שתף קטע נבחר

הטיפולים הטבעיים שיפחיתו את לחץ הדם

החדשות המלחיצות: כמה מהתרופות המוכרות נגד יתר לחץ דם ירדו לאחרונה מהמדפים לאחר שנמצא כי הן מכילות שני חומרים המסווגים כמסרטנים אפשריים. החדשות המרגיעות: מלבד הטיפול התרופתי, שכרוך בלא מעט תופעות לוואי, יש גם דרכים טבעיות להפחית לחץ דם. והן יעילות לא פחות

ב-4 ביולי האחרון הורו רשויות הבריאות באירופה על ריקול (הסרה מהמדפים) של ‭ 2,300‬ אצוות של תרופות נפוצות המבוססות על החומר הפעיל ‭ Valsartan‬ ומשמשות לטיפול ביתר לחץ דם.

 

אצוות אלה נשלחו ל-‭23‬ מדינות, כולל ישראל. מיד עם פרסום ההודעה הוכרז בישראל ריקול לתרופה מאותה קבוצה, ולסרטן-דקסל של חברת דקסל פארמה. כמה ימים לאחר מכן, ב-‭13‬ ביולי, הכריז גם ה-‭FDA‬ על ריקול לתרופות מקבוצה זו. ומאז, בחודשים האחרונים, הורה להסיר מהמדפים עוד אלפי אצוות של תרופות מאותה קבוצה.

 

חמישה חודשים אחר כך, ב-4 בדצמבר‭ ,2018 ‬ הורדו בישראל מהמדפים גם התרופות דופלקס, וקטור ווקטור פלו, ובהמשך, ב-9 בדצמבר, הורדו שתי תרופות נוספות של חברת מיילן - ואלסטרן הידרוכלורותיאזיד וואלסרטן אמלודיפין.

 

ומה הייתה הסיבה לריקול הסדרתי הזה? נמצא כי חלק מהתרופות, מקבוצת חוסמי הקולטן לאנגיוטנסין ‭ II ‬ARBs‬ מכילות מזהמים החשודים כמסרטנים. החומרים המזהמים, ‭ NDEA‬ ו-‭,NDMA‬ מסווגים כמסרטנים אפשריים בבני אדם, והגורם לנוכחותם נחקר כעת על ידי ה-‭FDA‬ בארצות הברית וה‭EMA- ‬ באירופה.

 

בחלק מהתרופות שהורדו מהמדפים נמצאו רכיבים שסווגו כמסרטנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בחלק מהתרופות שהורדו מהמדפים נמצאו רכיבים שסווגו כמסרטנים(צילום: shutterstock)

 

מחקרים בבעלי חיים הראו שחומרים אלה יכולים להיות רעילים ולגרום לגידולים בכבד, בכליה ובמערכת הנשימה. הם גם יכולים להיות בעלי פוטנציאל פגיעה בבריאות בבני אדם בכמויות מסוימות. חשיפה לרמות גבוהות יכולה לגרום נזק לכבד ומהווה מסרטן אפשרי.

 

למרות שיש תרופות רבות מקבוצות אחרות לטיפול ביתר לחץ דם, הריקולים הסדרתיים האלה מפנים את הזרקור לסיכון הכרוך בנטילת תרופות קבועות. אבל סיכונים בלתי צפויים מעין אלה, שיכולים לקרות בכל תרופה, אינם הבעיה היחידה.

 

אמנם הטיפול התרופתי ביתר לחץ דם הוא פתרון יעיל ומוכח, אך הוא כרוך גם בתופעות לוואי, חלקן לא פשוטות. והסיכון לתופעות לוואי אלה עולה במקרים שבהם קיים קושי להשיג איזון בלחץ הדם באמצעות תרופה אחת בלבד, כך שיש צורך בשילוב של כמה תרופות מקבוצות שונות.

 

הבשורה המעודדת היא שמלבד הטיפול התרופתי יש לא מעט דרכים נוספות להפחית את לחץ הדם, חלקן - כך מראים המחקרים - יעילות לא פחות מהתרופות.

