שתף קטע נבחר

הסיבה לשיעור ההצבעה הנמוך במגזר הערבי

כמעט אף אחד בבחירות הללו לא מניף את הדגל החברתי. וכשחצי מהמשפחות במגזר נמצאות מתחת לקו העוני, אין להן סיבה ללכת לקלפי

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

במערכת הבחירות הנוכחית בולט בהיעדרו הדגל החברתי, וזהה תמוה מכיוון שמאז המחאה החברתית ב-2011 ברור שהסוגיות החברתיות לא נוגעות לשכבות החלשות בלבד. גם מעמד הביניים סובל מיוקר המחיה, מליקויים חמורים בשירותים ציבוריים, בתחומי הבריאות והתחבורה הציבורית הנוגעים לכל אחד מאתנו, ובאלה נדרשים השקעה וטיפול משמעותיים. הדגל החברתי הנעדר ממערכת הבחירות הנוכחית יכול לספק הסבר חלקי לשיעור הצבעה הנמוך הצפוי במגזר הערבי.

 

 

באופן מסורתי, שיעור ההצבעה בבחירות לכנסת בקרב המגזר הערבי נמוך בהרבה משיעור ההצבעה בבחירות לשלטון המקומי. לצד הגורם המשפחתי והשבטי, בבחירות במקומיות יוצאים התושבים במגזר הערבי לבחור כדי להשפיע על איכות חיי היום-יום שלהם ולשפר את סל השירותים שהם מקבלים מהרשות.

 

ואילו בבחירות לכנסת נראה שהמפלגות הערביות נכשלו עד כה בשכנוע קהל הבוחרים שלהן שהן אכן הציבו בראש סדר העדיפויות שלהן נושאים חברתיים כגון דיור, תעסוקה, חינוך, האלימות הגואה במגזר ושיפור תשתיות. מכיוון שכך, תיתכן ירידה בכוחן של המפלגות הערביות בהשוואה לכנסת היוצאת.

 

בחירות 2019 - טורים נוספים:

 

אחת הדרכים לעודד ולהגדיל את שיעור ההצבעה במגזר הערבי היא הנפת הדגל החברתי, ומתן הבטחה לעסוק בנושאים החברתיים המחייבים טיפול מיידי כדי לשפר את מצב האוכלוסייה בכלל, ואת מצבן של 50% מהמשפחות הערביות החיות מתחת לקו העוני בפרט, כאשר רוב הישובים הערביים נמצאים באשכול כלכלי חברתי 4-1, ואף לא יישוב ערבי אחד נמצא בעשירון העליון.

 

הדרך לשפר את המצב היא בניית תוכנית כלכלית חברתית מסודרת על ידי הנהגת המגזר הערבי, שתכלול נציגים פוליטיים במישור המקומי וגם הארצי, וארגוני חברה אזרחית שיפעלו מול משרדי הממשלה להשגת תקציבים לשיפור המצב הקיים. התוכנית צריכה להקיף תחומים רבים כמו תשתיות, תעסוקה, בריאות וחינוך. כך למשל, בתחום החינוך הבלתי פורמלי יוקצו משאבים לפארקים ומגרשי ספורט, שהיעדרם כיום יכול לספק הסבר לבעיית האלימות הגואה בקרב בני נוער במגזר הערבי.

 

יחד עם זאת, אין ספק שהעלייה המשמעותית בשיעור ההשכלה במגזר הערבי בעשור האחרון תורמת רבות לשיפור המצב הכלכלי והחברתי. ההצלחה בתחום זה נובעת, בין היתר, מההשקעה הממשלתית בתוכניות להנגשת ההשכלה לסטודנטים הערבים באקדמיה. תכניות פעולה ממשלתיות מעין זו, גם במישורים האחרים, תביא לצמצום הפערים ולהפיכתו של המגזר הערבי למנוע צמיחה לטובת כלל המשק הישראלי.

 

לאור חשיבותם של הנושאים החברתיים לחייו של כל אזרח במדינה, והשפעתם הניכרת בכל תחומי החיים, ראוי שנושאים אלו יעמדו בראש מעייניה של כל רשימה שמציגה את מועמדותה לכנסת ה-21 ויתפסו מקום בולט ומרכזי במערכת הבחירות הנוכחית.

 

  • אחמד איאד הוא רו"ח ומרצה במכללה האקדמית ספיר

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים