שתף קטע נבחר

על חודו של קול: קרבות התחתית על כל מנדט

במפלגות הקטנות והבינוניות, שגורלן עשוי להכריע את הכף בבחירות בעוד קצת יותר משבוע, נערכים לישורת האחרונה של המרוץ. מה ישלפו מהשרוול? מי תנסה לגנוב קולות ממי? ואיך ישכנעו את הבוחרים להצביע דווקא להן?

מה מכינים במפלגות הקטנות והבינוניות כדי לשמור על הקולות? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מה מכינים במפלגות הקטנות והבינוניות כדי לשמור על הקולות?(צילום: AFP)

תשעה ימים נותרו לפתיחת הקלפיות וגם לסיומה של מערכת בחירות יצרית וסוערת במיוחד. למרות הקרבות הצמודים בצמרת, נראה שגם כיום, זמן קצר לפני יום הבוחר, המאבקים הגדולים מתרחשים דווקא בתחתית הגרפים של הסקרים, בקרב המפלגות הקטנות והבינוניות. אלו נלחמות על כל קול במטרה לעבור את אחוז החסימה שהועלה בקדנציה האחרונה.

 

גם ריבוי המפלגות במערכה הנוכחית מייצר מפה פוליטית מפתיעה שקשה לחזות את תוצאותיה. אז מה מכינות המפלגות הללו לימים האחרונים של קמפיין הבחירות?

 

כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

במפלגת הימין הליברלית "זהות", אחת המפלגות הכי מפתיעות במערכת הבחירות הנוכחית, חשים כי המתקפות נגדם עלו מדרגה. לכן, קו הקמפיין שמוביל כעת יו"ר המפלגה משה פייגלין הוא שמאחורי הביקורת השלילית נגדו עומדים בעלי אינטרסים בחברות התרופות ובוועדים הגדולים החוששים מהאופציה שמפלגתו תעבור את אחוז החסימה.

 

"בישורת האחרונה נמקד את הקמפיין בדגש על המצע הכלכלי שלנו", אמר שי מלכה, מנכ"ל המפלגה ומספר 6 ברשימה, "בשבוע הבא נקיים ועידת פעילים ותומכים. בנוסף, הגברנו את הנוכחות בשלטי חוצות. אין לנו כוונה לפרסם קמפיינים נגטיביים גם בשבוע הזה".

 

במפלגת הימין החדש קיים חשש כבד מפני בריחת מנדטים ברגע האחרון לטובת מפלגות אחרות בגוש הימין. לאור זאת, החליטו במפלגה שהמדיניות שלא לייצר ירי בתוך הנגמ"ש תיבחן בהתאם למצב. יחד עם זאת, סקרים פנימיים של המפלגה הראו בימים האחרונים כי המומנטום הביטחוני שנוצר השבוע מחזק ומועיל למפלגה.

 

לכן, בשבוע שנותר לבחירות צפוי בנט לפרסם תוכניות ביטחוניות נוספות שעליהן הוא שוקד יחד עם מה שהוא מגדיר כ"קבינט הצללים", חבורת אנשי ביטחון בכירים לשעבר שאיתם הוא מתייעץ לאורך שנים. סיסמה שתלווה את השבוע הבא וטרם נשמעה היא: "בנט - היחיד שיכריע את חמאס".

 

במפלגת ישראל ביתנו יינתן דגש בקמפיין הרגע האחרון לצמד המילים: "ליברמן צדק", תוך חידוד הצמתים והנקודות שבהן שילם יו"ר המפלגה, אביגדור ליברמן, מחירים פוליטיים עבור המטרות של המפלגה ולא התקפל מהן. קמפיין "ליברמן צדק" אמור לסמן אותו כאידיאולוג תוך מתן דגש על כך שחזה את מה שעומד לקרות בגבול עזה ואת אובדן ההרתעה.

 

במקביל, ימשיכו במפלגה להזהיר מפני סכנת ההקצנה הדתית והחרדתית בכנסת הבאה תוך שהם מסמנים את עצמם כמפלגת הימין החילונית היחידה. בנוסף, ימשיכו בכל הכוח את הקמפיין ברוסית על מנת לשמור על ציבור העולים שמפלגות רבות נלחמות הפעם על ליבם.

 

קמפיין "גשר" של אורלי לוי אבקסיס יעלה שלב בימים הקרובים בכל הנוגע למערכת הבריאות הקורסת. לאור זאת תתמקד המפלגה בקו: "אורלי לוי - שרת הבריאות של ישראל". האתגר של לוי אבקסיס יהיה להחזיר את סדר היום החברתי למיקום בולט ולמשוך קשב ציבורי לטובת הנושאים הקרובים לליבה.

