שתף קטע נבחר

פניה היפות של ישראל

מועצה מורכבת וייחודית בנוף של ישראל המתמודדת עם אתגרים שונים, רוצה להציג את ישראל היפה מהמקום הנמוך בעולם. ראש המועצה, דב ליטבינוף, החל קדנציה רביעית ומסמן יעדים ומטרות לחמש השנים הקרובות

קווים לדמותה של המועצה האזורית תמר: המועצה האזורית "תמר" הוכרזה ב־24 במאי 1956. היא משתרעת על פני שטח של כ-1.7 מיליון דונם, כוללת בתוכה שישה יישובים: קיבוץ עין-גדי, מושב נאות הכיכר, מושב עין-תמר, מושב עין-חצבה, היישוב הקהילתי נווה זוהר והכפר השיתופי הר עמשא, 16 בתי מלון ובהם מעל 4,000 חדרי מלון, מפעלי תעשייה כימית גדולים ושטחים חקלאיים נרחבים. מספר תושבי הקבע במועצה עומד כיום על למעלה מ־1,400 נפש, עלייה דרמטית וחסרת תקדים של כ-16% בחצי־עשור, אך, למעשה, היא מספקת שירותים מוניציפאליים ליותר מ-2.5 מיליון מבקרים בשנה וכן גם למפעלי התעשייה.

 

ייחודה של מועצה אזורית תמר בכך, שבניגוד לרשויות המקומיות והאזוריות האחרות, אין היא עוסקת רק ברווחת תושביה, אלא היא מעורבת עמוק, בהובלתו של ראש המועצה, בפיתוח הכללי של ארץ ים המלח ברמה הלאומית ובטיפול בבעיות האקוטיות, כגון: ירידת מפלס ים המלח, בולעני ים המלח, הגנת חופי המלונות מול התרוממות מפלס הבריכה התעשייתית של מפעלי ים המלח ומיתוג האזור והאדרתו על פני תבל. שטח המועצה מהווה מוקד של פיתוח תיירותי, תעשייתי, חקלאי והתיישבותי שתרומתו לכלכלתה של מדינת ישראל רבה ביותר.

 

החופים והטיילת החדשים (צילום: חל
החופים והטיילת החדשים(צילום: חל"י)

 

אזור ארץ ים המלח מצטיין בשילוב נדיר של 4 אלמנטים שהינם משאבים טבעיים בעלי סגולות רפואיות: שמש ידידותית, מי־ים מיוחדים, מים תרמו־מינרליים, בוץ רפואי ותנאים אקלימיים שאין דומה להם ברחבי תבל, כגון עושר החמצן באוויר וסינון קרני השמש.

 

אזור התיירות בעין בוקק עבר שדרוג רציני על ידי חל"י (החברה להגנות ים המלח) ומשרד התיירות שכלל שיפור ושיפוץ התשתיות, בניית טיילת חדשה וחידוש החופים הציבוריים המוכרזים לרווחת הציבור - ללא תשלום. כל החופים מוכווני קהל עם שילוט מנחה בשפות שונות, עם עמדות מציל מאוישות, מקלחות ושירותים ציבוריים 364 ימים בשנה, הנגשה והסדרי חנייה כחוק.

 

לאחרונה גם נחנך הקניון החדש, קניון ים המלח, המשתרע על שטח של 10,000 מ"ר ובו שתי קומות מסחר עם מיטב הרשתות והמותגים לרווחת ציבור המטיילים והנופשים. בשנים הקרובות, בעידוד והשקעה של מדינת ישראל במאות מיליוני שקלים, מתוכננת הכפלת כמות חדרי המלון בארץ ים המלח והרחבת אזור התיירות בעין בוקק דרומה.

 

עוד מוקד משיכה בארץ ים המלח הם אתרי הטבע, אתרי היסטוריה כקומראן ומצדה, אתרים ארכיאולוגים ייחודיים – שכל אחד מהם בפני עצמו יכול להוות בסיס לפיתוח תיירותי עצמאי. ים המלח, המקום הנמוך ביותר על פני כדור הארץ (427 מ' מתחת לפני הים) הוא שריד ל"ימת הלשון" הקדומה שהשתרעה מן הכנרת בצפון ועד חצבה שבערבה.

