שתף קטע נבחר

"הימנעות מהצבעה זו התאבדות". הערבים נלחמים באדישות

סקר של "יוזמות אברהם" מראה שיותר מ-40% מהערבים לא מתכוונים להצביע או טרם החליטו אם להצביע. הסיבות: אדישות וחוסר אמון בפוליטיקאים. "נמאס מכל ההבטחות שבאוויר", אמר תושב טירה. ח"כ טיבי: "אדישות לא תפתור את המצוקות שלנו"

הבחירות לכנסת ה-21 ממש מעבר לפינה, אבל במגזר הערבי עדיין נשמעים קולות לא מעטים שקוראים לא להגיע אל הקלפי ולא להצביע. הפעם הסיבה לא קשורה לחרם על ישראל, אלא בעיקר לאדישות ולחוסר אמון בפוליטיקאים. במקביל, המפלגות הערביות משקיעות מאמצים אדירים כדי להוציא את הציבור לקלפיות כדי "להילחם בגזענות".

 

כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

קמפיין בחירות של מפלגת חדש-תע
שלטי בחירות של חד"ש-תע"ל(צילום: רויטרס)

"אני אישית העדפתי לא להשתתף בבחירות כי נמאס לי מכל ההבטחות באוויר", אמר אחמד עבד אלחי מטירה. "אני לא מאמין שהמפלגות הערביות והיהודיות תורמות משהו לחברה הערבית. הפעם לא נאמין לדברים ולהבטחות ונשתתף בקריאות להחרים את הבחירות".

 

גם בסקרים שנערכו בתוך המגזר נראה כי רבים לא רוצים להשתתף בבחירות או טרם החליטו אם להגיע לקלפי. סקר שנערך עבור עמותת "יוזמות אברהם" על ידי מכון יאפה של ד"ר עאס אטרש, מראה כי יותר מ-40% מהמגזר הערבי הודיע שלא יבוא לקלפי או טרם החליט אם יצביע.

בחירות 2019 אחוז הצבעה מגזר ערבי סקר ()

34% אחוזים אמרו שלא יגיעו ביום הבחירות להצביע בקלפי, 56.6% אמרו שיצביעו ואילו 9.4% טרם החליטו אם להשתתף בבחירות הקרובות לכנסת או לא. הסקר הטלפוני נערך בקרב האוכלוסייה הערבית הבוגרת בישראל, לפי מדגם מייצג של 511 נסקרים. טעות הדגימה המרבית היא 4.5%.

 

"אני רואה שחלק מהפעילים טוענים כי 'החרמת הבחירות מחזקת את הימין והגזענות ומי שלא משתתף אז הוא בוגד'. אלו דברים שתמיד שומעים והם לא מרתיעים אותנו", אומרת סאלי, תושבת הצפון. "הפעם לא נשנה את עמדתנו. אני משוכנעת בהחרמת הבחירות. בתוך הקלפיות ייתקלו בהרבה פתקים לבנים".

בחירות 2019 טירה קולות מהשטח (צילום: אסף קמר )
לפי סקרים בתוך המגזר, רבים טרם החליטו אם להגיע לקלפי(צילום: אסף קמר )

אמנון בארי-סוליציאנו וד"ר ת'אבת אבו-ראס, מנהלים שותפים ביוזמות אברהם, אמרו ל-ynet: "אם הציבור הערבי לא יצביע יהיה כאן אסון כפול – הגזענים יתחזקו ותומכי השוויון עלולים להימחק מהכנסת. הסקר מוכיח שהייאוש והאדישות עלולים לנצח – יותר ממחצית מאלה שאמרו שלא יצביעו טענו שזה בגלל חוסר עניין בפוליטיקה".

 

שיעור ההצבעה הצפוי הנמוך ביותר נרשם בקרב בני 35-44, שרק 49.5% מהם הצהירו שיצביעו, גם בגילאי 45-54 נרשם שיעור הצבעה נמוך יחסית. מנגד, בני 25-34 ובני 55 ומעלה רשמו שיעורי הצבעה גבוהים, שעברו את 60 האחוזים.