 

השיטות הטבעיות והמוכחות מחקרית

לפניכם 18 צעדים מוכחים מחקרית להורדת לחץ דם בדרך הטבעית המתבססים על ארבעה מקורות:

"המדריך שלכם להורדת לחץ דם" של המחלקה לבריאות ולשירותי אנוש מטעם ה-‭NIH‬ (המוסד הלאומי לבריאות) והמוסד הלאומי ללב, ריאות ודם בארצות הברית; הספר ‭ Thirty Days to Natural Blood Pressure Control: The No Pressure Solution‬ מאת ד"ר דיוויד דה רוז, ד"ר גרג סטיינק וטרודי לי; הספר "איך לא למות - גלו את המזונות המוכחים מדעית למניעה ולטיפול במחלות" מאת ד"ר מייקל גרגר וג'ין סטון (הוצאת פוקוס); הספר "רפואת אנטי אייג'ינג" מאת ד"ר אלכסנדר ארדיטי (הוצאת פוקוס).

 

ראוי להדגיש כי הצעדים שלפניכם אינם מהווים המלצה על הפסקת הטיפול התרופתי, אלא מומלץ לשלבם עם התרופות תוך מעקב אחר ערכי לחץ הדם ובהתייעצות עם הרופא המטפל.

 

  ( )
 

תזונה המבוססת על הצומח מפחיתה את לחץ הדם. זו הייתה המסקנה הנחרצת מסקירת מחקרים גדולה שפורסמה ב-‭2014‬ בכתב העת ‭ JAMA Internal ‬ ‭ .Medicine‬

 

מניתוח הנתונים עלה שבממוצע לחץ הדם הסיסטולי (הערך הגבוה בקריאת לחץ הדם) היה נמוך ב-5 עד 7 מ"מ כספית, ולחץ הדם הדיאסטולי (הערך הנמוך) היה נמוך ב-2 עד 5 מ"מ כספית אצל אוכלי הצמחים לעומת אוכלי הבשר–ירידה שאם היא נשמרת לאורך זמן יכולה להפחית את הסיכון לשבץ ב-%‭14 ‬ ולהתקף לב ב-%‭.9 ‬

 

גם מחקר קודם, שפורסם ב-‭2009‬ בכתב העת ‭ ,American Journal of Clinical Nutrition‬ מצא שככל שהתפריט מבוסס יותר על מזונות מהצומח ופחות על מזונות מהחי, כך קטן הסיכון ליתר לחץ דם. במחקר, שכלל ‭ 89,000‬ איש, נמצא כי שיעורי התחלואה ביתר לחץ דם היו נמוכים ב-%‭23‬ אצל "צמחונים גמישים" (אנשים שאוכלים בשר רק כמה פעמים בחודש) לעומת אלה שאוכלים בשר בתדירות הגבוהה מפעם בשבוע. 

 

עוד נמצא כי אצל אלה שלא אכלו בשר או דגים כלל, הסיכון ליתר לחץ דם היה נמוך ב-%‭.55‬ אבל הטבעונים שבחבורה, אלה שנמנעו לחלוטין ממזון מהחי (כולל בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב), השיגו את התוצאות הטובות ביותר – ירידה של ‭ 75%‬ בסיכון לעומת אוכלי הבשר.

 

  ( )

בירקות עליים ירוקים יש ניטריטים, המספקים את חומר הגלם לייצור החנקן החמצני (‭- (NO‬ כימיקל המרחיב ומרפה את כלי הדם ומאפשר לדם לזרום בחופשיות רבה יותר. בגיל מבוגר, או במצב של הפרעה בתפקוד תאי האנדותל, שכבת הציפוי הפנימית של העורקים אינה מייצרת די חנקן חמצני.

 

במצב זה חלה ירידה ביכולת העורקים להתרחב ולהתרפות, מה שגורם לעלייה בלחץ הדם. כדי להעלות את רמת החנקן החמצני בגוף מומלץ להרבות באכילת ירקות עליים ירוקים (ארוגולה, כוסברה, בזיליקום, עלי בייבי, קייל, עולש, כרוב סיני, חסה ותרד).

 

כמו כן, מומלץ לשתות מדי יום מיץ סלק, העשיר אף הוא בניטריטים. מקור נוסף לניטרטים הוא פרי הרימון. כמה מחקרים הראו ששתיית מיץ רימונים מעלה את רמות ה-‭NO‬ ובעקבות זאת מביאה להמרצת זרימת הדם.

 

בנוסף, המזונות הצמחיים, ובפרט הירקות העליים הירוקים, עשירים בנוגדי חמצון הנלחמים ברדיקלים החופשיים – אויביו המושבעים של האנזים ‭ NO‬ סינתאז המייצר את החנקן החמצני בגופנו ושומר על התפקוד התקין של העורקים.

