שתף קטע נבחר

ניו זילנד מחבקת את המוסלמים אחרי הטבח

ראש ממשלת ניו זילנד הגיעה בכיסוי ראש למפגש עם משפחות מוסלמיות, יום אחרי מתקפת הטרור במסגדים. מספר הנרצחים עלה ל-50. ניו זילנד חוקרת: איך איש הימין הקיצוני שביצע את הטבח לא היה תחת מעקב?

מספר המתפללים המוסלמים שנרצחו בטבח בניו זילנד עלה הערב (שבת) ל-50 בני אדם. מייק בוש, נציב המשטרה בניו זילנד, אמר שגופת ההרוג ה-50 נמצאה באחד המסגדים. בוש אמר שיש 50 פצועים במתקפת הטרור. 36 מהם עדיין מאושפזים בבתי החולים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

 

ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן אחרי הטבח נגד מוסלמים ב מסגדים (צילום: EPA)
ראש ממשלת ניו זילנד בפגישה עם משפחות הקורבנות(צילום: EPA)

ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן אחרי הטבח נגד מוסלמים ב מסגדים (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

היום הוגש כתב אישום נגד המחבל האוסטרלי, ברנטון טרנט בן ה-28. חוץ מטרנט נעצרו חשודים נוספים, אך לפי בוש כרגע טרנט הוא הנאשם היחיד במתקפת הטרור. המשטרה מעריכה שהוא פעל לבדו. טרנט הגיע לניו זילנד במטרה לבצע מתקפה נגד מהגרים מוסלמים בתור תשובה ל"ג'נוסייד הלבן" במערב. הוא בחר בניו זילנד כדי להראות שגם ארצות רחוקות לא חסינות מ"פולשים".

 

טרנט רצח מתפללים במסגדים א-נור ולינווד בעיר קרייסטצ'רץ'. תושבי העיר וניו זילנד כולה מזועזעים מכך שמתקפת הטרור הקשה נגד מוסלמים במערב הייתה דווקא בארצם. ניו זילנד השקטה מתגאה בכך שהיא קולטת פליטים מוסלמים שנמלטים מאלימות ומרדיפה. "אנחנו כבר לא בטוחים בשום מקום", אמר אתמול מוסלמי ששרד את הטבח באחד המסגדים.

ניו זילנד קרייסטצ'רץ' תושבים בוכים ליד אנדרטה ל קורבנות ה מוסלמים ב מסגדים (צילום: AFP)
מחוץ למסגד א-נור, שבו נרצחו 41 מוסלמים(צילום: AFP)

פרחים ונרות זיכרון לזכר הנרצחים במסגד בניו זילנד (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

במהלך היום הניחו תושבי קרייסטצ'רץ' פרחים באנדרטאות המאולתרות מחוץ למסגד א-נור, שבו רצח טרנט 41 מתפללים מוסלמים – כולל נשים וילדים. התושבים כתבו מכתבים למשפחות הקורבנות, ורבים מהם אמרו שאינם מאמינים למה שקרה בעירם. "אני כל כך מצטער שאתם לא בטוחים כאן. הלב שלנו נשבר מהאובדן שלכם", נכתב באחד המכתבים. לקראת הערב, כשהמשטרה הסירה את המחסומים מחוץ למסגד, שוטרים ועוברי אורח לקחו את זרי הפרחים והניחו אותם בכניסה למסגד. "עומדים לצד האחים והאחיות המוסלמים שלנו", נכתב על שלט שהוצב בין זרי הפרחים.

 

אימאם שהוביל את התפילות במסגד לינווד בזמן הטבח אמר שהקהילה המוסלמית בניו זילנד לא תישבר. "זה היה יום רע מאוד, לא רק לנו, לניו זילנד כולה", אמר איברהים עבדול חלים, שהדגיש: "אנחנו עדיין אוהבים את המדינה הזאת". ברחבי ניו זילנד ניסו לסייע כמה שניתן למיעוט המוסלמי. תושבים גייסו תרומות של מיליוני דולרים לקהילה המוסלמית ותרמו להם מזון חלאל (שמותר לאכילה לפי ההלכה האסלאמית). היו גם כאלה שהתנדבו להצטרף לתושבים המוסלמים שמפחדים ללכת לבד ברחובות. בניו זילנד חיים כמעט חמישה מיליון תושבים. המוסלמים מהווים כאחוז מהאוכלוסייה.

