שתף קטע נבחר

קניה תסגור את מחנה הפליטים הגדול בעולם

כרבע מיליון בני אדם שוהים במחנה דדאב שבמזרח קניה וצפוי להיסגר בתוך חמישה חודשים. הממשלה טוענת שהמקום הפך למחנה אימונים למחבלים מסומליה, ומתוכו יצאו כמה פיגועים בשנים האחרונות: "איום ביטחוני"

קניה מתכננת לסגור את מחנה הפליטים הגדול בעולם, שבו שוהים כרבע מיליון בני אדם. כך עולה ממסמך פנימי של האו"ם. לפי המסמך, מחנה הפליטים דדאב שבמזרח קניה צפוי להיסגר עד סוף חודש אוגוסט.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מחנה פליטים דדאב קניה (צילום: shutterstock)
מחנה דדאב בקניה. כרבע מיליון פליטים שוהים במחנה(צילום: shutterstock)

מחנה דדאב הוקם לפני 30 שנה ושוהים בו בעיקר פליטים מסומליה. לפי מסמך של סוכנות האו"ם לפליטים, ממשלת קניה הודיעה לסוכנות בחודש שעבר על הכוונה לסגור את המחנה "בתוך שישה חודשים". במכתב ששלחה ביקשה ממשלת קניה מהסוכנות לחפש מקומות חלופיים לשכן בהם את הפליטים.

 

עוד נכתב במסמך שסוכנות האו"ם התחייבה לעבוד יחד עם ממשלת קניה בנושא. בין היתר תיבחן אפשרות של חזרה מרצון של חלק מהפליטים לארץ מוצאם. בנוסף, תיבדק אפשרות של העברת פליטים לאזורים אחרים בקניה או למדינות אחרות.

 

עובד סיוע במחנה סיפר שכל הארגונים הבינלאומיים הפועלים בו מודעים לתוכנית לסגור אותו. לדבריו, "הממשלה שומרת על פרופיל נמוך בנושא".

מחנה פליטים דדאב קניה (צילום: shutterstock)
ייסגר עד סוף אוגוסט. מחנה דדאב(צילום: shutterstock)

כ-230 אלף בני אדם מתגוררים במחנה דדאב, רובם סומלים שנמלטו מארצם בעקבות מלחמת האזרחים שפרצה ב-1991. רובם חיים במחנה מאז. באמצע 2016 שהו במחנה 320 אלף איש.

 

הממשלה החליטה לראשונה על סגירת המחנה במאי 2016, בטענה שהוא הפך למחנה אימונים למחבלים מהמיליציה הסומלית א-שבאב. עשרות אלפים פליטים שבו לארצם במסגרת הסכם חזרה מרצון. רבים נקלעו לרעב, בצורת ותנאים קשים במדינה, בה כחמישה מיליון איש סובלים ממחסור במזון.

 

ארגון אמנסטי אינטרנשיונל אמר כי יש בידיו מסמכים המעידים שגורמים בממשלת קניה איימו על פליטים ואמרו להם שהם חייבים לעזוב, "דבר שמעלה ספק רב אם העזיבה אכן הייתה מרצון".

מחנה פליטים דדאב קניה (צילום: shutterstock)
לטענת הממשלה, המחנה מהווה איום ביטחוני(צילום: shutterstock)

בפברואר 2017 פסק בית המשפט העליון של קניה כי סגירת המחנה מנוגדת לחוקה. בית המשפט קבע גם שעזיבה מרצון של פליטים מנוגדת לאמנת האו"ם בדבר מעמדם של פליטים מ-1951.

 

מאז ששלחה כוחות לסומליה ב-2011, סובלת קניה מהתקפות חוזרות מצד אנשי א-שבאב. בממשלה טוענים שמחנה דדאב מהווה איום ביטחוני, ושאנשי א-שבאב בתוך המחנה הם אלו שתכננו את המתקפה על מרכז הקניות בבירה ניירובי ב-2013 ועל האוניברסיטה בגאריסה ב-2015, אם כי לא הוצגו הוכחות לכך.

 

ההחלטה כעת לסגור את המחנה הגיעה אחרי הפיגוע במלון ובמתחם המשרדים בניירובי בינואר האחרון. 21 בני אדם נהרגו במתקפה. לפחות 12 חשודים במעורבות במתקפה נעצרו בתוך מחנה הפליטים דדאב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ילדים במחנה דדאב
צילום: shutterstock
מומלצים