שתף קטע נבחר

שבוע לבחירות: ההכנות האחרונות של המפלגות

מי מתכוונת לפגוע במפלגה שמובילה את הגוש? מי שוקלים לתקוף את השותפות? מי חוששות מקמפיין געוואלד שיגנוב להן את כל הקולות? ומי מתרכז ב-800 קלפיות? וגם: הניסיונות להעלות את אחוז ההצבעה במגזר הערבי. תמונת מצב

ביום שלישי בשבוע הבא ייגשו אזרחי ישראל אל הקלפיות ברחבי הארץ ויבחרו את הנציגים שלהם בכנסת ה-21. שבוע זה זמן מספיק לשינוי קמפיין, חידוד מסרים וניסיון נוסף להעביר קולות ממפלגות אחרות. שבוע לפני הבחירות בדקנו איך המפלגות השונות מתכננות לנצל את הזמן שנותר להן עד פתיחת הקלפיות.

 

כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

בליכוד מתכוונים להמשיך את הקמפיין המשולב שמדגיש מצד אחד את הכוח של "הנבחרת", במסגרתו גם הועלו השבוע לראשונה במערכת הבחירות שלטי חוצות שכוללים את כל חברי העשירייה הראשונה, ומנגד - קמפיין נגטיבי להחלשת המועמדים היריבים: בני גנץ ויאיר לפיד.

בנימין נתניהו  (צילום: אוהד צויגנברג)
בנימין נתניהו (צילום: אוהד צויגנברג)

 

 

נושא שעליו יוחלט ברגע האחרון הוא כיצד לנהוג בכל הנוגע למנדטים של גוש הימין. בבחירות הקודמות הוביל נתניהו ביממה האחרונה קמפיין תחת הכותרת: "שלטון הימין בסכנה", ובכך למעשה החליש ברגע האחרון את רוב מפלגות הימין.

 

עד כה, לא תקף קמפיין הליכוד את השותפים הטבעיים, אולם ההערכה היא שנתניהו ימתין לראות את מצב המפלגות בסקרים ביומיים האחרונים ויגבש את הקו בנוגע לגוש.

 



שבוע לפני הבחירות צפויים ברשימת כחול לבן להציג קמפיין שכותרתו: "אחרי 13 שנים עם ביבי - הגיע הזמן לשנות". המסר הזה ילווה באמירות של ראשי המפלגה "חלאס, ביבי" ובעיקר ינסה לערער את אמינותו של נתניהו ברמה האישית.

 

מסיבת עיתונאים כחלון לבן בעקבות חשיפת רשת השבונות מזויפים שלליכוד בנימין נתניהו יאיר לפיד בני גנץ (צילום: מוטי קמחי)
לפיד וגנץ. "אחרי 13 שנים עם ביבי הגיע הזמן לשנות"(צילום: מוטי קמחי)

"מה שלא עשית 13 שנה, כבר לא תעשה", אמר לפיד במסיבת עיתונאים משותפת עם גנץ אמש. גנץ טען כי "כשאתה יותר מידי זמן בתפקיד, אתה מאבד את הממלכתיות, אתה מאבד את הרצון והתשוקה לשרת אנשים אחרים ולשנות ומתחיל לעסוק אך ורק בהישרדות הפוליטית שלך". אבל לא רק הנרטיב של ראש ממשלה המכהן יותר מידי זמן יהיה בשבוע הקרוב. בכחול לבן יובילו קמפיין נגטיבי חריף, שכותרתו "ביבי שקרן".

 

 

אחת המטרות בקמפיין כחול-לבן זה להשאיר מעל פני המים את פרשת הצוללות שנתפסת כנקודת התורפה של נתניהו, בעיקר סביב ההסבר שלו בקנייה ומכירת המניות מחברה שהייתה קשורה בעקיפין בעסקת הצוללות. "נתניהו חייב להסביר איך הוא הרוויח 16 מיליון שקל ועשה רווח של 700 אחוז בפחות מארבע שנים", אומרים בכחול לבן. "מאיפה הכסף, ביבי?".

בימין החדש מוטרדים מפני בריחת מנדטים ברגע האחרון לטובת מפלגות אחרות בגוש הימין, כתוצאה מקמפיינים שינסו להחליש אותם. למודי ניסיון ממערכת הבחירות ב-2015, אז קמפיין אגרסיבי של הליכוד הוביל לנטישת מצביעים רבים ביממה האחרונה, החליטו במפלגה שהמדיניות שלא לייצר ירי בנגמ"ש תיבחן בהתאם למצב.

