שתף קטע נבחר

 

היום בחירות בצפון קוריאה: כולם חייבים להצביע

הדיקטטורה של קים ג'ונג און הולכת לקלפי כדי לבחור את הפרלמנט – שמתכנס רק פעם בשנה. שיעור ההצבעה 99%, ועל הפתק יש רק מועמד אחד. מי יעז להצביע נגד?

מיליוני אזרחים יוצאים היום (א') בצפון קוריאה להצביע בבחירות לפרלמנט – בחירות שבפועל הן יותר הבעת תמיכה במשטר מאשר התמודדות תחרותית על תפקידים פוליטיים. הצפון קוריאנים, בהם השליט קים ג'ונג און, יבחרו בהצבעה כ-700 חברים לפרלמנט.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

צפון קוריאה קים ג'ונג און מצביע בחירות ל אסיפה פרלמנט (צילום: רויטרס)
קים ג'ונג און משלשל את הפתק לקלפי, הבוקר(צילום: רויטרס)

כיאה לדיקטטורה כמו צפון קוריאה, בפני הבוחרים מוצג רק מועמד אחד לכל מושב ב"אסיפת העם העליונה", והמצביעים מתבקשים לתת את קולם בעד המועמד או – ונדיר מאוד שזה קורה – נגדו.

 

הבחירות נערכות פעם בחמש שנים. "אסיפת העם" היא על הנייר הגוף השלטוני העליון בצפון קוריאה, אולם בפועל היא כפופה כמובן לשליט הכל יכול. חברי האסיפה באים מכל רחבי צפון קוריאה ומכל שדרות החיים. הם נבחרים על-ידי מפלגת השלטון, "מפלגת הפועלים הקוריאנים", ועל-ידי שתי מפלגות קואליציה קטנות יותר. למפלגות האלה מוקצים מושבים באסיפה, אולם אין להן כוח עצמאי של ממש.

צפון קוריאה קים ג'ונג און מצביע בחירות ל אסיפה פרלמנט (צילום: AP)
אם מתנגדים למועמד - מוחקים את שמו. היום בקלפי(צילום: AP)

צפון קוריאה קים ג'ונג און מצביע בחירות ל אסיפה פרלמנט (צילום: AP)
מצביעים בצפון קוריאה. מי שלא יבוא מסתכן בהליך משפטי(צילום: AP)

קים ג'ונג און, שחזר רק בשבוע שעבר מהפסגה הכושלת עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בווייטנאם, הוא כמובן המועמד הבולט מכולם. אף שבפועל נהנה קים משליטה מוחלטת על מפלגת השלטון, על הממשלה ועל הצבא, הוא מתמודד שוב על מושב בפרלמנט שמוקצה לאחד האזורים של עיר הבירה פיונגיאנג.

 

בדרך כלל שיעור ההצבעה בבחירות בצפון קוריאה הוא 99% או יותר. במדינה הקומוניסטית נתפשת ההצבעה בבחירות הללו כחובה, והישארות בבית אינה אופציה. "אני גאה מאוד להצביע בפעם הראשונה", אומרת קים ג'ו גיונג, סטודנטית בת 19 שלומדת באוניברסיטה והגיעה הבוקר להצביע בקלפי בבית ספר בפיונגיאנג. "אני שמחה להיות אזרחית ואני רוצה לעשות ככל יכולתי למען עתידה של ארצי". לפי החוק בצפון קוריאה, אזרחים רשאים להצביע החל מגיל 17.

 

רוקדים מחוץ לקלפי

ההצבעה החלה בשעה 10 בבוקר לפי השעון המקומי והיא תימשך עד הערב. המצביעים נדרשים להציג לממונים בקלפיות תעודות זהות כדי להצביע, ואת ההצבעה הם עושים בתא פרטי. אם הם רוצים להביע תמיכה במועמד, הם פשוט שמים את הפתק בתיבה. אם הם רוצים להביע התנגדות לו – הם מוחקים את שמו ושמים את הפתק באותה התיבה. לפני כל מערכת בחירות מפורסמים תמונות ופרופילים של המועמדים.

