שתף קטע נבחר

פרס טיורינג ל"סנדקים של הלמידה העמוקה"

הפרס הנחשב לנובל של מדעי המחשב הוענק ליהושוע בנג'יו, ג'פרי הינטון ויאן לקון, שסללו את הדרך ליישומי הבינה המלאכותית שאנחנו מכירים כיום - מאבחון רפואי באמצעות מחשב ועד לרכב אוטונומי. "הם חוללו מהפכה והובילו לקפיצת מדרגה", אומר פרופ' יובל שחר מאוניברסיטת בן גוריון

פרס טיורינג, המכונה "הנובל של מדעי המחשב", הוענק היום (ג') לשלושה מדענים פורצי דרך בתחום הבינה המלאכותית (AI) והלמידה העמוקה (Deep Learning) – יהושוע בנג'יו, ג'פרי הינטון ויאן לקון. השלושה, שאחראים לתגליות חשובות בתחום ומכונים "הסנדקים של הלמידה העמוקה" - יתחלקו בפרס בסך מיליון דולר.

 

יהושוע בנג'יו, ג'פרי הינטון ויאן לקון (צילום: AP)
מימין לשמאל: לקון, הינטון ובנג'יו(צילום: AP)

 

הינטון הוא פרופסור אמריטוס באוניברסיטת טורונטו וחוקר בכיר ב"גוגל בריין" שבבעלות אלפבית, החברה האם של גוגל; לקון הוא פרופסור באוניברסיטת ניו יורק והמדען הראשי בתחום הבינה המלאכותית בפייסבוק; ויהושוע בנג'יו הוא פרופסור באוניברסיטת מונטריאול ומייסד שותף בחברת הבינה המלאכותית Element AI.

 

"מדובר למעשה בפרס שמקביל לפרס נובל, שאינו מחולק בתחום מדעי המחשב", אומר בשיחה עם ynet פרופסור יובל שחר מאוניברסיטת בן גוריון, שעומד בראש מרכז המחקר במערכות תומכות החלטה ברפואה במחלקה להנדסת תוכנה ומערכות מידע. "היה ברור שהוא יוענק להם בשלב כלשהו. הם חוללו מהפכה והובילו לקפיצת מדרגה בתחום של למידת המכונה, שבשלוש השנים האחרונות נראה שהיא משנה את חיינו". 

 

רכב אוטונומי (צילום: AP) (צילום: AP)
רכב אוטונומי(צילום: AP)
 

 

פריצת הדרך החשובה ביותר של השלושה הייתה הגדרת האלגוריתמים של רשתות עצביות עמוקות בעשור הקודם, מהלך שסלל את הדרך ליישומים רבים בתחום הבינה המלאכותית – מאבחון מחלות ומצבים רפואיים באמצעות מחשב, דרך פיתוח כלי רכב אוטונומיים ועד למערכות זיהוי הפנים בסמארטפונים שלנו.

 

על העבודה של השלושה בתחום הרשתות העצביות, אשר מורכבות מסימולציה ממוחשבת של פעילות נוירונים במח, אומר פרופ' שחר: "רשתות עצביות (שמנסות לחקות את רשת הנוירונים במוח) היו קיימות כמודל משנות ה-40, אך השלושה העשירו אותו באופן משמעותי בצורה כמותית ואיכותית. כשיש לך רשת מאוד עמוקה, כלומר עם שכבות רבות של 'נוירונים' ממוחשבים, וכאשר יש לך גם מאות אלפי נתונים כקלט, ובפרט כאשר ידוע מה באמת הסיווג הנכון שצריך לתת לכל דוגמא בקלט (למשל, אם יש או אין גידול בצילום ריאה), אתה יכול לאמן את הרשת העמוקה בצורה מאוד יעילה לזהות תבניות בנתונים חדשים, שקשה לאלגוריתמים אחרים - ואפילו לבני אדם - לזהות".

פרס טיורינג הוא פרס שנתי הניתן על-ידי ארגון ה-ACM - האגודה למכונות מחשוב, שנקראת על שם המתמטיקאי הבריטי אלן מ. טיורינג שנחשב לאחד מאבותיו של תחום מדעי המחשב ועזר לבעלות הברית לפצח את צופן מכונת ההצפנה של הנאצים, האניגמה, במלחמת העולם השנייה. בשנת 2014 עלה לאקרנים הסרט "משחק החיקוי" המגולל את סיפורו. כמה ישראלים זכו בפרס בעבר: מיכאל רבין מהאוניברסיטה העברית ב-1976, אמיר פנואלי ממכון ויצמן ב-1996, עדי שמיר ממכון ויצמן בשנת 2002, יהודה פרל מ-UCLA ב-2011 ושפי גולדווסר מ-MIT בשנת 2013.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"הסנדקים של הלמידה העמוקה"
צילום: AP
מומלצים