 

איילת שקד ו פתלי בנט (צילום: רמי זרנגר)
בנט ושקד. חוששים מקמפיינים של הרגע האחרון מצד מפלגות הימין(צילום: רמי זרנגר)

סקרים פנימיים של המפלגה הראו בימים האחרונים שהמומנטום הביטחוני מחזק ומועיל למפלגה גם בשיעורי התומכים וגם במצביעים פוטנציאליים, שראו בטיקט הביטחוני של בנט מוצר אמין. דגש יושם גם על המהפכה המשפטית של שקד, שלפי הסקרים הפנימיים נחשבת לשרה הפופולרית ביותר בממשלה.

 

בימין החדש ינסו לא לתקוף אישית את נתניהו, אבל יפנו לציבור הימני וישרטטו את התרחיש של ממשלת אחדות עם גנץ. בנוסף ימקדו מסרים מותאמים לקהל שמחפש התאמה מבחינת תפיסה כלכלית, תוך סימון החולשות של המתחרים.


הקמפיין המרכזי של מפלגת העבודה יהיה דווקא נגד המפלגה מתוך הגוש – כחול לבן. המאבק של גבאי נגד מפלגתו של גנץ יתנהל סביב שני נרטיבים: הרוטציה של לפיד וגנץ פוגעת בגוש ומונעת מעבר של שלושה מנדטים מהימין לכחול לבן. בנוסף, הצבעה לגנץ היא למעשה הצבעה לנתניהו מכיוון שגנץ יצטרף לממשלה בראשות נתניהו, לטענתם.

אבי גבאי (צילום: מוטי קמחי)
גבאי. ממשיך עם הירי בנגמ"ש מול כחול לבן(צילום: מוטי קמחי)
 

בשבוע הקרוב יהיו פרסומים ושלטי חוצות על ה"טריפל" שמציעה מפלגת העבודה: תמורת פתק "אמת" בקלפי, הבוחר מקבל שינוי בטוח, דרך ואת הנבחרת הכי טובה בכנסת. ויש גם מסרים שפונים אל הלב של הבוחר, או נכון יותר לליבם של מצביעי מפלגת העבודה לשעבר: "תלכו עם האמת שלכם. מפלגת העבודה היא מפלגה אידיאולוגית עם דרך וערכים".

 

במקביל לירי בתוך הנגמ"ש, גבאי יפנה חיצים חדים לעבר ראש הממשלה בנימין נתניהו, וגם שם עלה הטון נגדו. "אנחנו בקרב על דמותה של מדינת ישראל מול אדם בלי קווים אדומים שאיבד את הבלמים עם תרבות של מאפיה", אומר גבאי. "נתניהו הוא גזען ומושחת שהוא וכל מי שסובב אותו שקוע עד צוואר בשחיתות ובפלילים. אנחנו היחידים שנלחמים מול השקרים של נתניהו והליכוד".

במפלגת כולנו מרכזים מאמץ בעבודת השטח. מתוך יותר מ-10 אלפים קלפיות בכל רחבי הארץ, מיפו במפלגה כ-800 קלפיות שבהן נמצא פוטנציאל ההצבעה הגבוה ביותר עבור כולנו ונציגי השטח מתכוונים להתמקד בהן. בכולנו מתכננים נוכחות מאסיבית באותן קלפיות ובמפלגה טוענים כי יותר מ-5,000 איש צפויים להתנדב במסגרת מבצע השטח.

 

משה כחלון, יו
כחלון. מתרכזים ב-800 קלפיות עם פוטנציאל ההצבעה הגבוה ביותר עבור כולנו(צילום: שמיר אלבז)

מבצע הימים האחרונים הוגדר במפלגה כ"מרתון מתלבטים" שבמסגרתו צפויים פעילי ההסברה של כולנו, וגם הח"כים והשרים מטעם המפלגה, להרים טלפונים לאלפי אזרחים שסומנו כמתלבטים אם להצביע לכולנו, ולנסות להשפיע עליהם לבחור במפלגה.

 

בכולנו מבטיחים גם חלוקת חומרי הסברה מדלת אל דלת ברחבי הארץ, כאשר החומרים שיופצו יכללו תוכניות עבודה והישגים של המפלגה בכל אחת מהערים בהן יחולקו.


 ( )

באיחוד מפלגות הימין מתכוננים לשבוע המכריע תוך התמקדות בקהל הציוני דתי - "הבייס".