צפון קוריאה קים ג'ונג און מצביע בחירות ל אסיפה פרלמנט (צילום: AP)
הצבעת? בוא לרקוד. חגיגה בפיונגיאנג, הבוקר(צילום: AP)
 

צפון קוריאה קים ג'ונג און מצביע בחירות ל אסיפה פרלמנט (צילום: AP)
בתור לקלפי. "אני סתם פועלת רגילה"(צילום: AP)

"אף אחד לא מצביע נגד המועמדת", אומר ג'ין קי צ'ול, יושב הראש של ועדה המפקחת על קלפי במפעל במרכז פיונגיאנג. "כולם מכירים היטב את המועמדת. היא משרתת אותם היטב בחמש השנים האחרונות, אז הם תומכים בה". המועמדת שעליה הוא מדבר, ג'ו קיל ניו, מחכה למעשה בעצמה בקלפי בעוד בוחריה מצביעים. "אני סתם פועלת רגילה", היא אומרת, "אז לא היה לי מושג שאהפוך לחברה באסיפה". היא מספרת כי עבדה בשיפוץ כבישים וכי גם עמדה בראש ועד השכונה שלה.

 

ביום הבחירות שוררת בצפון קוריאה אווירה חגיגית. לעתים קרובות אפשר להיתקל בלהקות שמנגנות בעוד המצביעים מחכים בתור, ומי שכבר הצביעו יכולים להצטרף לקבוצות שרוקדות. "הבחירות יציגו לראווה את רצונו המוחלט של העם שלנו להביע ביטחון במנהיג העליון קים ג'ונג און למרות הסערה והלחץ", נכתב היום במאמר בביטאון מפלגת השלטון.

צפון קוריאה קים ג'ונג און מצביע בחירות ל אסיפה פרלמנט (צילום: AP)
הלחץ החברתי משחק תפקיד. ילדות בפיונגיאנג, הבוקר(צילום: AP)

התקשורת בצפון קוריאה, המגויסת כמובן כולה לצורכי המשטר, דיווחה כי בבחירות ב-2014 נבחר השליט קים ג'ונג און פה אחד למושב שהוקצה לאזור הבחירה שלו בפרלמנט. אלה היו הבחירות הראשונות מאז עלייתו לשלטון ב-2011.

 

תצביע או שתוחרם

מספר החברים באספה תלוי בגודל האוכלוסייה – כל חבר מייצג 35-30 אלף בני אדם. בבחירות הקודמות, לפני חמש שנים, נבחרו 687 חברים, והתוצאות פורסמו יומיים אחרי ההצבעה. בחברה הצפון קוריאנית הסגורה הלחץ על האזרחים ללכת בתלם הוא כבד. סירוב למלא חובות כמו הצבעה בבחירות יכול להוביל לחרם חברתי קשה – אם לא להליכים משפטיים של ממש נגדם.

צפון קוריאה קים ג'ונג און מצביע בחירות ל אסיפה פרלמנט (צילום: AP)
מעגל רוקדים בבירה הצפון קוריאנית. האספה מתכנסת פעם בשנה(צילום: AP)

צפון קוריאה קים ג'ונג און מצביע בחירות ל אסיפה פרלמנט (צילום: AP)
(צילום: AP)

חברי האסיפה מתכנסים בדרך כלל רק פעם או פעמיים בשנה, בדרך כלל במרץ או באפריל, ואז הם מאשרים את המדיניות שגיבשה עוד לפני כן מפלגת השלטון, שבראשה יושב קים ג'ונג און. קבוצה קטנה יותר של חברים – נשיאות האסיפה – מתכנסת לעתים קרובות יותר, ומעורבת במידה רבה יותר בתפעול הממשלה.

 

"כחברת האסיפה התפקיד העיקרי שלי הוא לטפל בבעיות שמפריעות לבוחריי, כמו בעיות מים ומזון", אומרת המועמדת ג'ו. "אם אני לא מצליחה לפתור בעיה כלשהי, אני מביאה אותה לאסיפה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קים ג'ונג און מצביע, הבוקר בפיונגיאנג
צילום: רויטרס
מומלצים