 

המועצה האזורית תמר, אשר הקימה למרגלות המצדה את 'היכל התרבות של הטבע', שמה לה למטרה להיות לאבן שואבת לתיירות נכנסת ומקומית. היא מפתחת עוגני שיווק למבקרים מהארץ ומן העולם בדמות פסטיבלי מוזיקה וספורט, שמעניקים למבקרים חוויית ביקור שאין שנייה לה בתוך טבע פראי ומרתק. אירועים אלה ונוספים המתקיימים בקביעות בלוח השנה קשרו את אזור ים המלח עם תיירות מתקדמת וחדשנית, ויצרו שיתופי פעולה בינלאומיים בין ארץ ים המלח ואזורים תיירותיים מובילים נוספים ברחבי העולם.

 

לפני כמה שבועות התקיים בהצלחה בפעם הראשונה מרתון ארץ ים המלח, אירוע מכונן אליו הגיעו 2,500 רצים מישראל ומן העולם כולל משלחת מירדן. האצנים רצו ב־4 מקצים ל־10, 21, 42 ו־50 ק"מ, והאירוע שילב לראשונה את אליפות ישראל לאתלטיקה קלה במרחק הזה. ראש המועצה מר דב ליטבינוף הכריז כי המרתון יהפוך למסורת: "פתחנו השנה במסורת של מרתון ארץ ים המלח במקום הנמוך והיפה בעולם. אני מודה ל־2,500 הרצים והרצות שזכו לתנאים, נוף ומזג אוויר מושלמים. אני מודה למארגנים ולכל העוסקים במלאכה. להתראות במרתון בשנה הבאה!".

 

חזון, תקציב, מטרות - רצים למשימות

בבחירות האחרונות נבחר ראש המועצה דב ליטבינוף לקדנציה רביעית, לאחר שקיבל את אמון תושבי המועצה וזכה לרוב של 56%.

 

מיד לאחר זכייתו, פעל ליטבינוף לכנס את מליאת המועצה ושקד במקביל ביחד עם מנכ"ל המועצה ועובדיה על תוכנית עבודה שנתית ל־2019, תקציב המועצה וזאת כחלק מתוכנית חומש כוללת עליה הוא עמל. כבר בראשית ינואר אישרה מליאת המועצה את תוכנית העבודה, המטרות והתקציב ל־2019. "אני מאמין שכמשרתי ציבור עלינו לתת שירות, להיות שקופים וכל הזמן להשתפר ולרוץ קדימה. תיקפנו ופרסמנו לאחרונה את אמנת השירות", אומר ליטבינוף.

 

  (צילום: באדיבות המועצה האזורית תמר)
(צילום: באדיבות המועצה האזורית תמר)

 

"יש לי חזון ובצדו מצפן והרבה דברים כבר קידמנו ועשינו ב־15 השנים האחרונות. הגדרתי בחזוני ש'על המועצה להפוך לחלון הראווה של מדינת ישראל בנושאי חינוך, מחקר, תיירות, התיישבות ותעשייה'. כולנו צריכים לכוון גבוה ולהקרין על הסביבה הקרובה והרחוקה. הייחודיות של המועצה שהיא משרתת את המדינה ולא רק דואגת לתושביה. אני בטוח שהחזון הציוני מתחבר לחשיבות בהשקעה בנגב, בחקלאות הייחודית באזור ובבניית התשתיות דווקא בים המלח, הסובל משיטפונות ומניתוקים ומסתמך בעיקר על כביש 90. לכן גם אפעל בקדנציה הקרובה להכשרת והפיכת מנחת מצדה למנחת בינלאומי לצד הרחבה ושיפור של כביש 90", מוסיף ליטבינוף.

 

המועצה האזורית תמר רואה חשיבות רבה בשמירה על פיתוח כלל המרכיבים הללו זה לצד זה, ופועלת ללא הרף על־מנת "להמציא את המדבר מחדש", לחשוב מחוץ לקופסה ולהפוך את החזון והחלום למציאות בשטח.