 

משכך, תשדירי הבחירות של המפלגה וחומרי הקמפיין שלה יתמקדו בקריסת מערכת הבריאות, בדוגמאות להתעללות בחולים הנזקקים לקנאביס רפואי, בהפללת הצרכנים, בעולם בריאות הנפש ועוד.

 

במרצ חוששים כי בשל הקרב היצרי על ראשות הממשלה ורצון הבוחרים במרכז שמאל להחליף את שלטון נתניהו, תחל זליגה של הרגע האחרון לטובת מפלגת כחול לבן. במקרה כזה, מבינים במרצ, כי אחוז החסימה הגבוה צפוי לייצר בעיה של ממש.

 

לכן, קמפיין השבוע האחרון יתמקד בניסיון לבלום בריחת מצביעים המבקשים שינוי ויינתן דגש חזק לסיפור "הגושים" תוך הבהרה כי בלי מרצ - אין סיכוי לשינוי. בנוסף מתכוונת יו"ר המפלגה תמר זנדברג להתמקד בעובדה שמרצ היא סיעה אידיאולוגית ומפלגת השמאל היחידה בישראל.

 

 ( )

החשש הגדול באיחוד מפלגות הימין הוא זליגת מנדטים לליכוד ברגע האמת. כתרופת מנע, מתכוונים במפלגה להסתער על הציונות הדתית ולנסות לחזק את הבייס כך שלא יזלוג למפלגות האחרות בגוש.

 

במפלגה מתכננים להמשיך עם קמפיין "מחויבים ליותר" ולדבוק במסרים שהובילו עד כה ומדגישים את ההבדלים בינם לבין מפלגות אחרות הנלחמות על המגזר הציוני-דתי. במסגרת הזאת מבטיחים במטה ההסברה של המפלגה לצאת בבליץ סרטוני הסברה ובמבצע שטח נרחב.

 

בימים האחרונים נערכה במטה מפלגת כולנו ישיבה שבה חולקו רשימות שמיות עם פרטי הקשר של אזרחים המתלבטים בין כולנו לבין מפלגות אחרות. פעילי ההסברה של המפלגה צפויים להרים טלפונים לאלפי המתלבטים הללו ולשוחח איתם בנסיון להשפיע עליהם. כמו כן, מתכננים במטה לעבור מדלת לדלת ברחבי הארץ ולחלק פלאיירים שבהם יופיעו תוכניות עבודה והישגים של המפלגה.

 

הסקרים האחרונים הרחיקו את ש"ס מאזור הסכנה ובמפלגה יש תחושה שההצבעה בקרב ה"בייס" כבר מובטחת. בימים שנותרו עד הבחירות יתמקדו בש"ס בניסיונות לבדל את עצמם מהליכוד, במטרה למשוך גם את קולות המסורתיים. המסרים העיקריים של המפלגה בשבוע הקרוב יבליטו את העניין הדתי והחברתי.

 

למרות הכוונה המוצהרת "לשתות" את המנדטים שזלגו אל מפלגת השלטון, מנהלי הקמפיין מבטיחים שיהיה זה "בידול חיובי" תוך שימוש בסיסמה: "ביבי צריך אריה חזק".

 

בסקר המנדטים של "ידיעות אחרונות" שערכו ד"ר מינה צמח ומנו גבע ממכון מדגם עלה כי כחול לבן בראשות בני גנץ ממשיכה להוביל על הליכוד בראשות בנימין נתניהו, אבל גוש הימין גדול יותר

מגוש המרכז-שמאל, ולנתניהו הסיכוי הגדול יותר להרכיב את הממשלה הבאה. 

 

מהסקר עולה כי רשימת כחול לבן מובילה עם 31 מנדטים, ואילו הליכוד נחלש מעט ומקבל 27 מנדטים. מפלגת העבודה זוכה לפי הסקר לתשעה מנדטים, ואחריה יהדות התורה (שבעה מנדטים), חד"ש-תע"ל (שבעה) והימין החדש (שישה).

 

חמש מפלגות מקבלות חמישה מנדטים כל אחת: כולנו, ש"ס, מרצ, איחוד מפלגות הימין וזהות. שתי הרשימות האחרונות שעוברות את אחוז החסימה הן ישראל ביתנו ורע"מ-בל"ד, עם ארבעה מנדטים כל אחת. מפלגת גשר של אורלי לוי-אבקסיס לא עוברת את אחוז החסימה עם 2.7% בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים