שתף קטע נבחר

תיעוד: ראמה לבנה נדירה הקימה משפחה חדשה

ברשות הטבע והגנים שיחררו לפני כשנתיים שלוש קבוצות של ראמים לבנים צעירים שנולדו בחי-בר יטבתה לטבע. הקבוצה הראשונה נטרפה, אך שתי הקבוצות האחרות שרדו. אחת הנקבות שצויידה בקולר עם משדר מעקב הפתיעה את החוקרים ונצפתה לפני מספר ימים עם עגל חדש ובן זוג. "מקווים שההורים ישמרו עליו טוב", אומרים ברשות

 

 

 במהלך 2017 רשות הטבע והגנים שיחררה לטבע שלוש קבוצות של ראמים לבנים שגדלו בגרעין הרבייה בחי בר יטבתה. מדובר היה בתוכנית שחרור נסיונית, כדי לבדוק האם היונקים הנדירים המצויים בסכנת הכחדה, מצליחים לשרוד בכוחות עצמם ולהתרבות, לאחר שהם משוחררים ישירות לטבע ולא באופן הדרגתי.

 

להבדיל משחרורים בשנים קודמות, בהן שוחררו הראמים למכלאה בשטח ומשם בהדרגה לטבע, סדרת השחרורים הללו הוגדרה "כשחרור קשה". משמעות הדבר היא שהראם לאחר שנבדק על ידי וטרינר הרשות, ד"ר רוני קינג, מועבר לארגז נשיאה מרופד, מובל אל נקודת ההשבה ומתחיל את חייו בטבע באופן מיידי.

 

ראמים לבנים (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
ראם לבן עם קולר מעקב ששוחרר לטבע ב-2014(צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)

 

"אנחנו משחררים פרטים צעירים ומקווים כי יתחברו לעדרים קיימים, כדי שנוכל לקבל עליהם מידע. כיום קשה מאוד לדעת מה מצב האוכלוסיה בטבע, מאחר ומדובר בבעל חיים ביישן, שטח גדול ואוכלוסיה דלילה", אומרת ל-ynet ד"ר טל פולק, אקולוגית במחוז אילת והערבה ברשות הטבע והגנים. לדבריה, שיטת השחרורים הקשים היא "יותר מהירה, הרבה פחות יקרה ואפשר לעשות אותה בלי הרבה לוגיסטיקה לעומת שחרור קל".

 

הקבוצה הראשונה ששוחררה לא זכתה להצלחה. שתי נקבות וזכר נטרפו תוך מספר ימים סמוך לירדן. בקבוצה השנייה ששוחררה, הייתה נקבה צעירה בת כשנתיים שלוש עם קולר עם משדר GPS. הראמה הייתה תחת מעקב צמוד במשך כשנה וחצי עד שהוחלט לסיים את פעילות המשדר.

 

הראמים עם העגל (צילום: יהונתן תיכון)
משפחת הראמים עם העגל בטבע. האם למעלה בצד שמאל, האב למטה והעגל בפינה הימנית העליונה בתמונה(צילום: יהונתן תיכון)

 

הנקבה תועדה עם בן זוג ועגל

השבוע נצפתה הנקבה עם הקולר יחד עם זכר ועגל שגילו מוערך כחודש-חודשיים ע"י יהונתן תיכון, סטודנט משדה בוקר. "השחרורים הללו היו פיילוט כדי לבחון את השיטה והעובדה שראינו אותה עם צאצא וזכר, מבחינתנו זו ההצלחה של השיטה", מציינת פולק. "במשך תקופה ארוכה היא הסתובבה בלי להתחבר לעדר. ראמים לאחר שחרור, נעלמים וקשה לראותם בטבע. הנקבה הממושדרת נשארה באזור והצלחנו לראותה מספר פעמים באזור נחל פארן, באזור חניוני הלילה בהר כיפה והיא החלה ללכת דרומה לאורך ההרים, קרוב להרי אילת". בתחילה חששו כי הראמה תחזור לאזור חי בר יטבתה, אך לבסוף חזרה לאזור השחרור המקורי והתמקמה בין נחל ציחור לנחל פארן.

 

הראמים עם העגל (צילום: יהונתן תיכון)
הראמים עם העגל(צילום: יהונתן תיכון)

 

הושב בחזרה לטבע המקומי בשנות ה-70

הראם הלבן (ראם ערבי), הנחשב לאחד הפרסתנים המרהיבים שנכחדו בישראל בתחילת המאה ה-20 וחזר לחיים בסוף ה-70. מי שנחשב לקטן במיני הראם, חי בעבר במדבריות ערב, ירדן, סוריה וישראל אך כמעט ונעלם לחלוטין בעולם כולו.

 

בתחילת שנות ה-60 החל מירוץ נגד הזמן והוקם גרעיין רבייה לראמים בארצות הברית. כתוצאה מכך, מאות ראמים הועברו בחזרה למדינות המוצא שלהן במזרח התיכון, שם הם מצויים בשמורות טבע מוגנות ומקצתם בטבע. 

 

ראמים לבנים (צילום: shutterstock)
ראמים לבנים(צילום: shutterstock)

ראמים לבנים (צילום: shutterstock)
ראם לבן בחי בר יטבתה(צילום: shutterstock)

 

אל ישראל הובאו לשמורת חי-בר יטבתה להקה קטנה בסוף שנות ה-70 וכעבור שני עשורים, לאחר רבייה מוצלחת בשמורה, החלו לשחרר מספר פרטים בחזרה לטבע באזור חצבה. עשרות ראמים הושבו בשנים האחרונות בחזרה לטבע באזור הערבה והנגב הדרומי. בחי בר יטבתה נותרו כ-150 ראמים ובשנתיים הקרובות מתכננים ברשות לבצע עוד מספר מבצעי השבה של ראמים לטבע.

 

ראמים לבנים (צילום: shutterstock)
עגל ראם לבן(צילום: shutterstock)

ראמים לבנים (צילום: shutterstock)
ראמים לבנים בחי בר יטבתה(צילום: shutterstock)

 

כשנה לאחר השחרור של הנקבה והפסקת הפעילות של קולר המעקב, היא נצפתה עם זכר שפגשה בטבע יחד וצאצא משותף. "מבחינתנו, מדובר בהצלחה שמחוברת לשחרור. לא היו לנו הרבה הוכחות בשחרורים הקשים של הראמים. הראמים מצויידים בקרניים גדולות ומסוגלים להגן על עצמם. העגל יותר בסכנה, אך מקווים שההורים ישמרו עליו טוב", מסכמת פולק את התצפית במשפחת הראמים.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים