שתף קטע נבחר

צילום: רועי עידן

הורים לתלמידים בדרום מתוסכלים: "זו מציאות זוועתית"

יותר מ-200 אלף ילדים וכ-18 אלף עובדי הוראה לא הגיעו הבוקר אל המסגרות בשל הנחיות פיקוד העורף וחלק מהעיריות על רקע ההסלמה בדרום. חלקם הביע זעם, אחרים דווקא הבינו: "במקום העבודה מתחשבים ומבינים, אבל זה לא נעים. המצב בו החמאס מכתיב את הקצב לא יכול להימשך"

 

תלמידי בית ספר
תלמידים בעוטף עזה(צילום: בראל אפרים)

ההסלמה בדרום השפיעה גם על תלמידי האזור, ובעיקר על ההורים: כ-210 אלף תלמידים נשארו היום (ג') בבתיהם לאחר שפיקוד העורף וחלק מהעיריות הורו על ביטול הלימודים גם בקריית גת, בגן יבנה ובכלל יישובי עוטף עזה. "זה חתיכת סיפור", אמרה אפרת, אמא לארבעה מבאר שבע, והוסיפה: "בואו נבטל את כל המסגרות, שלא תהיה עבודה, שלא יהיו לימודים בכלל. זה בדיוק מה שהם רוצים להשיג".

 

"זה הכול עניין של ניהול סיכונים. אם לא יקרה משהו - אז פשוט נהרס יום עבודה לכל כך הרבה הורים". היא הוסיפה כי במקום העבודה שלה "מבינים ומקבלים - אבל זו מציאות שהיא זוועה".

 

היא סיפרה כי על אף שבביתה יש ממ"ד, היא נוסעת עם הילדים לבית הוריה בלהבים: "הגדול שלי בן 3 וחצי, יש לי תאומים בני שנה ו- 8 ותינוק בן 8 חודשים. למזלי, ההורים שלי עצמאיים אבל הם צריכים לארח אצלם את כל הילדים, אבל גם אם הייתי שולחת אותם לגנים הייתי בחרדות בעבודה. זה לא משנה. אני כל הזמן מפחדת שלא יספיקו להעביר אותם לממ"ד או למקלט".

 

 

בהתייחס לפעולות הדרג המדיני והבחירות הקרבות, אמרה אפרת כי "נתניהו לא יקבל את הקול שלי הפעם - ואני אשת ימין. לא ממש שמים עלינו. צריך לפתור את המצב אחת ולתמיד, אבל זה לא קורה". היא תיארה גם את הפחד שהיא מרגישה מפני גיוס אפשרי של בעלה, ששירת ביחידה קרבית.

 

הנחיות פיקוד העורף ליום שלישי (צילום: פיקוד העורף)
(צילום: פיקוד העורף)
 

עמית דיין, גם היא תושבת בירת הנגב ואמא לשני ילדים בני 8 ו-5 אמרה: "היינו דרוכים הלילה ולא הצלחתי להירדם. הכי מלחיץ זה - מה עושים עם הילדים. בבית הספר של הבן שלי אין ממ"ד, אז עד שהודיעו הבוקר שאין לימודים היינו ברגשות מעורבים".

 

גם דיין תיאלץ להישאר היום בבית ולהיות עם ילדיה. "אין לי פיתרון אחר. במקום העבודה מתחשבים ומבינים, אבל זה לא נעים. זו כבר פעם שלישית שזה קורה בחודשים האחרונים. זה פשוט מופע חוזר. אני מצפה שיחזירו את השקט לדרום, המצב הזה לא יכול להימשך. החמאס מכתיב את המצב, הוא פותח באש והוא זה שמפסיק. זה לא סביר".

 

"בסופו של דבר כולנו רוצים רק שקט"

"מצד אחד אני שמחה שביטלו את הלימודים, ומצד שני זו כבר פעם שנייה שזה קורה ואין לנו, ההורים, כל כך הרבה אפשרויות", אמרה אנה כהן, תושבת באר שבע ואימא ל- 2 ילדים בני 6 ו-3. "לא משלמים לנו על היום הזה, וסביר שלא ישלמו כי מדובר בהחלטה של ראש העיר. מצד אחד אני אומרת שאין ספק שכדאי שהילדים יהיו בבית כי הם משתגעים, אבל הייתי שמחה שהעירייה הייתה מוצאת פתרונות לילדים במקומות מוגנים ומספקת אלטרנטיבות".