 

מיץ רימונים כל יום להפחתת לחץ הדם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מיץ רימונים כל יום להפחתת לחץ הדם(צילום: shutterstock)

 

   ( )

עוד סיבה ממש טובה לצרוך הרבה ירקות היא תכולת האשלגן הגבוהה בהם. צריכת כמויות נאותות של אשלגן עוזרת לשמור על לחץ דם תקין, ומחקרים רבים הצביעו על חשיבותו במניעת יתר לחץ דם וסיבוכיו, בהפחתת הסיכון לתנגודת לאינסולין ולסוכרת מסוג ‭ ,2‬בתפקודם התקין של התאים ותהליך התכווצות השרירים ובשמירה על חילוף חומרים תקין.

 

מזונות העשירים במיוחד באשלגן הם אבוקדו, תפוחי אדמה, בטטות, בננות, עגבניות, קטניות, תמרים וירקות ירוקי עלים, וכמות האשלגן המומלצת ביום לאדם מבוגר עומדת על ‭ 4,700‬ מ"ג.

 

  ( )

צריכה לא מספיקה של מגנזיום מקושרת ליתר לחץ דם, ומחקרים מראים שחסר במינרל זה מוביל לחסר באשלגן בדם ולהצטברות נתרן בתוך התאים, ובעקבות זאת - לעלייה בלחץ הדם.

 

ירקות עליים ירוקים מהווים מקור עשיר למגנזיום, וכך גם אגוזים, עדשים, מוצרי חיטה מלאה, פולי סויה, פירות ים ושוקולד. מומלץ לשלב אחד או שניים מהמקורות האלה בכל ארוחה.

 

  ( )
 

צריכת דגנים מלאים (חיטה מלאה, שיבולת שועל, אורז מלא) קשורה להפחתת הסיכון להשמנה, למחלת לב כלילית ולסוכרת מסוג ‭ ,2‬אך במחקרים היא נקשרה גם ספציפית להפחתת לחץ הדם.

 

כך לדוגמה, במחקר שפורסם ב-‭2010‬ ב-‭American Journal of Clinical ‬ ‭ Nutrition‬ נמצא שצריכת שלוש מנות של דגנים מלאים ביום סייעה למשתתפים להוריד את לחץ הדם ברמה דומה לזו של התרופות לטיפול ביתר לחץ דם, וזאת ללא תופעות הלוואי השליליות הכרוכות בנטילתן.

 

כמה זה מנת דגנים? פרוסת לחם מלא/ ‭ 1/2‬ כוס אורז מלא/ ‭ 1/2‬ כוס שיבולת שועל.

 

 

לחם מלא ושמן זית (צילום: shutterstock)
דגנים מלאים. בשביל לחץ הדם(צילום: shutterstock)

 

  ( )

ב-‭2013‬ פרסמו חוקרים מפקיסטן מחקר התערבותי יוצא דופן לתחום התזונה, שכן היה זה מחקר פרוספקטיבי אקראי, מבוקר וכפול סמיות.

 

משתתפי המחקר, כולם בעלי יתר לחץ דם, חולקו לשתי קבוצות: האחת קיבלה מדי יום מזונות מועשרים בזרעי פשתן, והשנייה קיבלה פלצבו (אותם מזונות ללא הפשתן). נמצא כי כעבור שישה חודשים הוסיפו המשתתפים בקבוצת הפלצבו לסבול מהבעיה, אף על פי שרבים מהם נטלו תרופות שונות להורדת לחץ הדם.

 

לעומתם, לחץ הדם של המשתתפים בקבוצת זרעי הפשתן ירד מ-‭158/82‬ מ"מ כספית בממוצע ל-‭– 143/75‬ ירידה גדולה אף יותר מזו של תרופות להורדת לחץ דם כמו חוסמי תעלות הסידן או התרופות ממשפחת מעכבי ‭ .ACE‬

 

במחקר אחר, שפורסם ב-‭2016‬ בכתב העת‭,Hypertension‬ נמצא שרמות גבוהות של אוקסיליפינים, שמקורם באומגה 3 מזרעי הפשתן, שהוספו לתזונה של המשתתפים, היו קשורות לירידה בלחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי.