 

הכל מתחיל מחינוך

אחד מחלומותיו הגדולים של ראש המועצה כבר מומש והוא הקמת מכון המחקר ים המלח הפועל למרגלות הר המצדה. הקמת המכון בשיתוף אוניברסיטת תל־אביב והפיכתו לאבן שואבת לאקדמאים, השתלבה עם הגשמת חזונו למשוך אוכלוסייה חזקה לאזור, תוך דאגה למגורים הולמים על־ידי הקמת שכונה מיוחדת לאנשי מכון המחקר בעין־גדי. לאחרונה הצטרפה המועצה והייתה לרשות השנייה בישראל שחותמת על הסכם "עיר אקדמית" עם אוניברסיטת תל־אביב. במסגרת תוכנית "עיר אקדמית", מורים מובילים בתיכון עין־גדי שבמועצה האזורית תמר ילמדו קורסים אקדמיים מקוונים של אוניברסיטת תל־אביב, כחלק מתוכנית הלימודים לבגרות. תלמידים הלומדים בתוכנית יוכלו להיבחן בקמפוס האוניברסיטה, לצבור קרדיט אקדמי ואף להתקבל לאוניברסיטה במסגרת מסלול קבלה חדש, ללא צורך במבחן פסיכומטרי.

 

מערכת החינוך במועצה עוברת שינויים תוך שימת דגש על איכות ההוראה, שילוב של למידה פרונטלית עם למידה חווייתית, הכנסת תוכניות חדשות ושדרוג סגלי ההוראה. כך, לדוגמה, בתיכון האזורי בקיבוץ עין־גדי המונה כ־250 תלמידים, הצטרפו השנה 10 מורים חדשים אשר העתיקו את מגוריהם לארץ ים המלח. בין השאר מתקיים גם שיתוף פעולה עם אוניברסיטת סטנפורד הכולל ליווי שינוי פדגוגי אזורי על־ידי הטמעת כלים של חשיבה עיצובית.

 

וכששואלים את ראש המועצה מה בתכנון הלאה הוא מספר: "בסוף, הכל מתחיל מחינוך דור העתיד שלנו. המועצה משקיעה הרבה בחינוך במגמה למצב את עצמנו כמובילים בחינוך ובחדשנות בחינוך. אנו יוצאים לבניית תיכון חדש בעין־גדי ונמשיך את השינויים הפדגוגיים. במקביל, לנוער שלנו יש פעילות חשובה במסגרות שונות ואני גאה שהנוער שלנו מהמובילים באחוזי הגיוס לצה"ל. זה חלק ממה שהנוער סופג בבית ובמערכת החינוך שלנו", משיב ליטבינוף.

 

 אירועים במדבר (צילום: עין מצלמת)
אירועים במדבר(צילום: עין מצלמת)

 

התיישבות וקליטה

כחלק מהפעילות למימוש חזון המועצה להגדיל ולהרחיב את מספר התושבים ביישובים, משתתפת המועצה בירידי התיישבות ואף מקיימת כנסי קליטה שונים וייעודיים. לאחרונה התקיים כנס קליטה במושבים עין תמר ונאות הכיכר, אשר נערך במסגרת פסטיבל ה"בזיליפסט", ובמועצה מתגאים בדוכן מושקע שפעל ביריד ההתיישבות הכפרית בתל אביב, עם נוכחות פעילה של כל מנהלי היישובים הקולטים. קיבוץ עין־גדי קלט השנה במקביל 10 מורים שהגיעו עם משפחותיהם לגור בקיבוץ. זוהי תרומה אדירה בעיבוי משולב של הצוות הפדגוגי והדמוגרפיה בקיבוץ הוותיק. ביישובים נוספים מתוכננת בנייה והמועצה נערכת בהתאם בשיפור התשתיות ובשיפור השירות לתושב. בין השאר הושק אתר אינטרנט חדש שיאפשר הגשת קבצים למחלקת התשתיות בנושאי תיאום, הסדרי תנועה ואישורי חפירה. "אנו רוצים לגדול, אפילו להכפיל את מספר התושבים במועצה. זה חלק מיישוב הנגב, חלק מהמאמץ הציוני ורק צריך לעשות זאת בצורה אחראית וחכמה", מדגיש ליטבינוף. "היו דיונים רבים בוועדת הגבולות ואנו הגענו להסכמות שונות עם הערים בסביבתנו.