 

כחלק מהקמפיין מתכוונים באיחוד לעקוץ את מפלגת הימין החדש של בנט ושקד ולהבהיר איזו רשימה מייצגת "באמת" את הציונות הדתית. לשם כך מתכננים במפלגה קמפיין שיכלול דמויות בכירות בציונות הדתית שיכריזו על תמיכה פומבית במפלגה.

 

רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ' בתמונה מתוך הטוויטר של פרץ ()
פרץ וסמוטריץ'. יעקצו את הימין החדש

באיחוד מפלגות הימין נערכים גם לתרחיש שקרה בעבר לא פעם, במסגרתו ראש הממשלה נתניהו שאב אליו את קולות המפלגות הקטנות בימין. גורם באיחוד מפלגות הימין אומר כי ההתמודדות עם קמפיין כזה של נתניהו תהיה "לנסות ולהחזיר הביתה כמה שיותר מצביעי ציונות דתית שמתלבטים בין איחוד מפלגות הימין לבין הימין החדש".

 

במטה השטח של המפלגה מכינים כעת את מבצע השטח של היממה האחרונה לפני הבחירות. במבצע ישתתפו יותר מ-3,000 בחורי ישיבות ומתנדבים שיוצבו בצמתים מרכזיים ברחבי הארץ. לשם כך הזמינה המפלגה עשרות אלפי שלטים ויותר משני מיליון פלאיירים.


השבוע האחרון לקמפיין הבחירות יתחלק במפלגת מרצ לשני חלקים מרכזיים. בצד האחד של הקמפיין מרצ תחדד את ההבדלים האידיאולוגיים בינה לבין שאר המפלגות ותבליט את זהות השמאל. מרצ תזכיר לשמאלנים שיש מפלגה אחת בלבד שהיא מפלגת שמאל שמייצגת את ערכיהם בכנסת. במסגרת הזאת תבליט המפלגה גם את הערכים המזוהים איתה - שלום, זכויות אדם, שוויון, צדק ודמוקרטיה.

 

החלק השני של הקמפיין יתמקד בסיפור הגוש. מרצ תבקש להבהיר כי אין ממשלת שמאל-מרכז ללא שמאל ושעבור החלפת נתניהו חייבים גוש גדול ואת מרצ כחלק מרכזי בו. לכן הסיסמא "אין מהפך בלי מרצ" צפויה להישאר.

פריימריז מרצ (צילום: טל שחר)
עיסאווי פריג'. ידגישו את השותפות היהודית-ערבית במפלגה(צילום: טל שחר)

בשבוע הקרוב, עד ליום הבחירות, תדגיש המפלגה גם את נושא השותפות היהודית-ערבית. במפלגה ישימו דגש על כך שמרצ היא היחידה שיש לה מועמדים ערבים במקומות ריאליים ומקדמת שותפות אמיתית. ביום רביעי הקרוב מרצ אף תשיק את תוכנית השותפות במסיבת עיתונאים בנצרת בהשתתפות ח"כ עיסאווי פריג', עלי סלאלחה וראשי רשויות.


עם הכניסה לישורת האחרונה של בחירות 2019, שולפים בש"ס את ה"אס" החזק ביותר - "חכם שלום". לקראת השבוע האחרון של הקמפיין החליט מנהיגה הרוחני של התנועה, הרב שלום כהן, לקום ממיטת חוליו ולחרוש את הארץ - בדיוק כמו שנהג קודמו, הרב עובדיה יוסף. ממחר הוא יצא למסע הופעות בכנסי הבחירות של המפלגה, שכשהוא מדלג מעכו ורכסים בצפון, דרך בני ברק וראשון לציון במרכז ועד באר שבע ונתיבות בדרום.

 

אריה דרעי בכנס פעילים בטבריה (צילום: אביהו שפירא)
אריה דרעי(צילום: אביהו שפירא)
 

לצד ההשקעה ב"בייס", תנסה ש"ס בימים שנותרו עד הבחירות גם לבדל את עצמה מהליכוד, במטרה למשוך אליה קולות מסורתיים, עם מסרים שיבליטו את הצד הדתי והחברתי. למרות הכוונה המוצהרת לשתות את המנדטים שזלגו אל מפלגת השלטון, מנהלי הקמפיין מבטיחים שיהיה זה "בידול חיובי" - כזה שלא יכעיס חלילה את ראש הממשלה.