 

חלוקה פנימית נוספת של המגזר הערבי בארץ מראה כי הדרוזים צפויים להצביע בשיעורים נמוכים במיוחד – רק 45.2% מהם אמרו שיצביעו בבחירות הקרובות לעומת שיעור הצבעה צפוי של 57.6% בקרב המוסלמים ו-57.4% בקרב הנוצרים.

  

 

ההתנגדות להשתתפות בבחירות במגזר הערבי מורכבת משלושה סוגים, מסביר מוסא חסדייה, יו"ר חברת אסטרטגיה ופרסום בחברה הערבית. "הסוג הראשון הוא המצביעים האידיאולוגיים שלא מכירים במדינת ישראל ונמנעים מלהצביע", אמר. "השני, אלו הדתיים שלא מצביעים על רקע דתי. הסוג השלישי הם אלו שטוענים שהתפרקות הרשימה המשותפת פגעה באמון הציבור ולכן החליטו לא להצביע".

 

"הרשימה המשותפת נתפסה כ'ייצוג לאומי', אך כישלונה חיזק את הזרמים שקוראים להחרמת הבחירות מטעמים של ייאוש ותסכול מהיכולת להשפיע", מסביר ג'עפר פרח, מנהל מרכז מוסאוא. "החברה הערבית מודרה והיא האלטרנטיבה לגזענות, לסגר ולכיבוש של נתניהו ולשלום ההפרדה של גנץ ולפיד. כישלון אוסלו וחוק הלאום יחייבו את האזרחים הערבים לקבל על עצמם תפקיד מוביל. זה לא קורה בשיח המפלגות כיום, וזה עלול להביא לירידה בשיעורי ההצבעה ובייצוג הערבי בכנסת".

בחירות 2019 טירה קולות מהשטח (צילום: אסף קמר )
(צילום: אסף קמר )

"הימנעות מהצבעה זו התאבדות", הוסיף חסדייה. "אם אתה רוצה שוויון, תקציבים ורמת חיים כמו שאר האזרחים אתה צריך להצביע. הבחירות השנה עלולות להפתיע את כולנו בכך שאחת הרשימות אולי לא תעבור את אחוז החסימה וזה חמור מאוד לציבור הערבי. מכה קשה".

 

"מאז קום המדינה והסכם רודוס, כל הממשלות התנהגו לערבים כאויבים", אמר עבד אל-רחמן עודה מקלנסווה. "אנחנו לא נגד המפלגות הערביות, אבל הכישלון שלהם מחייב אותנו למצוא הנהגה חדשה ללא הגבלה, שמאמינה שהמטרה היא האזרח ולא המפלגה. בסוף נצליח להנהיג את המגזר ללא כנסת ובלי הגזמה, יהיה פרלמנט משלנו".

קמפיין בחירות של מפלגת חדש-תע
טיבי. "אדישות זה לא הפתרון למצוקות שלנו"(צילום: רויטרס)

ברשימות הערביות מבינים את המצב ופועלים בכוחות גדולים כדי לשכנע את הציבור לצאת ולהצביע. "אני מבין שיש ביקורת, הערות או כעס, אבל אדישות זה לא הפתרון למצוקות שלנו", אמר ח"כ אחמד טיבי, יו"ר משותף של רשימת חד"ש-תע"ל. "אדישות לא תבלום את חוק המואזין או חוק הלאום. חרם לא ישדרג את התשתיות או יעלה את התקציבים".

 

"חייבים להצביע ולהשפיע. ככל שיש יותר מצביעים ערבים, יש סיכוי להפיל את מפלגות הימין ההזוי שעוין אותנו", הוסיף טיבי. "מצד שני, צריך לחזק את הייצוג הערבי ואת האפשרות להביא לשינוי כולל".

 

גם ברשימת בל"ד-רע"ם קראו השבוע לציבור "לצאת ולהצביע למנהיגות חדשה שמורכבת משתי מפלגות שעובדות בשותפות אמיתית, שמציעה מצע ברור ותוכנית עבודה מפורטת להגברת ביטחונו של האזרח הערבי במובן הפוליטי, הכלכלי, החברתי והאישי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שלט בחירות של חד"ש-תע"ל
צילום: רויטרס
מומלצים