שתף קטע נבחר

פציעות ספורט: האבחון והטיפול היעיל

הטרנד ההולך וגובר של פעילות גופנית בקרב כל שכבות האוכלוסייה הוא ללא ספק חיובי, אבל בשל כך אנו רואים יותר אנשים המגיעים לטיפול בגלל פציעות ספורט. אילו סוגי פציעות יש ומהם הטיפולים היעילים?

בשיתוף אלטמן

 

בשנים האחרונות יותר ויותר מדברים על החשיבות של אורח חיים פעיל לבריאות טובה ובמקביל ניתן לראות שטרנד הריצה וקבוצות ספורט שכונתיות צוברים תאוצה. 

 

בספורט פעמים רבות אנו דוחפים את עצמנו אל מעל לגבול היכולת שלנו וזה בהחלט מסכן בפציעות, בין אם מדובר בספורטאי עילית מאומנים ובין אם במתאמנים חובבנים. המפרקים השונים ורקמת השריר, השלד, הרצועות והגידים נמצאים בסיכון להיפגע מפציעות ספורט.

 

אבחון סוג הפציעה יוביל לטיפול הנכון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אבחון סוג הפציעה יוביל לטיפול הנכון(צילום: shutterstock)

 

ניתן לסווג את פציעות הספורט לשתיים:

פציעות הנגרמות משימוש יתר (overuse) – אלו עלולות להיגרם מעומס אימונים ללא התאוששות מספקת מאימון לאימון, שינה לא טובה או לא מספקת, ותזונה לקויה או חסרה. לדוגמה שחיקות סחוס ודלקות בגידים.

 

פציעות טראומטיות – אלו עלולות להיגרם למשל מאימונים עצימים מעבר ליכולת הגופנית, משימוש בטכניקת אימון לא נכונה או מתאונת ספורט, לדוגמה שבר ופריקת כתף.

 

בשני הסוגים הללו תחושת כאב ומגבלת תנועה ילוו את הפציעה. במקרים של פציעה טראומטית, טיפול רפואי יידרש באופן מיידי אך במצבים של פציעות משימוש יתר פעמים רבות הטיפול הוא טיפול ביתי בו מחפשים פתרונות להקלה מיידית בכאב וטיפול בדלקת שמלווה את הפציעות.

 

גם במקרים כאלה לעיתים יידרש טיפול אצל איש מקצוע כמו פיזיותרפיסט, כירופרקט, רופא ועוד כאשר הטיפול הביתי לא עזר והכאב לא חלף וגם לשם חיזוק הרקמות ומניעת פציעה חוזרת.

 

נפצעתם? קבלו "ערכת עזרה ראשונה" לטיפול בפציעות ספורט:

"פרוטוקול טיפול RICE", הטיפול כולל 4 מרכיבים –

 

R – מנוחה (Rest) - למניעת החמרת הנזק ופציעה חוזרת, להפחתת העומס מהרקמה הפצועה ולהתאוששות טובה.

I – קרח (Ice) – להפחתת זרימת הדם המוגברת לאזור הפצוע וכך הפחתת הנפיחות והאדמומיות.

C – חבישת האזור בלחץ (Compression) - להפחתת הנפיחות ולתמיכה ברקמה (חבישה עדינה ללא הפעלת לחץ מופרז).

E – הגבהת האזור הפצוע (Elevation) – להחזרת נוזלים שזרמו לעבר הרקמה וכך להפחתת הנפיחות (מומלץ להגביה את האזור הפצוע אל מעל לגובה הלב).

 

לשיכוך הכאב והפחתת הדלקת ניתן להשתמש בפלסטרים ייעודיים, משחות וקרמים מקומיים דוגמת סטילאר או טראומיל וגם בתרופות נוגדות דלקת ממשפחת NSAIDs, דוגמת איבופרופן וולטרן.

 

איך תבחרו את הטיפול התרופתי המתאים?

בחרו טיפול ללא תופעות לוואי, לתרופות ממשפחת NSAIDs' עלולות להיות השפעות משימוש קצר טווח וארוך טווח על רירית הקיבה, על לחץ הדם, על תפקודי הכבד ועוד.

 

בדקו עם הרופא המטפל שאין התוויה נגד, למשל הריון, הנקה, מחלות כליה ועוד.

 

ודאו כי אינכם משתמשים בתרופה למשך זמן ארוך יותר מהמותר. בגלל תופעות הלוואי של הטיפול בתרופות ממשפחת ה NSAIDs יש לקחת בחשבון שמשך הטיפול בהן מוגבל.

 

בחרו משחה עם אפקט משקם.

 

בחרו משחה מהדור החדש שמותר להשתמש בשמש.

 

לחיזוק הגוף והפחתת כאבים מפציעות כרוניות ניתן להשתמש דרך קבע בתוספי תזונה נוגדי דלקת דוגמת אומגה 3 וכורכום אשר יפחיתו את התהליכים הדלקתיים שבגוף.

 

בנוסף, במקרים של כאבים אקוטיים מומלץ להשתמש בתוספים המכילים אפלאפין (שרף של עץ הבוסווליה) אשר מעבר להשפעה הנוגדת דלקת הוא יסייע בהקלה מהירה של הכאב.

 

בכאבים כרוניים הנובעים משחיקת סחוס ניתן להשתמש בתוספים המכילים גלוקוזאמין וכונדרואיטין חומרים שמהווים אבני בניין בסחוס ומפחיתים את הכאב.

  

כמה זמן ייקח למקום להתאושש?

ההתאוששות תלויה בסוג הפציעה, בחומרתה ובאופן הטיפול, היא עשויה לקחת מספר ימים, שבועות או חודשים.

 

הטיפול הטוב ביותר הוא מניעה. לפני שאתם מתחילים בביצוע פעילות גופנית וודאו שיש ברשותכם את הציוד המתאים שיגן עליכם מפני פציעות, דאגו לחימום איכותי לפני תחילת האימון, אם התחלתם להתאמן לאחרונה, עשו זאת בהדרגה ועלו באופן מתון ומבוקר בעומס האימונים וברמתם.

 

דאגו למנוחה והתאוששות נכונה בין האימונים וכמובן התייעצו עם איש מקצוע מתאים שיבנה לכם תוכנית אימונים אישית שמתאימה ליכולות שלכם ולוקחת בחשבון את המגבלות הגופניות שלכם.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית בצוות מדעי אלטמן

 

 בשיתוף אלטמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פציעות ספורט. הטיפול היעיל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים