שתף קטע נבחר

בארה"ב מאות אסירים רשומים כמתים. למה?

לפי החוק ברוד איילנד, מי שנידון למאסר עולם מוענש גם ב"מוות אזרחי": זכויות נשללות ממנו, והוא לא יכול להתחתן או להחזיק בנכס. כשאסיר הותקף בכלא בית המשפט דחה את תביעתו על רשלנות: "אתה בעצם מת"

מדינת רוד איילנד שבארצות הברית היא אחד המקומות היחידים בעולם שבהם תושבים עדיין יכולים להיענש ב"מוות אזרחי". פעילים למען זכויות האזרח דורשים כעת לבטל את הנוהל הזה, שקיים כבר כ-100 שנה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

ארה
החוק מאנגליה הפך לעונש בפני עצמו(צילום: shutterstock)

לפי החוק ברוד איילנד, אסירים במדינה שנידונים למאסר עולם נחשבים כמתים בכל הקשור לזכויות על נכסים, לנישואים ולזכויות אזרח אחרות – כאילו מותם הטבעי התרחש ברגע שבו הורשעו.

 

רוב חוקי "המוות האזרחי" בארה"ב כבר בוטלו או שהדיון בעניינם נגרר לבתי המשפט, ורוב מדינות העולם מעולם לא אימצו את חוק כזה, אבל ברוד איילנד החוק מ-1909 עדיין מיושם. כך למשל קבע רק אתמול (יום ג') בית המשפט העליון של המדינה כי האסיר קודי-אלן זאב אינו יכול לקדם הליך משפטי הנוגע לרישום הנישואים שלו, משום שמבחינה "אזרחית" הוא מת. בית המשפט גם תהה כיצד הצליח זאב בכלל להתחתן מלכתחילה.

ארה
פעילי זכויות האזרח: לפי החוק אפשר גם להטביע(צילום: shutterstock)

כעת מתכוון סניף רוד איילנד של האיגוד האמריקני לחירויות האזרח להגיש תביעה על מידת החוקתיות של החוק הזה אם בית המחוקקים המקומי לא יבטל אותו. כ-250 בני אדם מרצים כיום מאסר עולם ברוד איילנד.

 

גבריאל ג'יי צ'ין, פרופסור מבית הספר למשפטים UC Davis, מסביר כי באמריקה הקולוניאלית השתמשו במוות האזרחי כדי לקחת מאדם את זכויותיו בעודו מחכה להוצאה להורג בגין עבירה. הנוהג הזה, כך הוא אומר, נלקח בהשאלה מאנגליה, והפך עם הזמן לעונש בפני עצמו.

 

צ'ין מסביר כי המוות האזרחי איבד במהלך המאה ה-20 את רוב התמיכה שלו במדינות ארה"ב, ופסיקות של בתי משפט ערערו אותו אף הן. רוד איילנד, איידהו, ניו יורק ואיי הבתולה של ארה"ב הם המקומות היחידים – למיטב ידיעתו של צ'ין – שעדיין מקיימים את העונש הזה בצורה זו או אחרת.

מפת ארה

הצעת חוק לביטול המוות האזרחי הוצגה בפברואר השנה, וועדת המשפט של בית הנבחרים ברוד איילנד בוחנת אותה. המושל לשעבר דונלד קרסיירי, רפובליקני, מדגיש מנגד כי אנשים שנידונו למאסר עולם הם כאלה שחבר מושבעים קבע שהם ביצעו את הפשעים החמורים ביותר שיש נגד החברה, ובמקרים רבים גם גזלו את חייו של אדם אחר. "אובדן הרכוש, ואפילו אובדן הזכות להינשא, הם לא דבר לא הגיוני", הוא אומר לפיכך.

 

זאב נידון למאסר עולם ב-2008 משום שהצית בית כדי לגבות חוב על סמים. קשיש בן 95, שלא היה אמור להיות הקורבן, נהרג. ב-2012 התחתן זאב, ובשנת 2013 הוא התגרש. הזכות להתחתן לא הייתה אמורה לעמוד לא, אבל גורם ברשויות לא הבין נכונה את התקנות, וכך התאפשר לזאב לשאת אישה. כעת טוען זאב כי יש למחוק את רישום הנישואים שלו משום שברוד איילנד אסיר המרצה מאסר עולם הוא אדם מת מבחינה אזרחית – ולכן אינו יכול להתחתן.

ארה
קודי-אלן זאב. גם הפקידים התבלבלו(צילום: AP)

בית המשפט העליון דחה את עתירתו של זאב, ובעשותו כן הפנה להחלטה שקיבל בשנה שעברה ושבה דחה תביעת רשלנות שהגיש אסיר אחר, דאנה גאלופ שמו. גאלופ תבע את הרשויות משום שהותקף בכלא על-ידי אסיר אחר, אבל בית המשפט קבע כי הוא אינו יכול להגיש את התביעה משום שהוא – גאלופ – למעשה מת.

 

סטיב בראון, מנכ"ל סניף רוד איילנד של האיגוד האמריקני לזכויות האזרח, אומר שהחוק חסר היגיון לחלוטין ומחליש מאוד את הזכויות הלגיטימיות החוקתיות של אסירים. "אם מקבלים את הנחת היסוד הזו, הרי שאפשר גם להטביע אסירים כמעשה-עינוי, והם לא יוכלו להגישה תביעה על זה כי הם לכאורה מתים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"מי שלקח חיים, הגיוני שיאבד את הרכוש"
צילום: shutterstock
מומלצים