שתף קטע נבחר

דרס למוות קשישה שעברה באדום - ולא ייכלא

נהג שפגע בבת 80 ברחוב שמואל בייט בירושלים הורשע בגרימת מוות ברשלנות, אבל שופטת קבעה שלא ניתן להתעלם מרשלנות הקשישה

בית המשפט לתעבורה בירושלים החליט לאחרונה לסטות ממדיניות הענישה בעבירות של גרימת מוות ברשלנות, והטיל על נהג שדרס קשישה עונש מקל של שישה חודשי עבודות שירות ופיצוי של 30 אלף שקל למשפחתה. השופטת שרית זוכוביצקי-אורי קבעה כי אי אפשר להתעלם מכך שהאסון לא היה מתרחש אלמלא רשלנותה של המנוחה, שחצתה את הכביש באור אדום.

 

הנהג (49) הורשע לפני כחצי שנה בעבירה של גרימת מוות ברשלנות ונהיגה ללא ביטוח בתוקף. נקבע כי באוגוסט 2016 הוא האיץ כדי להספיק רמזור ירוק מהבהב ברחוב שמואל בייט בירושלים, נכנס לצומת באור צהוב ופגע בבת 80 שחצתה את הכביש ברמזור אדום. היא סבלה מפגיעה רב-מערכתית ומתה תוך זמן קצר. בהכרעת הדין נקבע כי הנהג התרשל כשלא האט ובלם לפני הכניסה לצומת, אך לצד זאת נפסק כי לקשישה אשם תורם משמעותי בשיעור של 50%.

 

בתסקיר שירות המבחן שהוכן לצורך קביעת העונש צוין כי הנהג היה בדרכו לבקר את בתו בת 7, שהייתה מאושפזת עקב לוקמיה, ולימים הלכה לעולמה. בהתחשב בנסיבות האישיות המורכבת של המשפחה, שאיבדה שני ילדים מתוך עשרה, הומלץ על עבודות שירות, שיבוץ בקבוצה טיפולית וענישה נלווית.

 

מנגד, המדינה התעקשה על מאסר של 12-8 חודשים. היא טענה כי בשל הפגיעה בערך חיי האדם ובמשפחת המנוחה, אין להתחשב בנסיבות האישיות של הנהג או ברשלנות הקשישה,.

 

אבל הסניגור התעקש שיש לתת משקל משמעותי לכך שהמנוחה לא הייתה נהרגת לו המתינה לאור ירוק. הוא ביקש להתחשב בכל זאת בנסיבות המיוחדות של הנהג, שהביע צער, סיפר שהמקרה מלווה אותו בכל יום ויום וביקש רחמים על ילדיו.

 

לעקור מהשורש

"הקטל בכבישי הארץ... וחומרתה של עבירת גרם מוות ברשלנות הפוגעת בערך המקודש של קדושת החיים הובילו את בתי המשפט פעם אחר פעם למסקנה, כי הענישה המחייבת הינה מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח", כתבה השופטת שרית זוכוביצקי-אורי בפתח הכרעת הדין.

 

היא ציינה כי במקרים כאלה מחויב בית המשפט להביא בחשבון "קודם כל וראשית לכל את המנוח ומשפחתו, את אלו שעולמם חרב עליהם במלוא מובן המילה ולנצח כתוצאה מהתאונה", ולא לתת משקל מכריע לנסיבות האישיות של הנאשם.

 

לגופו של עניין היא הבהירה שיש צורך בהרתעה משמעותית כדי לעקור מן השורש את התופעה של חציית צומת באור צהוב. עם זאת, היא כתבה כי "לא ניתן לבטל את העובדה שגם כאשר חוצה נהג את הצומת באור צהוב, הרמזור להולכי הרגל בדרך החוצה יהיה עדיין אדום ואלמלא חברה רשלנות המנוחה לרשלנות הנאשם לא היה מתרחש כל אסון".

 

בהתחשב בכך, ותוך מתן משקל מסוים אך לא מכריע לנסיבות חייו של הנהג, סברה השופטת שאין לגזור עליו מאסר בפועל. היא הטילה עליו שישה חודשי עבודות שירות, שבע שנות פסילה, צו פיקוח למשך שנה, מאסרים ופסילה על תנאי וכן פיצוי של 30 אלף שקל למשפחת המנוחה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
עו"ד דוד אריכא
מומלצים