 

בשלטי החוצות וברשתות החבריות יככבו השמירה על קדושת השבת והכותל, התמיכה במוסדות התורה ובניית בתי הכנסת והמקוואות, לצד הוזלת מחירי המים והתחבורה הציבורית והעלאת שכר המינימום - כולם נושאים שש"ס מנכסת לעצמה ואינם מזוהים עם הליכוד. היא אמנם תביע שוב תמיכה בראש הממשלה, אך תדגיש שוב כי לצדו "ביבי צריך אריה חזק" - אריה במלעיל, כמובן.

ניהול השבוע האחרון בישראל ביתנו יהיה בהתאם להתרחשויות מסביב, על מנת שלא לאפשר לאף מפלגה בימין לגנוב את קולות המפלגה ברגע האחרון.

 

אביגדור ליברמן (צילום: אלי מנדלבאום)
ליברמן(צילום: אלי מנדלבאום)

המטרה היא לחדד את הצמתים והנקודות שבהן שילם ליברמן מחירים פוליטיים עבור הקהל שלו ועבור המטרות של המפלגה ולא התקפל מהן. קמפיין "ליברמן צדק" אמור לסמן אותו כאידיאולוג כאשר פרש מתפקיד שר הביטחון בשל העובדה שמדיניותו לא התקבלה. הקמפיין ייתן דגש על כך שחזה את מה שעומד לקרות בגבול עזה ואת אובדן ההרתעה.

 

במקביל לנושא הביטחוני, יושם דגש אחרון גם על סכנת ההקצנה הדתית והחרדית בכנסת הבאה ואת היותה של ישראל ביתנו מפלגת הימין החילוני היחידה. המפלגה היחידה שתבלום את המשך מגמת ההקצנה הדתית.

 

 

בישראל ביתנו האתגר יהיה לשמור על ציבור העולים שמפלגות רבות נלחמות הפעם על ליבו. עד כה הייתה המפלגה לאחד הבתים המרכזיים שלהם אולם הפעם מפלגות רבות משקיעות לא מעט משאבים במה שמכונה "הקול הרוסי" ובישראל ביתנו ימשיכו בכל הכוח את הקמפיין ברוסית תוך החזרת מצביעים הביתה ושמירה על הקיימים.


ביהדות התורה מרכזים בשבוע האחרון של הבחירות מאמץ בניסיון לסתום שלוש פרצות שדרכן עלולים לברוח עשרות אלפי קולות מקרב המצביעים הפוטנציאלים. בצד האחד מזהים במפלגה מגמת הקצנה של חרדים מקהילות קטנות ובינוניות, שמוסתים על ידי הפלגים הקיצוניים במגזר, ורואים בראשיה, ליצמן וגפני, גורמים פשרנים שאינם מייצגים את האינטרס החרדי ושאסור לתמוך בהם.

 

יעקב ליצמן משה גפני (צילום: אלכס קולומויסקי, אוהד צויגנברג)
ליצמן וגפני(צילום: אלכס קולומויסקי, אוהד צויגנברג)

מנגד ישנה זליגה של "חרדים עצמאיים" לליכוד, בהיקף שמוערך בכחצי מנדט. בתווך נמצאים עוד אלפי חרדים אדישים, וכן מסורתיים המסתייגים מש"ס, שאמנם מסומנים כמצביעים פוטנציאלים אך אינם רואים את עצמם מחויבים ליהדות התורה.

 

תסריט הבלהות גורם למפלגה להכריז על "קמפיין געוואלד רצחני", כפי שהגדיר זאת בכיר בקמפיין, בעיתונים, בכינוסי בחירות ובעבודת שטח בתוך הקהילות - הפחדה מפני "ממשלת שמד" שתקום אחרי ה-9 באפריל ו"גזירות נגד הדת" כמו ב-2013.

 

"הרבה אנשים כבר לא מתלהבים להצביע לנו, הרב שלהם לא מורה להם לעשות את זה, ולכן אין דחף", הסביר, "ואז אם יורד גשם או קצת קשה הם לא הולכים, כמו החילונים. אבל אם נגרום להם להבין מה המשמעות של היחלשות הכוח החרדי הם ירוצו להצביע. בסוף אף אחד לא רוצה לבכות בד' בניסן ולראות את יאיר לפיד חוגג".

 

השיח העיקרי כעת ברשימת חד"ש-תע"ל הוא סביב שאלת אחוזי ההצבעה במגזר הערבי. כל מועמדי המפלגה תרים את הארץ לאורכה ולרוחבה בחוגי בית. לטענת היו"ר איימן עודה, "בגלל מסע הדה-לגיטימציה שמוביל נתניהו ומצטרפות אליו מפלגות המרכז אין תחושה של שינוי והשפעה, יש תחושה שלקול אין משמעות".

