שתף קטע נבחר

סין: נסגור את מחנות המוסלמים - כשלא יהיה בהם צורך

מחנות החינוך מחדש בחבל שינג'יאנג עוררו סערה בינלאומית אחרי שאסירים לשעבר סיפרו על העינויים הקשים שעברו בהם. בסין מסרבים לגלות כמה "חניכים" מוחזקים בהם, אך לפי הערכות מספרם מגיע לכמיליון

מחנות החינוך מחדש למוסלמים בסין ייעלמו בהדרגה, "אם יגיע יום שבו לחברה לא יהיה עוד צורך בהם". כך מסרו היום (ג') הרשויות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

המחנות בחבל המוסלמי האוטונומי שינג'יאנג שבמערב סין עוררו סערה בינלאומית כשאסירים לשעבר תיארו את התנאים הקשים שבהם הוחזקו במחנות, כולל עינויים. ארגוני זכויות אדם, חוקרים וממשל ארה"ב מעריכים שכמיליון אויגורים ובני מיעוטים מוסלמים אחרים מוחזקים ברשת מורכבת של מחנות, שמתנהלת בחשאיות ותחת אבטחה כבדה.

סין מוסלמים מחנות חינוך מ חדש ארכיון (צילום: gettyimages)
פעילות דתית אסורה במחנות(צילום: gettyimages)

במסיבת עיתונאים שקיים היום, סירב מושל מחוז שינג'יאנג לגלות כמה "חניכים" מוחזקים במחנות. עם זאת, הוא טען שמספרם נמוך בהרבה ממיליון. הוא הוסיף כי פעילות דתית אסורה במחנות.

 

העמדה של השלטון הסיני בבייג'ינג היא שחבל שינג'יאנג המוסלמי ניצב בפני איום קשה של מורדים איסלאמיסטים ובדלנים. הם מבצעים פיגועים (מאות נרצחו בשנים האחרונות) ומגבירים את המתיחות בין המוסלמים האויגורים לרוב הסינים, בני ההאן.

סין מוסלמים מחנות חינוך מ חדש ארכיון (צילום: gettyimages)
"המחנות יעלמו אם לחברה לא יהיה צורך בהם"(צילום: gettyimages)

מאז 2017 עצרו שלטונות סין בחבל שינג'יאנג המוסלמי מוסלמים סינים ואזרחים זרים וכלאו אותם במחנות. עוד ועוד מחנות כאלה צצו ברחבי שינג'יאנג, חבל שגודלו כמחצית מגודלה של הודו. ועדה אמריקנית העוקבת אחרי המתרחש בסין קבעה באפריל 2018 כי מדובר ב"כליאה ההמונית הגדולה ביותר כיום של בני מיעוט כלשהו בעולם".

 

גורמים רשמיים בסין נמנעים כמעט לגמרי מלהשיב על שאלות הנוגעות למחנות. עם זאת בתקשורת הממלכתית הסינית צוטטו כמה גורמים שניסו להסביר את ההיגיון מאחורי הקמת המחנות. לפי הגורמים דרושים שינויים אידיאולוגיים כדי להילחם בבדלנות ובקיצוניות האיסלאמית.

סין מוסלמים מחנות חינוך מ חדש ארכיון (צילום: gettyimages)
"הכליאה ההמונית הגדולה ביותר כיום של בני מיעוט כלשהו בעולם"(צילום: gettyimages)

האויגורים הם בני העמים הטורקיים, מוסלמים ברובם, והם חולקים קשרים תרבותיים ולשוניים עם מרכז אסיה. בסוף העשור הקודם פרצו מהומות קטלניות באזור בינם לבין בני ההאן הסינים, על רקע הכעס של האויגורים על האחיזה הגוברת של בני ההאן בכלכלה. הם זעמו גם על ההגבלות שמטיל עליהם לדבריהם השלטון הסיני בתחומי תרבות ודת.

 

בדו"ח שפורסם ביולי האחרון אמרו פעילי זכויות אדם ש-21% מכלל המעצרים בסין ב-2017 היו בשינג'יאנג. בדיון התקיים כחודש לאחר מכן בז'נבה, אמרה גאי מקדוגל, חברת ועדת האו"ם למניעת אפליה גזעית, שסין מחשיבה את המוסלמים ל"אויבי המדינה" רק על בסיס הדת שלהם. היא סיפרה שיותר ממאה סטודנטים אויגרים שחזרו לסין מלימודים במצרים, טורקיה ומדינות אחרות, נעצרו ונשלחו למחנות חינוך מחדש. חלק גם מתו במחנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
לפי הערכות, כמיליון מוסלמים מוחזקים במחנות
צילום: gettyimages
מומלצים