שתף קטע נבחר

שונאי המהגרים מרימים ראש: בין הטבח בניו זילנד לרצח ההמוני בפיטסבורג

פעיל הימין הקיצוני מאוסטרליה שטבח במתפללים בקרייסטצ'רץ' תיאר את שנאתו כלפי מוסלמים במניפסט מפורט, ונימק את מעשיו כחלק מהמאבק למען "העליונות הלבנה". טענותיו עמדו גם בבסיס השקפתו של רוצח המתפללים בבית הכנסת בפנסילבניה

 

הטבח אתמול (שישי) במסגדים בעיר קרייסטצ'רץ' שבניו זילנד מצטרף לשורת פשעי שנאה שבוצעו בבתי תפילה ברחבי העולם וכוונו נגד קבוצות מיעוט, בשם הגזענות ושנאת הזרים.

 

החשוד בטבח במסגד בניו זילנד (צילום: EPA)
טרנט בבית המשפט בניו זילנד(צילום: EPA)
 

  ()

האזור שבו בוצע הטבח ()
האזור שבו בוצע הטבח

יעד התקיפה הפעם היה הקהילה המוסלמית אך המאפיינים של הרצח המחריד חולקים קווי דימיון רבים עם מה שכונה "פשע השנאה האנטישמי הגדול ביותר שאי פעם התרחש על אדמת ארה"ב" – טבח המתפללים בבית הכנסת "עץ החיים" בעיר פיטסבורג שבפנסילבניה.

 

ברנטון טרנט (28), המחבל שירה למוות ב-49 מתפללים מוסלמים, בהם נשים וילדים, הגיע לניו זילנד מאוסטרליה במטרה לבצע מתקפה נגד האיסלאם ונגד מהגרים בתור תשובה ל"ג'נוסייד הלבן" – מונח שארגונים גזעניים משתמשים בו בדרך כלל לביקורת על ההגירה ועל גידול באוכלוסיות מיעוטים.

 

לפני הטבח אף פירסם מניפסט שנפרס על פני 74 עמודים ובו שטח את שנאתו כלפי זרים. בין היתר ציין שקיבל השראה למעשיו ממפגעים אחרים שאחראים לארועי ירי בעלי רקע דומה, כגון דילן רוף שרצח תשעה מתפללים אפרו אמריקנים בכנסייה בצ'רלסטון ב-2015. הוא אמר בנוסף כי בחר לבצע את הפשע דווקא בניו זילנד בשל היותה מדינה רחוקה ומבודדת, על מנת להעביר מסר לפיו אותם מהגרים לא יהיו בטוחים באף מקום שאליו יפנו.

 

 

זירת הירי במסגדים בניו זילנד  (צילום: רויטרס)
מסר למוסלמים. אחת מזירות הרצח בניו זילנד(צילום: רויטרס)
 

גם רוברט באוורס, שרצח 11 מתפללים יהודים בבית הכנסת בפיטסבורג בשנה שעברה, פעל בשם "העליונות הלבנה" ותאוריית הג'נוסייד הלבן.

 

באוורס היה חבר ברשת החברתית Gab, שמזוהה עם ניאו נאצים. דקות לפני הרצח הוא פרסם ברשת החברתית פוסט אחרון נגד היהודים. את הפוסט הזה הוא כיוון נגד HIAS, סוכנות יהודית לשיכון פליטים שרוב האמריקנים כלל לא שמעו עליה. "HIAS רוצה להכניס לכאן פולשים שירצחו את האנשים שלנו", כתב באוורס ברשת החברתית Gab. "אני לא יכול לשבת בחיבוק ידיים ולצפות בבני עמי נטבחים". 

 

מומחים העוקבים אחרי פעילות הימין הקיצוני אומרים שהפעילות של חלק מהקיצונים נגד HIAS מקבלת כנראה רוח גבית מההצהרות האנטישמיות שנשמעות בארה"ב ומהדברים הארסיים שהושמעו נגד המהגרים שמנסים להיכנס למדינה דרך הגבול הדרומי עם מקסיקו, נושא שהנשיא האמריקני דונלד טראמפ הציב בראש סדר העדיפויות שלו.

 

שני האירועים בוצעו בקהילות שקטות על-ידי רוצחים שראו עצמם מגיני הגזע הלבן, תוך שהם בוחרים באופן מכוון בבתי תפילה, שנתפסים באופן פרדוקסלי כמפלט רוחני והופכים למלכודת מוות. מבחינת הרוצחים מדובר ביעדים אידיאלים שכן הם פתוחים לכל, מאפשרים כניסה חופשית לכל דורש ויושביהם אינם חמושים. בשל עקרונות אלו בדיוק המשיך בית הכנסת עץ החיים להשאיר את שעריו פתוחים, גם ברקע ארועי האנטישמיות הגואה בארה"ב, עד שלבסוף הפך אף הוא לזירת רצח.

 

כפי שהקהילה המוסלמית בפיטסבורג התגייסה למען הקורבנות והנפגעים בבית הכנסת "עץ החיים", גם הקהילה היהודית בניו זילנד לא נשארה אדישה - והודיעה על ביטול תפילות השבת מתוך כבוד לקורבנות. יו"ר הסוכנות היהודית יצחק הרצוג צייץ בטוויטר כי "לראשונה בהיסטוריה בתי הכנסת בניו זילנד יישארו סגורים בשבת בעקבות הטבח המזעזע בקרייסטצ'רץ'. הסוכנות היהודית והמועצה היהודית בניו זילנד עומדות לצד המשפחות השכולות. כולנו מאוחדים במאבק נגד השנאה והגזענות".

 

רוברט באוורס ()
בשם ה"עליונות הלבנה". הרוצח רוברט באוורס

פרחים בפינת זיכרון ליד בית כנסת בפיטסבורג (צילום: AP)
בית הכנסת "עץ החיים" בפיטסבורג(צילום: AP)
 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הביע תנחומיו על טבח המתפללים בניו זילנד, אך סירב להסכים כי קיים איום גובר מצד לאומנים לבנים. "אני חושב שמדובר בקבוצה קטנה של אנשים עם בעיות", אמר. טרנט עצמו אף התייחס לטראמפ במניפסט שכתב וציין כי הוא רואה בו "סמל לזהות הלבנה והמחודשת". עם זאת הוסיף כי הוא אינו רואה בנשיא האמריקני מנהיג וקובע מדיניות.

 

טראמפ גינה בעבר גם את הטבח בפיטסבורג, אך זכה לביקורת בקרב הקהילה היהודית. כשפקד את המקום נתקל במפגינים שקראו לו לעזוב, תוך שהם מאשימים אותו בהסתה.

 

מנהיגים מוסלמים באסיה ובמזרח התיכון הגיבו בזעזוע לטבח המתפללים בניו זילנד. הם ציינו כי מדובר בפשע שהינו תוצר ישיר של איסלאמופוביה ודמוניזציה של מוסלמים.

בדומה לפשעי השנאה נגד הקהילות היהודיות בארה"ב ובאירופה ניכר כי אותה לאומנות לבנה לא מבחינה בין המיעוטים כשהיא חודרת אל לב ליבה של קהילה שלווה ופוגעת בה במקום הקדוש לה ביותר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מחוץ למסגד בניו זילנד
צילום: רויטרס
מומלצים