שתף קטע נבחר

חוק זכויות היוצרים שמאיים על החופש ברשת

האיחוד האירופי אישרו רפורמה שבין היתר תובעת מפלטפורמות כמו יוטיוב, פייסבוק ואחרות לוודא שלא הועלו אליהן תכנים שמפרים זכויות יוצרים. החשש: ענקיות הטכנולוגיה יפעילו צנזורה נרחבת - מה שיפגע ביוצרים ובמשתמשים

רפורמת זכויות היוצרים והקניין הרוחני ברשת אושרה על ידי האיחוד האירופי: ברוב של 348 תומכים, העביר האיחוד אתמול (ג') את ההצעה השנויה במחלוקת, שנועדה לעדכן ולתקן את חוקי הקניין הרוחני במדינות האיחוד, בהתאם לעידן הדיגיטלי ובדגש על פלטפורמות מקוונות.

 

הרפורמה עוסקת במידת האחריות שמוטלת על פלטפורמות רשת - דוגמת גוגל, פייסבוק ויוטיוב, להפרות זכויות יוצרים וקניין רוחני המתקיימות אצלן על ידי משתמשים. ההצעה החלה להתגבש לפני למעלה משנתיים, ומהרגע הראשון עוררה ביקורת רחבה - הן מטעם ענקיות הטכנולוגיה והן מטעם הציבור הרחב. הרפורמה כוללת שני סעיפים בעייתיים במיוחד: סעיף 11, המכונה "מס הקישוריות" (Link Tax), וסעיף 13 המכונה "מסנן ההעלאה" (Upload Filter).

 

אילוס אילוסטרציה יוטיוב (צילום: shutterstock)
ייאלצו לשאת באחריות. גוגל ויוטיוב(צילום: shutterstock)

 

לפי סעיף 11, מו"לים וגופי תקשורת יהיו רשאים לגבות תמלוגים מפלטפורמות דוגמת "גוגל חדשות" - המשמשות כאגרגטורים של תוכן עיתונאי ומגזיני ומציגות חלקים מהכתבות והסיפורים המתפרסמים. לפי סעיף 13, פלטפורמות יצטרכו לעבוד הרבה יותר קשה כדי לוודא שלא הועלו אליהן תכנים שמפרים זכויות יוצרים, ויישאו באחריות לכל הפרה שמבוצעת על ידי המשתמשים. כך למשל, במקרה של יוטיוב, היא תישא באופן ישיר באחריות משפטית וכלכלית על כל סרטון שמופיע בה וקיימת בו הפרה של זכויות.

 

על אף שמדובר באופן עקרוני ברפורמה חיובית שאמורה לוודא שיוצרים, עיתונאים ואמנים מקבלים תמלוגים הולמים על העבודה שלהם גם ברשת, קיים חשש כי הרגולציה החדשה תייצר מצב של צנזורה מקיפה במרחב המקוון. הציבור חושש מפני אינטרנט מפוקח הרבה יותר ומשימוש במערכות סינון מתקדמות, שהלכה למעשה יבצעו צנזורה על התכנים המיוצרים על ידי משתמשים, ואילו ענקיות הטכנולוגיה טוענות כי מדובר במכה שלא בטוח שהן יוכלו להתאושש ממנה.

 

ההתארגנות הציבורית נגד הרפורמה כוללת עצומה מקוונת שכבר גרפה למעלה מ-5 מיליון חתימות, וגם שורה של הפגנות ברחבי אירופה. בסוף השבוע האחרון הפגינו אלפי בני אדם בערים מרכזיות בגרמניה, וקראו "להציל את האינטרנט".

 

בחודשים שקדמו לאישור הרפורמה, נעשו מחאות שונות - במטרה להשפיע על תוכן מאגד החוקים החדש, ובייחוד בניסיון להסיר את שני הסעיפים הבעייתיים ביותר - 11 ו-13. כחלק מהפעולות האלה, למשל, הוחשכו הגרסאות המקומיות של אתר ויקיפדיה במדינות שונות באירופה. ויקיפדיה צפויה גם היא לסבול מהחוקים החדשים, שכן מדובר בפלטפורמה המבוססת על תוכן גולשים ועל חוכמת ההמונים. סביר להניח שבחודשים הקרובים נראה מחאות דומות נוספות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים