שתף קטע נבחר

מעצמת חלל בהתהוות? הודו השמידה לוויין "בעזרת מכ"ם ישראלי"

ראש הממשלה ההודי הכריז שארצו שיגרה בהצלחה טיל בליסטי לעבר לוויין עצמי, ובעולם מייחסים לכך חשיבות רבה. "מפגיעת סייבר ניתן להתאושש, אך מפיצוץ לוויין לוקח שנים", אומר מומחה החלל הישראלי טל ענבר

 

 

 

 

 

ההודים חגגו אתמול (ד') את הצהרתו לאומה של ראש ממשלתם, נרנדרה מודי, לפיה הודו השמידה בהצלחה לוויין עצמי באמצעות טיל בליסטי ששוגר לכיוונו. בכך, הצליחה הודו לחצות רף טכנולוגי חשוב והפכה למדינה הרביעית בעולם בסך הכל, אחרי ארה"ב, רוסיה וסין, שהצליחה ליירט לוויין באמצעות טיל שנורה מאזור הבירה ניו דלהי.

 

הטיל הבליסטי  ששיגרה הודו (צילום: EPA)
הטיל הבליסטי ששיגרה הודו לעבר הלוויין(צילום: EPA)

 

"הודו ניצבת גאה כמעצמת חלל עולמית", כתב מודי בחשבון הטוויטר שלו, מספר דקות לאחר שהניסוי ההודי הוכרז כמוצלח. הטיל שהודו שיגרה על פי דבריה הגיע למרחק של 300 ק"מ ופגע בלוויין הודי שסבב את כדור הארץ.

 

קפיצת המדרגה הטכנולוגית שעליה למעשה הכריז מודי, משנה על-פי מומחים בעולם את מעמדה הצבאי של הודו במזרח הרחוק. במובנים רבים הדבר נותן לה יתרון אסטרטגי על יריבותיה, באפשרות לנטרל תקיפות סייבר ויכולות מעקב טכנולוגיות.

 

 

"לניסוי של הודו יש משמעות כבדה", קובע טל ענבר, מומחה לטילים וחלל שעמד עד לאחרונה בראש מחלקת החלל במכון פישר. "לוויינים היום הם נכס חשוב של מדינות וצבאות, וכפי שמדינות מסוימות מחזיקות צוללות גרעין לדוגמה כחלק מהארנסל הצבאי שלהן, כעת טיל נגד לוויינים נותן יתרון משמעותי להודו באסיה".

 

לדברי ענבר, אחת מזירות המאבק המרכזיות כיום בין המעצמות מתרחשת בתחום נטרול היריב. נטרול זה יכול להתבצע בעזרת מלחמות סייבר להם אנו מורגלים, אך גם בשיטות פחות מוכרות - כגון סינוור לווייני ריגול של יריבים, באמצעות קרני לייזר.

משפחה צופה בנרנדרה מודי בטלוויזיה מכריז על שיגור הטיל (צילום: AFP)
"הודו ניצבת גאה כמעצמת חלל עולמית". ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי(צילום: AFP)

סטודנטים בהודו חוגגים את שיגור הטיל הבליסטי (צילום: AFP)
הודים חוגגים את הכרזתו של מודי, אתמול(צילום: AFP)

משפחה צופה בנרנדרה מודי בטלוויזיה מכריז על שיגור הטיל (צילום: AP)
משפחה הודית צופה במודי מכריז על הניסוי המוצלח(צילום: AP)

עם זאת, יכולת כפי שהדגימה הודו שונה בתכלית. "במלחמה הזו המדרגה הגבוהה ביותר הינה השמדת הלוויין של היריב. עושים זאת או באמצעות פגיעה ישירה בלוויין או בפיצוץ שקרוב אליו ופיזור רסיסים שפוגעים בו", מסביר ענבר.

 

לדבריו, פיתוח היכולת לפגוע בלוויין של מדינת אויב הוא קריטי במלחמת הסייבר בין המעצמות. "מפגיעת סייבר ניתן להתאושש, אך מפיצוץ לוויין קשה הרבה יותר, ולפעמים זה לוקח שנים. מה שההודים עשו זה בהחלט הצהרת תוספת חשובה ליכולותיה הצבאיות, שהופכת אותה למעצמת חלל. יש לה שאיפות אסטרטגיות בעיקר מול סין, וזה חלק מסל היכולות שהיא אוגרת. הודו למעשה סימנה לסין שגם לה יש יכולות, ועל אף שהשתיים חיות כיום בשלום, הן יכולות להתחיל עימות בכל רגע נתון".

 

גם מומחי חלל במערב ציינו את הטענה שהעלה ענבר, והזכירו יירוט סיני דומה שהתרחש לפני 12 שנה, ב-2007.

 

הקשר הישראלי

הטיל שנורה אתמול היה חלק מתוכנית ה-AD (הגנה אווירית) של ההודים, ועל פי הערכות בעולם היירוט מגלם בתוכו מספר שלבים. הראשון הוא גילוי הלוויין מחוץ לאטמוספרה, דבר שלפי ההערכות נעשה בעזרת טכנולוגיות מכ"ם ישראליות כגון "אורן ירוק", מערכת מכ"ם שנקנתה על ידי ההודים מישראל בשנים עברו ונקרא על ידי ההודים Swordfish. מכ"ם זה מסוגל לראות את הלוויין זורח ולבצע חישובים מדויקים לגבי מיקומו בחלל. מכאן הדרך להורות לטיל להגיע אליו פשוטה יחסית.

"לניסוי של הודו יש משמעות כבדה". טל ענבר ()
"לניסוי של הודו יש משמעות כבדה". טל ענבר

ענבר מאמין שעל אף השימוש בטכנולוגיה ישראלית להשגת היכולת ההודית החדשה, הניסוי אתמול לא ישפיע לטוב או לרע על היחסים הצבאיים של הודו וישראל. "זה לא אומר לגבינו כלום", הוא סבור. "אתה צריך לעקוב אחרי הלוויין וצריך טיל שיש לו אנרגיה נדרשת להתקרב למטרה, דבר שאין לישראל. אני לא מאמין שנקנה מהודו טיל נגד לוויינים, כרגע אנחנו לא צריכים את זה כיוון שזה לא חלק מובנה בסל היכולות שפתחנו. באופן עקרוני נוכל למתוח יכולות קיימות לייעוד חדש ולעשות זאת בעצמנו".

 

ראש מנהלת חומה לשעבר במשרד הביטחון, יאיר רמתי, אמר כי מדובר בהישג מעולה לצבא ההודי. "ההישג ההודי מהווה קפיצת מדרגה של מעבדות הפיתוח ההודיות DRDO, כפי שהדגימו מעבדות המחקר שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
שיגור הטיל לעבר הלוויין
צילום: EPA
מומלצים