שתף קטע נבחר

נותנים את הקול בקלפיות: הצצה למערך תפעול הבחירות

400 מיליון פתקי הצבעה, אלפי קלפיות ומגשים מותאמים למספר שיא של רשימות: בהאנגר ענק בחבל מודיעין פועלים מסביב לשעון כדי להכין בזמן את כמות הפריטים האדירה שתשמש את כל הצדדים המעורבים בבחירות. סגן מנהל המרכז הלוגיסטי: "מכניסים ציונות בעובדים החדשים"

 

 

פחות משבועיים לבחירות והמרכז המבצעי הלוגיסטי (ממ"ל) של ועדת הבחירות המרכזית, שממוקם בהאנגר ענק בחבל מודיעין במרכז הארץ, רוחש יותר מתמיד. האתר הזה, שמתפרס על פני שמונה דונמים, אינו פעיל ברוב ימות השנה - אך בימים אלה הוא מתפקד כמפעל של ממש שבו נארזים בקפדנות מאות מיליוני פריטים מסוגים שונים. לקראת 9 באפריל ישונעו הפריטים ל-10,720 קלפיות ברחבי הארץ.

 

כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

להבין את הבחירות: גלגולו של פתק

 

"אנחנו בפעילות מאוד מואצת", מסביר סגן מנהל המרכז הלוגיסטי, יעקב הררי. "התפקיד שלנו הוא להגיע לכל מקום, גם לאתרים שבהן מוצבות הקלפיות הרגילות אך גם לכל מחנות צה"ל, בתי החולים, בתי הסוהר והנציגויות בחו"ל. המטרה היא להגיע לכל בעל זכות הצבעה".

  (צילום: אבי חי)
המרכז הלוגיסטי. "אנחנו בפעילות מאוד מואצת"(צילום: אבי חי)

  (צילום: אבי חי)
"יש פה אנשים שזה כמו מילואים בשבילם"(צילום: אבי חי)

הבחירות הפעם מהוות אתגר לוגיסטי מורכב אפילו יותר מבדרך כלל, בעיקר בשל ריבוי הרשימות. שיא הרשימות המתמודדות שעמד ב-2009 על 33, נשבר במערכת הבחירות הנוכחית: נכון לעכשיו, 42 רשימות מציעות את מרכולתן לבוחרים. מאחר שבוועדת הבחירות הכינו תוכנית עבודה מנהלתית ולוגיסטית שמבוססת על ההנחה ש-36 רשימות בלבד יתמודדו בבחירות, נדרשה התארגנות מחודשת בזמן קצר.

 

ההתארגנות כללה הדפסת 100 מיליון פתקי הצבעה נוספים, כך שבסך הכול הודפסו כ-400 מיליון פתקים. התוספת שוות ערך ל-50 טון נייר נוספים. גם מגשי הנחת פתקי ההצבעה ("כוורות") שעד כה כללו מקום ל-40 פתקים בלבד, הוגדלו בתאים נוספים והותאמו מחדש לאזרחים מוגבלי ניידות. כתוצאה מכך גם הפרגודים הורחבו כדי לשמור על חשאיות ההצבעה.

  (צילום: אבי חי)
"יש פה אנשים שזה כמו מילואים בשבילם"(צילום: אבי חי)

הוספת הציוד חייבה את פתיחתם של רוב מארזי הקלפיות, שכבר הוכנו למשלוח והוספת הנדרש - כגון פתקים, כוורות, מתקני ספירת קולות (שיפודי ספירה) ופרגודים. כמו כן, כתוצאה משינוי מספר הרשימות היה צורך בשינוי טופסי ניהול הבחירות ושינוי בטופסי הפרוטוקולים של ניהול הקלפי ביום הבחירות. בסופו של דבר, הוכפל משך הזמן לארגון ואריזה של כל קלפי. משקל הקלפיות הארוזות גדל מ-9.6 ק"ג ל-16.5 ק"ג, דבר שחייב התאמות עם חברות ההובלה.

 

"יש פה אנשים שזה כמו מילואים בשבילם", מספר הררי. "הם יודעים שברגע שיש בחירות הם עוזבים הכול ובאים לפה. אחרי הבחירות כמובן שכל אחד חוזר למקומו, לעבודתו ולביתו. בעובדים החדשים, שאנחנו מגייסים דרך לשכות התעסוקה, מכניסים ציונות ומסבירים להם מה המטרה. הם מופתעים ממה שיש לעשות כי הם לא מכירים את הלוגיסטיקה המורכבת שמאחורי הבחירות".