אחמד טיבי, אימן עודה ועופר כסיף לאחר ההכרזה על רשימת מפלגות חד
אחמד טיבי ואימן עודה

גם ח"כ אחמד טיבי, יו"ר משותף של הרשימה, סיפר שבשבוע הקרוב יהיו יותר חוגי בית וכנסים לסיום הקמפיין ביישובים רבים במגזר הערבי. "נסביר שההשתתפות בבחירות חשובה ואי השתתפות בגלל אדישות או כעס היא לא פתרון. ההצבעה היא השפעה. נציג הישגים של חד"ש-תע"ל בכנסת לרבות חקיקה ותקציבים ויש מה להציג. אנחנו רשימה עם הצלחות וקבלות".


ברשימת בל"ד-רע"ם מתכוונים לנצל את השבוע שנותר כדי לקרוא לציבור הערבי "לצאת ולהצביע למנהיגות חדשה המורכבת משתי מפלגות שעובדות בשותפות אמיתית, שמציגה מצע ברור ותוכנית עבודה מפורטת להגברת ביטחונו של האזרח הערבי במובן הפוליטי, הכלכלי, החברתי והאישי". 

ד
ד"ר מנסור עבאס

מפלגת הימין הליברלית שהחלה את מערכת הבחירות הרבה מתחת לאחוז החסימה, נלחמת כעת במאבקה האחרון לקראת יום הבחירות שיכריע אם תמצא את מקומה בכנסת.

 

 

במפלגה חשים שהמתקפה נגדם "עלתה מדרגה", משום שלטענתם מפלגות שונות רואות בהם איום. הם טוענים כי גם בכחול לבן מוטרדים מהם ובסקרי עומק של זהות נראה כי שלושה מנדטים מתלבטים בין פייגלין לגנץ.

 

קו הקמפיין שיוביל כעת היו"ר פייגלין, בתגובה לטענות נגדו, הוא שמאחורי הביקורת השלילית עומדים בעלי אינטרסים בחברות התרופות ובוועדים הגדולים, שחוששים מהאפשרות שמפלגתו תעבור את אחוז החסימה.

משה פייגלין  (צילום: מוטי קמחי)
משה פייגלין (צילום: מוטי קמחי)

מחר יקיימו במפלגה אירוע סיכום קמפיין שבו יתדרכו את הפעילים איך לשכנע ביום הבחירות את המצביעים להצביע זהות ולהשקיף על הקלפיות. דגש נוסף יהיה על המצע הכלכלי של המפלגה. בתגובה לביקורת שעלתה נגדם בנושאים שונים, העלתה המפלגה אתר אינטרנט עם שאלות ותשובות על רעיונות המפלגה.

במפלגת גשר של אורלי לוי-אבקסיס יעלו שלב בכל הנוגע לטיפול שלה במערכת הבריאות הקורסת. הקו המוביל יהיה "אורלי לוי – שרת הבריאות של ישראל", תוך פירוט רחב של האמצעים שנחוצים להצלת מערכת הבריאות הקורסת. 

הצגת קמפיין הבחירות של מפלגת
אורלי לוי(צילום: מוטי קמחי)

האתגר של לוי-אבקסיס יהיה להחזיר את סדר היום החברתי שנוח לה, ולמשוך קשב ציבורי לטובת הנושאים הקרובים לליבה.

 

תשדירי הבחירות של המפלגה וחומרי הקמפיין שלה יתמקדו מעכשיו ועד הבחירות בקריסת מערכת הבריאות, בדוגמאות להתעללות בחולים הנזקקים לקנאביס רפואי, בהפללת הצרכנים, בחדשנות, באי השוויון בחברה ובמערכת הרווחה, עם דגש על הפקרת הקשישים והנכים.

 

הקמפיין של השבוע האחרון ממוקד בעיקר בסיורים של לוי בבתי חולים ומפגשים עם חולים, רופאים ועובדי מוסדות הבריאות.

 

בנוסף מתמודדות בבחירות עוד קרוב ל-20 מפלגות, אך לפי הסקרים הן לא צפויות לעבור את אחוז החסימה.


פורסם לראשונה 01/04/2019 23:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח, אמיל סלמן
גנץ ונתניהו
צילום: אבי רוקח, אמיל סלמן
מומלצים