 

  ( )

העובדה שמזונות מעובדים מגדילים את הסיכון למחלות רבות, בהן מחלות לב וסרטן, ידועה היטב. מה שפחות ידוע הוא שמזונות מעובדים מגבירים גם את הסיכון ליתר לחץ דם. זאת בעיקר בשל תכולת הנתרן הגבוהה שבהם, אך גם בשל תכולת הסוכר הגבוהה, שגם צריכתו קשורה ליתר לחץ דם ולסיכון למחלות לב וכלי דם.

 

במחקרים שונים נמצא שצריכת סוכר, ובפרט פרוקטוז, עלולה להגביר את לחץ הדם, את קצב הלב ואת הדרישה של שריר הלב לחמצן. 

 

  ( )

 שתיית אלכוהול, אפילו בכמויות קטנות יחסית, גורמת לבעיות בלחץ הדם. היא יכולה להפחית את היעילות של תרופות או להגביר את תופעות הלוואי של תרופות רבות. בנוסף, אלכוהול מכיל עומס קלורי משמעותי (פי שניים קלוריות כמעט בהשוואה לסוכר טהור), מה שכמובן יכול לתרום לעלייה במשקל, המהווה כשלעצמה גורם המעלה את לחץ הדם.

 

  ( )

משקאות קלים מכילים כמויות גדולות של סוכר, שכאמור תורם בתורו לעלייה בלחץ הדם ולהשמנה. אלא שגם משקאות קלים דיאטתיים נקשרו במחקרים ליתר לחץ דם ולסיבוכיו.

 

כך לדוגמה, מחקר מאוניברסיטת קולומביה ואוניברסיטת מיאמי, שכלל יותר מ-‭2,500 ‬ איש, הדגים קשר בין שתיית משקאות קלים דיאטתיים לשבץ. נמצא כי המשתתפים ששתו משקאות דיאט על בסיס יומי היו בסיכון גבוה יותר ב-%‭43‬ לפתח אירועים בכלי הדם לעומת אלה שנמנעו מהמשקאות האלה.

 

כוס אחת ביום ודי. שתיית קפה (צילום: שאטרסטוק) (צילום: שאטרסטוק)
כוס אחת ביום ודי. שתיית קפה(צילום: שאטרסטוק)

 

   ( )

סקירות מחקרים שבחנו את ההשפעות של הקפאין על לחץ הדם מצביעות על שינויים של בין 3 ל‭15- ‬ מ"מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי, ובין 4 ל-‭13‬ מ"מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי אחרי שתיית כוס קפה. השינויים בלחץ הדם מתרחשים בתוך‭30 ‬ דקות, מגיעים לשיא כעבור שעה-שעתיים, ויכולים להישמר למשך יותר מארבע שעות.

 

  ( )

מחקר שפורסם ב-‭2010‬ בכתב העת ‭ Journal of ‬Nutrition‬ הראה ששתיית שלוש כוסות תה היביסקוס ביום הייתה קשורה להורדת לחץ הדם הסיסטולי של המשתתפים ב-6 מ"מ כספית לעומת קבוצת הביקורת שקיבלה משקה פלצבו.

 

במחקר אחר, שפורסם ב‭2004- ‬ בכתב העת ‭ Phytomedicine‬ והשווה את השפעת ההיביסקוס לזו של התרופה קפטופריל להורדת לחץ הדם במינון של ‭ 50‬ מ"ג ליום, נמצא ששתיית שתי כוסות תה היביסקוס חזק מדי בוקר (חמש שקיות תה לכל היום) הביאה להפחתת לחץ הדם הסיסטולי מ-‭139.05‬ מ"מ כספית ל-‭123.73‬ מ"מ כספית, ואת לחץ הדם הדיאסטולי מ-‭90.81‬ מ"מ כספית ל-‭79.52‬ מ"מ כספית.

 

יתרה מכך, לא נמצאו הבדלים ניכרים ביעילות הטיפול בין הקבוצה ששתתה את תה ההיביסקוס לזו שקיבלה את הקפטופריל.

 

  ( )

כמה מחקרים שנערכו הן בבעלי חיים והן בבני אדם הראו שצריכה קבועה של ספירולינה תורמת להפחתת לחץ הדם במצב של יתר לחץ דם. האחרון שבהם פורסם בינואר האחרון בכתב העת ‭ .Hypertension‬

 

במחקר זה, שנערך באיטליה על חיות מעבדה, בודדו החוקרים במעבדה מולקולת חלבון ספציפית בספירולינה שככל הנראה אחראית ליכולתה של אצה זו להוריד את לחץ הדם. המולקולה, שנקראת ‭ ,SP6‬ מעלה את ייצור החנקן החמצני ועל ידי כך מרחיבה את כלי הדם ומגבירה את זרימת הדם. ואכן, החוקרים מצאו שהיא הצליחה להרחיב את כלי הדם בתהליך שנקרא וזודילטציה – הגדלת קוטר כלי הדם על ידי הרפייתם.