 

כהן הוסיפה: "ילדים גדולים שמבינים שהם נשארים בבית בגלל המצב יכולים לפתח חרדות, ולצערי, אין הרבה מה לעשות. אתמול הייתה הרגשה כאילו הולכים לצאת למבצע, אבל פתאום התברר ב-22:00 שיש 'הפסקת אש' שלא מומשה. זה מתסכל. מצד אחד אפשר לחשוב שיש תקווה - למרות שאני לא צופה שהמצב ישתנה - מצד שני אנחנו לא באמת יודעים מה יקרה. בסופו של דבר כולנו רוצים רק שקט".

 

מפקד אוגדת עזה תא
מפקד אוגדת עזה תא"ל אליעזר טולדנו עם תלמידים. ארכיון

נתי אברהם מאופקים, אב ל-3 ילדים בני 11, 9 ו-3, סיפר כי "המזל שלנו הוא שיש לנו סבא וסבתא משני הצדדים. אשתי ואני עובדים מחוץ לעיר, אנחנו מתמרנים וסבא וסבתא עוזרים. חלק מהילדים נשארו אצל ההורים של אשתי וחלק אצל ההורים שלי. כשאין אותם אנחנו בבעיה. הראש בעבודה אבל גם בבית. גם בעבודה קשה כי גם שם חסר כח אדם, לא פשוט בכלל. לומר את האמת, אני לא חושב שלטווח הקרוב יש איזשהו פיתרון, זה גם יחזור על עצמו. העניינים יירגעו בסוף ואז נחכה לפעם הבאה".

 

מיכאל, תושב אשקלון שעובד בקריית גת, סיפר גם הוא על התחושות: "אני מרגיש כמו כולם. הילדים מסכנים, אזעקות, מפחיד להסתובב בחוץ. הכי חשוב שהאזרחים חזקים", אמר. "ישראל חזקה וצה"ל חזק". 

הפגנת התלמידים (צילום: רועי עידן)
הפגנת תלמידים בעוטף ברקע המתיחות. ארכיון(צילום: רועי עידן)

הפגנת התלמידים (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

המלצות משרד החינוך ופיקוד העורף

לפני ההנחיות שפרסם הבוקר פיקוד העורף, שאוסרים כאמור על הלימודים באזורים הללו, במשרד החינוך פרסמו המלצות, שכעת כאמור אינן תקפות. בין ההנחיות שהוציא המשרד: לימודים בתוך מרחב מוגן בלבד. "יש לוודא שההוראה יורדת לכל קציני הביטחון, למנהלים ומנהלות הגנים בכל היישובים הקטנים. יש לנתח את המשמעויות, בדגש על החינוך המיוחד", נכתב.

התלמידים במושב לכיש (צילום: בראל אפרים)
תלמידים במושב לכיש. ארכיון(צילום: בראל אפרים)

עוד צוין בהנחיות כי "טיולים ופעילויות חוץ באזורים הללו אסורות בהחלט". בתי הספר הונחו ליצור קשר עם חדר המצב של משרד החינוך בכל מקרה של ספק באשר לקיום הטיולים ומסלולם. בנוסף צוין כי "יציאה לפעילות מחוץ לעוטף עזה מחייבת לקבל אישור ספציפי של פיקוד הדרום או אוגדת עזה או החטיבה המרחבית הרלוונטית". גם תיאום ההסעות, על פי ההנחיות, ייעשה בתיאום האוגדה המרחבית או החטיבה המרחבית.

 

מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, הודיע על פתיחת חדרי מצב במחוזות והוסיף כי לא יתקיימו טיולים באזורים שבהם בוטלו הלימודים, לרבות מבחני מיצ"ב ומבחנים טכנולוגיים של כיתות י"ג-י"ד. הסעות תלמידים יתאפשרו רק בתיאום מול גורמי הביטחון.

  

אבוהב הוסיף כי בשל הישארותם של הורים רבים בבתים, נוצרו חוסרים נקודתיים בצוותי הוראה ביישובים בדרום, ומשרד החינוך פועל לשיבוץ ממלאי מקום. גם רשות האוכלוסין וההגירה הודיעה כי עקב המצב הביטחוני הלשכות ברהט, נתיבות, קריית גת ושדרות תהיינה סגורות היום.

 

מעבר להנחיות לגבי הלימודים בעוטף עזה, פרסם פיקוד העורף הנחיות נוספות: התקהלויות עד 300 איש בשטח סגור בלבד, פעילות במקומות עבודה שאינם חיוניים מותרת מתנאי שקיים מרחב מוגן תקני, שירותים לקהל הרחב במתכונת מצומצת ועבודה חקלאית בתיאום החטיבה המרחבית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
הסלמה בדרום: הילדים בבית
צילום: רועי עידן
מומלצים