שתף קטע נבחר

מחקרים מוכיחים: שתיית תה חם מאוד - מגבירה את הסיכון לסרטן הוושט

חוקרים שבדקו עשרות אלפי נבדקים במשך עשר שנים מצאו הוכחה נוספת לכך שתה חם מגביר את הסיכון לסרטן הוושט ב-90%. בעבר כבר הזהיר ארגון הבריאות העולמי מפני סכנת המשקאות החמים וסרטן הוושט. אז האם להפסיק לשתות משקה חם?

גם אתם מתחילים את הבוקר בכוס תה? אתם לא לבד. אבל  אם הוא יותר מדי חם – זה מגביר את הסיכון לסרטן הוושט, כך מגלה מחקר חדש שנערך בצפון איראן. הממצאים פורסמו בכתב העת הבינלאומי לסרטן.

 

צוות החוקרים בדק 50,045 אנשים בגילאי 40 עד 75 לתקופה של מעל 10 שנים. בין השנים 2004 ל-2017, מצאו החוקרים 317 מקרים חדשים של סרטן הוושט.

 

החוקרים מצאו שאלה ששתו תה חם מעל 60 מעלות צלזיוס, ושתו מעל 700 מיליליטרים של תה ביום – כלומר שתי כוסות גדולות, היו בסיכון גבוה ב-90% ללקות בסרטן הוושט, בהשוואה לאלה ששתו פחות תה ובטמפרטורות נמוכות יותר.

 

קשר בין שתיית תה חם מדי לסרטן הוושט (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קשר בין שתיית תה חם מדי לסרטן הוושט(צילום: shutterstock)

 

 

הטמפרטורה החמה גורמת להתפתחות גידולים

מחקר קודם כבר מצא קשר בין שתיית תה לבין סרטן הוושט, הסרטן השמיני בשכיחותו בעולם, שהורג כל שנה מעל 400 אלף איש. סרטן הוושט לרוב נגרם בשל פציעה חוזרת לוושט בשל רפלוקס (חזרת מיץ חומצי מהקיבה), אלכוהול, עישון, ומשקאות חמים. הוושט הוא צינור ארוך בצוואר שלנו, שמעביר מזון ונוזלים מהפה אל הקיבה.

 

לפני 3 שנים הזהיר כבר ארגון הבריאות העולמי כי משקאות חמים בטמפרטורה של 65 מעלות ומעלה, ובהם מים חמים, קפה ותה עלולים לגרום לסרטן הוושט. מחקרים בבעלי חיים אישרו את קיומו של אפקט קרצינוגני, כלומר מחולל הסרטן, שנובע מטמפרטורת משקה חמה. בחלק מהניסויים בחולדות ועכברים, נמצא כי בליעת נוזלים מאוד חמים, מעוררת את התפתחותם של גידולים שונים.

 

על פי ההשערות, החום גורם לנזק לתאי הוושט ולהיווצרות רכיבים חנקניים הגורמים להתפתחותן של מוטציות. בנוסף, החום פוגע בתפקודי תאי האפיתל בוושט ואינו מאפשר להם לתקן את עצמם במקרה של נזק. על פי השערה נוספת, החום שבמשקאות הקפה והתה מפחית את יצירתם של פלבנואידים בעלי אפקט נוגד חמצון ואנטי סרטני.

 

חורף (צילום: shutterstock)
לחכות שהתה יתקרר לפני ששותים(צילום: shutterstock)

 

מהי הטמפרטורה של המשקאות השונים?

מידת הרתיחה של מים היא, כידוע, 100 מעלות צלזיוס. המשקה שמתקרב לטמפרטורה זו הוא תה: המים הנמזגים לכוס התה שלכם מצטננים רק בכ-5 מעלות, כך שהטמפרטורה של כוס תה מגיעה ל-95 מעלות.

 

קפה ממכונת קפה המבוסס על קפסולות מגיע לטמפרטורה של כ-90 מעלות צלזיוס. אספרסו עומד על 85 מעלות, קפה נמס הוא בטמפרטורה של כ-80 מעלות צלזיוס, קפוצ'ינו - 70 וקפה פילטר - 60 מעלות צלזיוס. בארה"ב ואירופה, תה לרוב אינו מוגש בטמפרטורה של מעל 65 צלזיוס, אולם במקומות כמו רוסיה, איראן, טורקיה ודרום אמריקה, שכיח לשתות משקאות בטמפרטורה גבוהה יותר.

 

אז האם צריך להפסיק לשתות משקאות חמים? בפירוש לא. מחקרים רבים מהשנים האחרונות הראו כי לקפה למשל, יתרונות בריאותיים ופוטנציאל למניעת מחלות קשות. יתרונות בריאותיים רבים מיוחסים גם לתה. כל שיהיה עליכם לעשות הוא להמתין כמה דקות עד שהטמפרטורה של המשקה תהיה בטווח התקין, של לא יותר מ-65 מעלות.


צפו: כך מתפתחים גידולים סרטניים

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
משקה חם מדי הוא מסוכן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים