שתף קטע נבחר

היועמ"ש: אין מניעה שטל רוסו יתמודד לכנסת

היועץ המשפטי לממשלה הביע עמדתו בנוגע להתמודדות אלוף במיל' רוסו, ששירת במילואים בתנאי קבע בזמן תקופת הצינון, ברשימת העבודה. ההחלטה תתקבל בוועדת הבחירות המרכזית

 

טל רוסו מפלגת העבודה בבחירות 2019 (צילום: מוטי קמחי)
רוסו. היועמ"ש אמר שיוכל להתמודד למרות ששירת במילואים בתנאי קבע(צילום: מוטי קמחי)

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט פרסם הבוקר (ב') את חוות דעתו בנוגע ליכולתו של האלוף במיל' טל רוסו להתמודד לכנסת ה-21 מטעם מפלגת העבודה. היועמ"ש טען כי רוסו יוכל להתמודד למרות שעדיין לא תמה תקופת הצינון מאז ששירת במילואים בתנאי קבע במטכ"ל. ההחלטה עצמה תתקבל מחר על ידי ועדת הבחירות המרכזית.

 

כל העדכונים וכל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

 

"עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא כי אין לראות בשירות של מר רוסו במילואים בתנאי קבע, כ"שירות קבע" המחויב בתקופת צינון בת שלוש שנים", כתב היועמ"ש. "מכאן, ובשים לב לכך שמר רוסו השתחרר משירות קבע בצה"ל לפני למעלה מ-3 שנים, לעמדת היועץ המשפטי לממשלה אין מניעה שמר רוסו ייכלל ברשימת המועמדים לכנסת ה-21, בשל הוראת סעיף 56 לחוק הבחירות".

 כנס משפט ציבורי במלון דן חיפה (צילום: אלעד גרשגורן)
מנדלבליט. "שירות מילאוים בתנאי קבע כשמו כן הוא - שירות מילואים בהתנדבות"(צילום: אלעד גרשגורן)

 

 

 

עוד נכתב כי "שירות מילואים בתנאי קבע, כשמו כן הוא – שירות מילואים בהתנדבות. אין מדובר בשירות המבוסס על התחייבות לשירות קבע. מבחינה מהותית, בשים לב למכלול מאפייניו ומהותו, מדובר בשירות מילואים לכל דבר ועניין. אולם, ביחס לצרכים מסוימים שעיקרם בצרכי שכר ותנאים נלווים לשכר, דומים (אך לא זהים) תנאיו של שירות מילואים בתנאי קבע לשירות קבע. בהתאם, ההבדל המרכזי בין שירות מילואים רגיל לבין "שירות מילואים בתנאי קבע" הוא בשכר (חישובו ואופן ביצוע תשלומו) ובתנאים הנלווים לו".

 

מנדלבליט הוסיף כי "בהיעדר קביעה מפורשת בחוק הבחירות להחלת תקופת הצינון גם על משרת המילואים, בהיעדר הצדקה מהותית עניינית להגדיר את שירות המילואים בתנאי קבע כשירות קבע לעניין סעיף 56(א1) לחוק הבחירות, ומשיקולי ודאות בדין המתחייבים מעצם מעמדה הרם של זכות היסוד לבחור ולהיבחר, תקופת הצינון שבחוק הבחירות אינה חלה על תפקידו של מר רוסו כמפקד מפקדת העומק, בדרגת אלוף, בשירות מילואים בתנאי קבע".

רוסו בשירותו הצבאי. השתחרר ב-2014 וחזר למילואים ב-2015 (צילום:הרצל יוסף) (צילום:הרצל יוסף)
רוסו בשירותו הצבאי. השתחרר ב-2014 וחזר למילואים ב-2015(צילום:הרצל יוסף)

בשבוע שעבר הורה יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, למפלגת העבודה ולמועמד מספר 2 ברשימתה להגיש עד 3 במרץ את עמדתם בנוגע לכשרות מועמדותו משום שלא מלאו שלוש שנים לתקופת הצינון.

רוסו כיהן עד ל-10 במאי 2017 בתפקיד מפקד פיקוד העומק, בדרגת אלוף במילואים בתנאי קבע, ומתום שירותו לא חלפו שלוש שנים, כנדרש בהגדרת "היום הקובע" בחוק הבחירות לכנסת. העניין שייבדק משפטית על ידי ועדת הבחירות הוא האם מילואים בתנאי קבע דינם כשירות קבע לעניין תקופת הצינון של שלוש שנים. אם כן – סביר להניח שייפסל. אם לא – אז מכיוון שהשתחרר משירות קבע ב-2013, יוכל להתמודד.

 

לפני הצטרפותו של טל רוסו לפוליטיקה ביקש יו"ר המפלגה אבי גבאי לבדוק אם טל רוסו עומד בדרישות החוק לפי "חוק הצינון". על-פי החוק, כל איש צבא שהשתחרר משירות חייב בתקופת צינון של שלוש שנים לפני כניסתו למערכת הפוליטית. באפריל 2013 הוא סיים את תפקיד מפקד פיקוד דרום. בפברואר 2014 הוא השתחרר סופית מצה"ל. מתאריך זה חלה על רוסו תקופת צינון של 3 שנים, שהסתיימה בפברואר 2017.

 

במהלך האזרחות, או ליתר דיוק ב-18 בינואר 2015, גויס טל רוסו למילואים אבל מאחר ועשה הרבה ימי מילואים הוא הוגדר כ"חייל בשירות מילואים בתנאי קבע". רוסו סיים את שירות המילואים שלו ב-11 במאי 2017. אם חוק הצינון חל גם על משרתי מילואים בתנאי קבע – הרי תקופת המינון שלו אמורה להסתיים רק ב-10 במאי 2020.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים