שתף קטע נבחר

המרתון של שארל מסייה

ביום חמישי, לאחר שקיעת החמה, יתקיים המרתון הרחוק ביקום. חובבי אסטרונומיה יצאו לכמה מקומות בארץ בעקבות האסטרונום הצרפתי שארל מסיה. מה המשימה?

אחת לשנה, בימים הראשונים של האביב, מתקבצים חובבי אסטרונומיה בחצי הצפוני של כדור הארץ, כדי להעביר לילה שלם בצפייה בגרמי שמיים מרוחקים, המאוגדים תחת השם "הקטלוג של מסייה". תצפית זו מכונה המרתון של מסייה והשנה התאגדו מספר גופים, כדי לבצע תצפיות בגרמי השמיים במספר מוקדים בארץ ביום חמישי, 4 באפריל, לאחר שקיעת החמה.

 

מהו הקטלוג של מסייה?

לגבי כל האסטרונומים החובבים, מהווים גרמי השמיים המתוארים בקטלוג של מסייה נכס צאן ברזל. אלה גרמי השמיים המפורסמים ביותר, בהם גרמי שמיים שכל חובב אסטרונומיה מתחיל חייב להכירם, וכלולים בהם הערפילית הגדולה באוריון, הגלקסיה באנדרומדה ועוד.

 

 

שארל מסייה פעל בסוף המאה ה-18 בצרפת. מסייה היה מצויד בטלסקופים, שהגדול בהם היה בקוטר של כ-10 ס"מ ועיקר התעניינותו הייתה בציד שביטים. לזכותו של מסייה נזקפים גילויים של 13 שביטים.

 

אולם תוך כדי הצפייה בשביטים ובחיפוש אחריהם, מסייה הבחין כי קיימים בשמיים גופים רבים שאינם כוכבים - וגופים אלה, מעשה שטן, קופצים לך לתוך שדה הראייה וגורמים לך לקפוץ בשמחה, כיוון שאתה סמוך ובטוח שגילית עוד שביט.

 

אולם, מסייה הבחין שאותם גופים סוררים מיאנו לשנות את מקומם ביחס לכוכבי השבת, וזאת גם לאחר מספר ימים. באופן זה התברר לו שלא מדובר בשביטים (הללו נעים סביב השמש ככוכבי הלכת) אלא בגופים נייחים, ממש כמו כוכבי השבת. הוא קרא לגופים אלה עננים (נבולות בלעז, מהמילה הלטינית נבולה - עננה) ולכמה מהן, שצורתן הייתה ערפילית ומטושטשת, קרא "עננים ללא כוכבים".

 

ערפילית אוריון (צילום: טלסקופ החלל האבל)
ערפילית אוריון(צילום: טלסקופ החלל האבל)

 

כדי לרכז את הגופים האלה, ולהבדילם אותם מהשביטים, משאת נפשו, החליט מסייה לרכז את הגופים ברשימה אחת והוא אכן הוציא קובץ שמנה 45 גרמי שמיים בשנת 1774. רק לאחר כמה שנים, בשנת 1781, פרסם שארל מסייה את הקטלוג השלם שלו שמנה 103 גרמי שמיים. גרמי שמיים אלה כללו כאלה שהתגלו בידו וכן כאלה שהתגלו בידי כמה מעמיתיו כגון משאן, לא-קאי ודה-שסו. כיום, הקטלוג מונה 110 גרמי שמיים, כיוון שבאמצע המאה ה-20 התווספו לקטלוג של מסייה שבעה גרמי שמיים נוספים, שלפי חליפות מכתבים שניהל נראה שהוא היה הראשון לגלותם. הקטלוג של מסייה, המונה 110 גרמי שמיים, נכס צאן ברזל, גופים שהם חובה לכל חובב אסטרונומיה באשר הוא.

 

אף-על-פי שמסייה כינה את גרמי השמיים האלה בשם הכולל "עננים" (המילה העברית המקובלת בז'רגון האסטרונומי היא ערפילית), כמה מהם אינם מכילים כלל ערפילית והם צבירי כוכבים פתוחים או כדוריים. יש בהם אפילו שני גרמי שמיים שהם כנראה טעות בזיהוי. מסייה הקפיד לתאר לצד כל גרם שמיים בקטלוג שלו כיצד הוא נצפה מבעד לעדשת הטלסקופ ואת התאריך שבו גרם השמיים נתגלה. את הקטלוג פותח גרם השמיים מספר 1 הממוספר כ-M1 והוא ערפילית הסרטן הנראית סמוך לקצה קרנו הדרומית של השור, שהיא שרידי סופרנובה שנצפתה על ידי הסינים בשנת 1054.

 

גלקסיית המערבולת (צילום: נאס
גלקסיית המערבולת(צילום: נאס"א)

 

המרתון של מסייה

בשבוע הראשון של אפריל - חובבי אסטרונומיה מכל העולם יוצאים לשטחים הפתוחים ומזהים את 110 הכוכבים, ערפיליות, גלקסיות ופליאדות שמסייה הכניס לקטלוג. האירוע הזה מכונה "מרתון מסייה".

 

מאז שנת 2016 מארגנות עמותות "הדובה הגדולה" והאגודה הישראלית לאסטרונומיה מרתון מסייה בנגב. המרתון יועד למקצוענים בלבד -והגיעו אליו חברי האגודה וחובבים החמושים בטלסקופים גדולים שקיטלגו וזיהו בעבודה אינטנסיבית את כל האובייקטים לאורך לילה שלם.

 

בשנת 2019, עמותת הדובה הגדולה והאגודה הישראלית לאסטרונומיה חברו לקרן רמון, אשכולות, קוסמוס טלסקופים, מדרשת קשת יהונתן, מצפה הכוכבים ע"ש אילן רמון בירכא, Space Valley והמועצה המקומית בעמק יזרעאל כדי להפיק אירוע תצפיות כלל ארצי לקהל הרחב.

 

באירוע, שיתקיים במספר מוקדים ברחבי הארץ, ביום חמישי הקרוב - 4 באפריל, יתקיימו מקצים נוספים המיועדים לא רק למקצוענים, אלא גם לחובבים ולמשפחות מתוך מטרה להנגיש את האסטרונומיה לכל אזרחי מדינת ישראל.

 

שלושת המקצים הם:

מסלול מקצוענים - מיועד לבעלי ניסיון - 12 שעות תצפית כוכבים אתגרית, שבה מקוטלגים כל גרמי השמיים בקטלוג של מסייה. מקצה זה יתקיים רק במוקד במצפה רמון ובו יוצבו טלסקופים בקוטרים של עד חצי מטר

 

מסלול חובבי אסטרונומיה - מקצה חובבים בן כ-3 שעות, המיועד לחובבים בעלי ניסיון מועט או ללא ניסיון כלל, הכולל תצפיות כוכבים, תצפית בטלסקופים והרצאה וקטלוג של כ-5 אובייקטים מתוך הקטלוג של מסייה.

 

מסלול משפחות - מקצה לכל המשפחה שבו יועברו הדרכות להורים ולילדים על גרמי שמיים, ותתקיים תצפית חווייתית בטלסקופים. במסלול זה גם תתקיים פינת יצירה שבה יבנו פלניספיירות (מפות כוכבים מסתובבות).

 

התצפיות יתקיימו בכמה מוקדים ברחבי הארץ –

• ברמת הגולן - התצפית תתקיים על ידי קשת יהונתן

• בירכא - מאורגן על ידי העמותה הדרוזית למדעים ומצפה הכוכבים במרכז אילן רמון

• בעמק יזרעאל - מנחת מגידו - מאורגן על ידי Space Valley והמועצה המקומית בעמק יזרעאל

• בהרי ירושלים - מאורגן על ידי עמותת הדובה הגדולה

• במצפה רמון - מאורגן על ידי עמותת הדובה הגדולה

 

בכל אחד מהמוקדים יוצבו טלסקופים גדולים, יינתנו הסברים על כיפת השמיים על ידי הגופים המארגנים. למשתתפים תחולק ערכה ובה חולצה וכן פלניספירה עם ציון גרמי השמיים בקטלוג מסייה.

 

לרישום ופרטים נוספים באתר המרתון של מסייה (ההשתתפות בתשלום)

 

מידע על האירועים האסטרונומיים לשמי ישראל אפשר למצוא בספר השנה האסטרונומי לשנת 2019 , הניתן להורדה באתר המחבר

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , מחבר האנציקלופדיה של קבוצות הכוכבים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
גלקסיית המערבולת
צילום: נאס"א
מומלצים