אנדרטת זיכרון מסגד א –נור קרייסטצ'רץ' ניו זילנד טבח נגד מוסלמים  (צילום: AP)
(צילום: AP)

אנדרטת זיכרון מסגד א –נור קרייסטצ'רץ' ניו זילנד טבח נגד מוסלמים  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אנדרטת זיכרון מסגד א –נור קרייסטצ'רץ' ניו זילנד טבח נגד מוסלמים  (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
 

ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן אמרה אתמול, בבוקר הטבח, שניו זילנד עוברת את "אחד הימים השחורים בתולדותיה". היום היא הגיעה לקרייסטצ'רץ' ונפגשה עם ניצולי הטבח ועם משפחות הקורבנות. ארדרן חבשה כיסוי ראש בפגישה עם משפחות המתפללים המוסלמים. סהרה אחמד, ניו זילנדית ממוצא סומאלי, אמרה שהמחווה הזו ריגשה אותה. "זה המון בשבילי. זה מסר שאומר – אני אתכם", אמרה סהרה.

 

מתקפת הטרור בניו זילנד הצטרפה לשורת פשעי שנאה בבתי תפילה ברחבי העולם נגד זרים ומיעוטים, בשם "העליונות הלבנה". אחרי הטבח נשמעו קולות שקוראים לחשבון נפש בממשלות המערב, שלא מתייחסות בחומרה הראויה לסכנה שמהווים אנשי ימין קיצוני כמו טרנט. בעולם המוסלמי אמרו שהטבח מראה את העלייה בשנאת המוסלמים במערב, ה"איסלאמופוביה".

ברנטון טרנט והאפוד והתחמושת (צילום: רויטרס)
ברנטון טרנט, האפוד והתחמושת(צילום: רויטרס)
 

גם משטרת ניו זילנד צריכה לעשות בדק בית, ולענות על השאלות הקשות בחקירת הטבח. ניו זילנד תנסה לברר איך ייתכן שהמחבל לא היה תחת מעקב שירותי המודיעין למרות הדעות הקיצוניות שלו. ארדרן אמרה שלמחבל יש רישיון נשק שהשיג בנובמבר 2017, ושהוא רכש כחוק שני רובים חצי אוטומטיים ואקדחים. ארדרן התחייבה שחוקי הנשק בניו זילנד ישתנו בעקבות מתקפת הטרור.

 

במסגרת חקירת הטבח הגיעו שוטרים אוסטרלים לבית משפחתו של טרנט בעיירה גרפטון, מצפון לסידני, ודיברה עם קרובי המשפחה שלו במסגרת החקירה. גם באירופה נפתחה חקירה בעקבות ביקורים של טרנט בשנים האחרונות בבולגריה, קרואטיה וטורקיה. בנוסף הוא ביקר גם בפקיסטן.

  ()
 

לפני הטבח פרסם טרנט ברשת "מניפסט" ארוך שבו תיאר את השקפותיו הגזעניות. בשישי בצהריים העביר בשידור חי את מסע ההרג במסגד א-נור, שם עבר מחדר לחדר וירה במתפללים שכרעו ברך בזמן תפילות יום השישי.

 

36 דקות אחרי שהמשטרה קיבלה שיחה ראשונה על הירי בא-נור טרנט כבר היה במעצר. נציב המשטרה מייק בוש שיבח את השוטרים והאזרחים ש"הקריבו את חייהם" כדי שטרנט ייעצר. "ההתערבות שלהם הצילה כנראה חיים של אחרים", אמר על אותם גיבורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ראש ממשלת ניו זילנד בכיסוי ראש
צילום: רויטרס
מומלצים