 

"כיף לבוא לפה" 

אחד מאותם עובדים שמתייצבים לעבודה במרכז הלוגיסטי פעם בארבע שנים, או לעיתים פחות, הוא גיא פרנסיס. הוא מוצב בסוף פס האריזה של הקלפיות הרגילות ואחראי על נעילתן. "אני בעמדת הפלומבות, שבעזרתן אנחנו סוגרים את הקלפי כך שאי אפשר יהיה לפתוח אותה", מספר פרנסיס. "זו גם עמדת הבדיקה הסופית. צריך לוודא לפני שסוגרים את הפלומבה שכל מה שצריך להיות נמצא בפנים ואם יש חוסר אנחנו משלימים".

 

"אנחנו מודעים לאחריות ולחשיבות וזו גם הסיבה שאנחנו באים", מוסיף פרנסיס. "אנחנו לא לוקחים צ'אנסים. יש ביקורת של כמה וכמה אנשים, מההתחלה ועד הסוף, וגם לאחר הסגירה עדיין יש לנו מערך שבודק לפני ההעמסה שהקלפי תקינה ולא נפגמה בדרך. שיהיו אפס תקלות".

 

למרות הלחץ והאחריות הרבה המוטלת על כתפיהם, העובדים מספרים כי הם נהנים משבירת השגרה. "עזבתי את העבודה הקבועה שלי בשביל להגיע לפה ולא בפעם ראשונה", אומר פרנסיס. "כיף לבוא לפה, יש פה הווי. אחרי ארבע שנים שאנחנו לא נפגשים, באים ומכירים אחד את השני ותוך שניות נכנסים לעניינים. זו בהחלט חוויה".

 

בחדר נפרד בממ"ל עובדים כ-20 איש על אריזת "החומר הרגיש", הכולל את רשימות הבוחרים, הפרוטוקולים וכל הטפסים הרלוונטיים לניהול יום הבחירות. החומרים מחולקים לפי מספר קלפי ספציפית, כך שכל תקלה הכי קטנה תוביל לשיבוש בהצבעתם של עשרות או מאות בוחרים.

  (צילום: אבי חי)
(צילום: אבי חי)

  (צילום: אבי חי)
(צילום: אבי חי)

  (צילום: אבי חי)
(צילום: אבי חי)

אתר אחר שבו עובדים בשבוע האחרון מסביב לשעון הוא מפעל "פלפוט" בקרני שומרון, שאחראי על הדפסת פתקי ההצבעה. כ-100 איש, ישראלים ופלסטינים, עובדים זה לצד זה 24 שעות ביממה, כדי לעמוד ביעד.

 

כארבעה מיליון גיליונות נייר ענקיים, במשקל של כ-300 טון, משונעים לממ"ל באמצעות כ-30 משאיות מלאות ב-420 משטחים שעליהם מועמסים כ-17,500 קרטונים. העלות הכוללת של פרויקט ההדפסה עומדת על כ-900 אלף שקלים. על המשימה מנצח משה חוג'ה, מנהל מפעל "פלפוט" זה 30 שנה, שזו הפעם השנייה שהוא אחראי על הדפסת הפתקים בבחירות.

  (צילום: אבי חי)
"התפקיד שלנו הוא להגיע לכל מקום". הררי(צילום: אבי חי)

מנכ"ל "פלפוט", אודי אקר, סיפר כי "העובדים במפעל עובדים בשיתוף פעולה מלא לטובת העמידה ביעד ובהתאם לתכנון מדוקדק של הדפסה, כריכה ואריזה של כמות הפתקים הגדולה ביותר בהיסטוריה של מערכות בחירות. העבודה נעשית במשמרות משעות הבוקר המוקדמות ועד לשעות הקטנות של הלילה, לטובת האספקה של כל הדרישה לקלפיות הפזורות ברחבי הארץ.

 

"אנו מבצעים הדפסה, חיתוך, אריזה וכמובן שינוע של עשרות אלפי ארגזים בכל המדינה - והכול תחת אבטחה צמודה כדי לוודא שהאספקה, שהיא נדבך יסודי בתהליך הבחירות, תהיה שמורה לחלוטין. הפרויקט משלב עובדים פלסטינים וישראלים, מוסלמים ויהודים, ותיקים וצעירים, מכל קצות המפה הפוליטית, מיומנים בכל מגוון עבודות הדפוס - כולם מאוגדים יחדיו לפרויקט לאומי. מדהים לראות את החדווה וההזדהות עם תהליך הבחירה החופשית".

 

בתום הבחירות, יישלחו מהמרכז הלוגיסטי כ-250 טון נייר וקרטון למחזור, אך פתקי ההצבעה עצמם יישמרו לצורך תיעוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חי
הכנות אחרונות במרכז הלוגיסטי
צילום: אבי חי
מומלצים