שתף קטע נבחר

המשמורת משותפת: אב ישלם רק 180 ש' לילד

למרות זמני השהות הכמעט השווים וההכנסה הדומה של בני הזוג, דרשה האם מבן זוגה לשעבר 4,800 שקל לחודש. בית המשפט דחה אותה

בית המשפט למשפחה בירושלים קבע לאחרונה כי אב לשני ילדים במשמורת משותפת ישלם להם - מרגע שיגיעו לגיל 6 - מזונות חודשיים של 180 שקל בלבד לכל אחד. בפסק הדין, שהתבסס על ההלכה של בית המשפט העליון מיולי 2017, קבע השופט פליקס גורודצקי כי זהו הסכום ההוגן בהתחשב בהבדל הזעום בין הכנסות ההורים וזמני השהות הדומים עם הילדים.

 

בני הזוג נפרדו לפני כשנתיים וניהלו כמה הליכים משפטיים, בהם תביעות למזונות ומשמורת. במסגרת זו חויב האב במזונות זמניים של 2,700 שקל ובחצי מתשלומי המשכנתה על הדירה, אולם לאחר שניתן פסק דין שקבע משמורת משותפת הופחתו המזונות ל-2,000 שקל בלבד.

 

אף שבמהלך ניהול התביעה השתנו נסיבות החיים והמשפט, במובן זה שהכנסות האב פחתו כיוון שפוטר מעבודתו, ובמקביל נפסקה ההלכה החדשה שהתוותה עיקרון של שוויון בנטל, עמדה האם על כך שילדיה זקוקים ל-4,800 שקל בחודש לא כולל הוצאות מגורים והוצאות חריגות.

 

במענה לכך פסק השופט גורוצדקי כי "עתירה זו אינה מתיישבת עם המצב כיום והיא רחוקה מלהיות עתירה תמת לב". הוא הוסיף כי האם לא הסבירה כיצד הגיעה להוצאות שפירטה, בפרט כשהילדים אוכלים שתי ארוחות ביום במסגרת החינוכית ובמסגרתן היא כללה גם רכישות בגדים לעצמה. מכל מקום, הוא קבע כי פסק הדין הנוכחי יחול על האב מרגע שהילדים יגיעו לגיל 6. עד אז ימשיך האב לשלם את המזונות הזמניים שנפסקו.

 

באשר למזונות מגיל 6, בהתאם לפסיקת העליון והפרשנות שלה בפסיקות מאוחרות יותר, נקבע כי יש לקחת בחשבון כמה פרמטרים: צורכי הילדים לפי רמת החיים שלה הורגלו, היכולות הכלכליות של ההורים וחלוקת זמני השהות. במקרה הנוכחי, נוכח העובדה שכיום שכר האב נמוך יותר, אין הבדל משמעותי בהכנסות בין ההורים. בעוד האב משתכר כ-8,961 שקל, הכנסות האם מסתכמות ב-8,403 שקל.

 

יחס דומה נמצא גם לגבי זמני השהות, שכן הילדים שוהים עם האב כשישה ימים בשבועיים, ואילו עם האם שמונה ימים. לפיכך פערי זמני השהות הם 57%-43% לטובת האם.

 

באשר לצורכי הילדים נקבע כי לנוכח הבעייתיות בפירוט ההוצאות על ידי האם, הם יחושבו על דרך האומדן, לפי הנחת הבסיס הנהוגה בפסיקה שלפיה צרכים סבירים נעים בין 1,600 לבין 2,150 שקל בחודש. בהתאם העמיד השופט את צורכי הילדים על 4,000 שקל (2,000 לכל אחד), ומכאן עבר לחישוב מתמטי של המזונות בהתאם ליחסי ההכנסות וזמני שהות.

 

בצד זאת השופט גורודצקי הבהיר כי בתי המשפט כבר קבעו שהנוסחה המתמטית משמשת כלי עזר בלבד, ובית המשפט רשאי לסטות ממנה כדי להגיע לשוויון מהותי, אולם במקרה הנוכחי, נוכח ההכנסות וזמני השהות הדומים, הוא סבר כי היא מספיקה.

 

הצבת הנתונים בנוסחה שהותוותה בבתי המשפט לאחר ההלכה החדשה הובילה לכך שהאב צריך לשלם לאם ילדיו, שהוגדרה כ"הורה מרכז", מזונות של 360 שקל בלבד (180 שקל לילד) החל מהגיעם לגיל 6. בכל ההוצאות הרפואיות, החינוכיות והאחרות, יישאו ההורים בחלקים שווים. לא התווסף לסכום חיוב בהוצאות מגורים – שכל הורה נושא בהן כשהילדים אצלו.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ האם: עו"ד צבי אשכנזי
  • ב"כ האב: עו"ד שירה דרורי-סאלם ועו"ד יעל נובוגרוצקי
  • עו"ד נירה בן דוד עוסקת בדיני משפחה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
צילום: גבי בן דוד
עו"ד נירה בן דוד
צילום: גבי בן דוד
מומלצים