שתף קטע נבחר

חדש בברוניי המוסלמית: סקילת הומואים וכריתה לגנבים

הסולטנות שבאסיה תחיל בשבוע הבא את חוקי השריעה. לגנבים יכרתו את יד ימין, ואם יגנבו שוב – את רגל שמאל. ארגוני זכויות אדם: "זה לא אנושי"

הרשויות בסולטנות ברוניי שבדרום מזרח אסיה הודיעו כי החל מהשבוע הבא העונש על ניאוף וקיום יחסי מין חד מיניים יהיה סקילה באבנים, כפי שמורים חוקי השריעה במדינה. החוקים נקבעו כבר לפני ארבע שנים, אבל אז הושעו בשל ביקורת חריפה עליהם.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בארגוני זכויות האדם הזדעזעו מצעדיה של ברוניי, מדינה עשירה בנפט השוכנת באי בורנאו, ומקיימת סגנון איסלאם נוקשה יותר מהמדינות השכנות שלה – אינדונזיה ומלזיה. החוקים החדשים ייכנסו לתוקף ביום רביעי הבא, ויכללו בין היתר גם כריתת איברים לגנבים. 

הסולטן של ברוניי. קודם יד, אחר כך רגל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הסולטן של ברוניי. קודם יד, אחר כך רגל(צילום: רויטרס)

הומוסקסואליות כבר נאסרה בברוניי, אך כעת היא תקבל מעמד של עבירה שגוררת עונש מוות. העונש יחול על מוסלמים בלבד. במסגרת חוקי השריעה החדשים, גנבים בברוניי ייענשו בכריתת ידו הימנית של הגנב במקרה של עבירה ראשונה, וכריתת רגלו השמאלית במקרה של עבירה שנייה.

 

ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" הפציר בברוניי לעצור מיד את הוצאת החוקים החדשים לפועל. "מתן תוקף חוקי לעונשים כל כך אכזריים ולא אנושיים הוא מזעזע כשלעצמו", אמרה חוקרת בארגון. היא הוסיפה כי "כמה מה'עבירות' הפוטנציאליות כלל לא צריכות להיחשב לפשע, ובהן קיום יחסי מין בהסכמה בין מבוגרים בני אותו המין".

"משקיעים זרים ותיירים יברחו". מסגד בברוניי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"משקיעים זרים ותיירים יברחו". מסגד בברוניי(צילום: רויטרס)

 

לפי הודעה רשמית שפרסמו הרשויות בסולטנות ב-29 בדצמבר בשנה שעברה, העונשים ייכנסו לתוקף ב-3 באפריל. ברוניי הכריזה לראשונה על החוקים בשנת 2013, אך יישומם נדחה משום שפקידי ממשל עסקו בגיבוש פרטיהם המעשיים ובשל העימות עם ארגוני זכויות אדם.

 

דובר מטעם משרד הדתות של ברוניי אישר רק כי הסולטן חאג'י חסן אל-בולקיה צפוי לשאת ב-3 באפריל הצהרה הנוגעת ליישום חוקי השריעה החדשים. "רק אחרי ההכרזה נדע על מועד יישום החוקים החדשים", אמר הדובר. הוא הוסיף: "בכל הנוגע למוכנות שלנו, אנחנו ערוכים לאכוף רק את כריתת היד לגנבים. זה הכול".

סכסוך עם האח ההולל ג'פרי. הסולטן ואשתו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סכסוך עם האח ההולל ג'פרי. הסולטן ואשתו(צילום: AFP)

פיל רוברטסון מארגון זכויות האדם Human Rights Watch הזהיר כי הוצאת החוקים לפועל "תוביל את המדינה במהירות לעבר המעמד של מדינה מנודה בעיני משקיעים זרים, תיירים וארגונים בינלאומיים". הוא הוסיף כי "אם התוכנית להחלת החוקים תתקדם, יש כל סיבה להאמין שהתנועה העולמית להחרמת ברוניי תתחדש". לדברי רוברטסון, אם ברוניי תקדם את החוק היא תהפוך למדינה היחידה בדרום מזרח אסיה שתגזור עונש מוות על גברים שיקיימו יחסי מין הומוסקסואליים. 

 

במסגרת המעבר שלה ליישום חוק איסלאמי נוקשה, בשנת 2015 אסרה הסולטנות לקיים חגיגות כריסמס גדולות בשטחה בשל החשש שהמוסלמים במדינה "ילכו שלא בדרך הישר".

 

מבוכה אינה דבר זר לסולטן של ברוניי. בעבר ספג מבוכה קשה בשל סכסוך משפחתי עם אחיו ג'פרי, בעקבות הגילוי שזה מעל לכאורה ב-15 מיליארד דולר בעת כהונתו כשר האוצר בשנות ה-90. קרבות משפטיים וחקירות הובילו לחשיפת פרטים על אורח חייו הראוותני והלא-מוסלמי של ג'פרי. לפי הטענות נגדו, האח ניהל הרמון של נשים זרות והחזיק ביאכטת יוקרה שנקראה "Tits".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
סולטן ברוניי, חאג'י חסן אל-בולקיה
צילום: רויטרס
מומלצים