ערב והאיסלאם את המועצה כדי לנגח את ישראל, ונגד ישראל התקבלו בה יותר החלטות מאשר נגד כל שאר מדינות העולם גם יחד – עובדה שקוממה אפילו ארגוני זכויות אדם המותחים בעצמם ביקורת לעתים קרובות על הממשלה בירושלים.

 

ביוני השנה פרשה ארה"ב ממועצת זכויות האדם בטענה שמדובר בארגון צבוע ששם ללעג את זכויות האדם, במיוחד בשל התנהלותו כלפי ישראל.

 

איתמר אייכנר השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ההפגנות בגבול עזה
צילום: רויטרס
מומלצים