 

לדברי החוקרים, נחוצים יותר מחקרים כדי לבחון את הפוטנציאל של הספירולינה כטיפול להורדת לחץ דם, אך הממצאים נראים מבטיחים.

 

  ( )

העובדה שפעילות גופנית היא אחד הכלים החשובים להפחתת לחץ דם ולטיפול ביתר לחץ דם הודגמה במחקרים רבים. דו"ח שפורסם ב-‭2018‬ מציג את הראיות האחרונות מסקירה שערכה הוועדה המייעצת לפיתוח הקווים המנחים לפעילות גופנית בארצות הברית.

 

הוועדה סקרה עשר מטה אנליזות שכללו ביחד ‭ 485,747‬ איש, והסיקה שקיימות ראיות חזקות לכך שפעילות גופנית מפחיתה לחץ דם בקרב מבוגרים עם לחץ דם נורמלי ועם לחץ דם גבולי, וכמו כן ראיות חזקות המדגימות יחס הפוך ותלוי מינון בין פעילות גופנית להיארעות יתר לחץ דם במבוגרים עם לחץ דם נורמלי.

 

כדי להגיע לתוצאות בהורדת לחץ הדם מומלץ לשלב פעילות אירובית יומיומית במשך ‭ 30-20‬ דקות (הליכה, רכיבה על אופניים, שחייה, פעילות מתפרצת וכדומה – ואפשר גם לחלק את הפעילות למקטעים של ‭ 10‬ דקות בכל פעם) ופעילות אנאירובית שלוש פעמים בשבוע, במשך ‭ 30-20‬ דקות.

 

שימו לב: אם אתם סובלים ממחלת לב או חוויתם התקף לב, או שאתם בני יותר מ-‭50‬ ואינכם מורגלים בפעילות גופנית, התייעצו עם רופא לפני שאתם מתחילים להתאמן.

 

צאו החוצה  לפעילות גופנית. לפחות חצי שעה ביום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צאו החוצה לפעילות גופנית. לפחות חצי שעה ביום(צילום: shutterstock)

 

  ( )

חשיפה מספקת לאור השמש היא הדרך הטובה ביותר לקבל רמות נאותות של ויטמין ‭ ,D‬ וכשזה מגיע ללחץ דם – לרמות הוויטמין הזה יש השפעה משמעותית. ממצאים ממחקרים מצביעים על כך שלוויטמין D יש תכונות המפחיתות לחץ דם.

 

רמה תקינה של ויטמין D מורידה את רמת הרנין (‭,(Renin ‬ האנזים שגורםלהתכווצות שלכלי דם. בנוסף, לוויטמין זה השפעה נוגדת דלקת והשפעה מגינה על האנדותל. כדי להשיג כמות מספקת של הוויטמין, חשוב להיחשף לשמש מדי יום. עשו זאת בשעות שבהן קרינת ה‭UVB- ‬ מרבית וחשפו את הפנים והזרועות ללא תכשיר הגנה במשך ‭ 15-10‬ דקות בקיץ וכ-‭30-20‬ דקות בחורף (תלוי בגון העור).

 

אם אינכם נחשפים מספיק לשמש, בקשו מהרופא בדיקת דם לרמות הוויטמין. אם יימצא חסר, אפשר להשלימו באמצעות נטילת תוסף.

 

  ( )

אם אינכם ישנים מספיק, לחץ הדם שלכם ייטה לעלות משום שהגוף מעלה את רמות הורמוני הסטרס כדי לעזור לנו לתפקד במצב של חוסר שינה. במילים פשוטות: שינה מספקת (‭8-6‬ שעות בלילה) תעזור להפחית את לחץ הדם שלכם. חשוב גם ללכת לישון בשעה קבועה כדי להסדיר את השעון הביולוגי, שגם לו תפקיד חשוב בוויסות לחץ הדם.

 

  ( )

במחקר שנערך במרכז הרפואי שיבא (תל השומר) נמצא כי נשימה עמוקה ואיטית מעלה את ייצור החנקן החמצני, מרחיבה מיידית את כלי הדם ומורידה את לחץ הדם.