 

ישנם שטחים נוספים במבואות ערד בהם יוכלו לקום יישובים תחת המועצה האזורית תמר, בהתאם למה שיסוכם בוועדת הגבולות. כמו כן, גם ביישובים הקיימים יהיו הרחבות ופרויקטים לבנייה. משימת השארת דור ההמשך במועצה היא אתגר שקיים גם אצלנו".

 

מו"פ חקלאות וסביבה

מעבר למכון המחקר המקיים פעילויות שונות, עוסק בחיים בתנאי קיצון ובמחקרים בתחומים שונים, מרכז המו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית - תמר השוכן בתחנת "יאיר", מהווה את קידמת הטכנולוגיה והמדע בתחום החקלאות הייחודית לאזור הערבה בישראל.

 

במו"פ מתבצעים ניסויים שונים, פועלים לפיתוח זנים חדשים, נבחנות אלטרנטיבות לאתגרי החקלאות שבאזור ונרשמות פריצות דרך עולמיות בתחום החקלאות.

 

העשייה המדעית במו"פ ערבה־תמר, מתבססת על כחצי יובל של מחקר ופיתוח, שמטרתם להרחיב את מגוון הגידולים החקלאיים המתאפשרים באזור, לפתח את שיטות הגידול ולהעניק פתרונות טכנולוגיים לאתגרים שונים בענף החקלאות, שיסייעו הן לדור הנוכחי העוסק בחקלאות והן לדורות העתיד באזור. בסוף ינואר האחרון נערך כנס יום פתוח ערבה שהיווה הצדעה לחקלאי המועצה והערבה בכלל, ובו הוצגו גם מיצגים של מיטב הפיתוחים והמחקרים. נשיא המדינה ושר החקלאות ביקרו בכנס יחד עם ראשי המועצות באזור.

 

המועצה המשופעת בטבע ובערכי טבע, שמה דגש על טיפול בנושאים סביבתיים. הפארק האקולוגי הראשון מסוגו בישראל הוקם בכיכר סדום ומציע למבלים בו לגלות מחדש את הנוף, החי והצומח הייחודיים לאזור ים המלח. בשטח המועצה הוקם המתקן הגדול במדינה להטמנת פסולת - מטמנות אפעה, והמועצה מטפלת בפינוי פסולת בהיקף של 56 טון ביום!

 

ראש המועצה הוביל את המודעות לנושא הבולענים עד לקבלתה של החלטת הממשלה באפריל האחרון לטיפול בתופעת הבולענים. גם נושא ירידת מפלס ים המלח מעסיק את המועצה והעומד בראשה שיודע שנושאים אלו יעסיקו אותו בשנים הבאות: "המדינה השכילה להבין שחייבים להשקיע תשתיתית בכביש 90 הארוך במדינה. בסופו של יום אנו נפתח פה דברים יפים אבל מה זה שווה אם לא יוכלו להגיע לכאן בשל שיטפונות, תאונות דרכים או חסימות כבישים?! אנו עם היד על הדופק כדי לוודא מול משרד התחבורה שהתוכניות יצאו לפועל. בנוסף, נמשיך להיאבק על עתידו של ים המלח ובעיית ירידת המפלס. אני מקווה שבקרוב יחל החלק הראשון של תוכנית החומש של תעלת הימים שתביא לייצוב המפלס. זהו המקום מהיפים בעולם ואנו השליחים של מדינת ישראל שחייבים לשמר בו את ערכי הטבע, לפתח אותו ולהביא אליו את הציבור מהארץ ומהעולם", מסכם ראש המועצה דב ליטבינוף.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות המועצה האזורית תמר
ים המלח
צילום: באדיבות המועצה האזורית תמר
מומלצים