 

מה עושים: נשמו ‭ 12-10‬ נשימות עמוקות ואיטיות (כדי לא לקבל סחרחורת) במשך ‭ 10‬ דקות. ספרו עד 6 בשאיפה וכך גם בנשיפה. עשו זאת כמה פעמים ביום.

 

  ( )

סאונה חמה מסייעת אף היא להעלאת ייצור החנקן החמצני, מרחיבה את כלי הדם ומורידה מיידית את לחץ הדם, גורמת לסילוק נוזלים מהגוף באמצעות הזעה וגם מרגיעה את הגוף והנפש.

 

במחקר שפורסם ב‭2017- ‬ בכתב העת ‭ American Journal of Hypertension‬ על יותר מ-‭1,600‬ גברים בגיל העמידה בפינלנד, מצאו חוקרים שאלה שעשו סאונה ‭7-4‬ פעמים בשבוע הפחיתו את הסיכון שלהם ליתר לחץ דם בקרוב למחצית לעומת אלה שעשו סאונה רק פעם בשבוע.

 

ההמלצה היא לעשות סאונה במשך ‭ 15‬ דקות, ומנוחה מחוץ לסאונה במשך ‭ 30‬ דקות. גם לאמבט או למקלחת במים חמים יש אפקט דומה.

 

שימו לב: לחולי לב או למי שסובל מאי ספיקת לב לא מומלץ לעשות סאונה. כמו כן, לחולי יתר לחץ דם שאינם מאוזנים או לוקים בסיבוכים שונים של יתר לחץ דם, סאונה עלולה להיות מסוכנת, ולכן יש להיבדק אצל רופא המשפחה או מומחה ללחץ דם ולברר איתו באופן פרטני אם מותר לכם לעשות סאונה.

 

 

  ( )

בסקירת מחקרים שיטתית שפורסמה ב‭2017- ‬ בכתב העת ‭ Journal of Hypertension‬ בחנו חוקרים את יעילות המדיטציה על לחץ הדם. החוקרים סקרו מחקרים מבוקרים ואקראיים שבדקו את תגובת לחץ הדם להתערבויות מדיטציה. הם הסיקו שמדיטציה עשויה לשמש כשיטה אלטרנטיבית מבטיחה להפחתת לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי.  

 

תרגלו מדיטציה ונשמו עמוק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תרגלו מדיטציה ונשמו עמוק(צילום: shutterstock)

 

אה, כן, ויש גם שתי דרישות סף

מעבר לכל הצעדים שנמנו כאן, יש שני גורמי סיכון משמעותיים ליתר לחץ דם: עודף משקל ועישון. אם אתם בעלי משקל עודף או מעשנים – זה בהחלט הזמן לחשוב על דיאטה ועל הפסקת עישון.

 

משקל: יש קשר ישיר בין משקל עודף להתפתחות יתר לחץ דם, וזה מתבטא בכמה מנגנונים מורכבים. במחקרים נמצא שירידה במשקל מסייעת רבות לאיזון לחץ הדם.

 

כך לדוגמה, מחקר תצפיתי שעקב במשך שנה אחר חולים עם היסטוריה של יתר לחץ דם ופורסם ב־‭2017‬ בכתב העת ‭ European ‬ Journal of Medical Research‬ הראה שירידה במשקל קשורה לירידה בסיכון ליתר לחץ דם בלתי נשלט. נמצא שאפילו ירידה של ‭ 10%‬ במשקל הגוף העודף יכולה להביא לשיפור משמעותי במדדי לחץ הדם.

 

עישון: מחקרים מהשנים האחרונות הצביעו גם על קשר מוכח בין עישון ליתר לחץ דם. כך לדוגמה, סקירת מחקרים שיטתית שפורסמה בכתב העת ‭ Journal of the American ‬ ‭ ,Society of Hypertensio‬ מצאה שהן עישון אקטיבי והן עישון פסיבי מובילים לעלייה של כ־%‭22‬ בלחץ הדם הסיסטולי (גם באנשים בריאים וגם באלה הסובלים מאי ספיקת לב), וכן לקצב לב מוגבר ולאי תפקוד של האנדותל.

  

הכותבת היא בעלת דוקטורט (‭PHD.‬) בתקשורת בריאות וחוקרת באוניברסיטת חיפה

 

האם גם ילדים סובלים מלחץ דם? צפו:

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להפחית את ערכי לחץ הדם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים