שתף קטע נבחר

ועדת הבחירות המרכזית דחתה את העתירה נגד רשת הצייצנים של הליכוד

מלצר הציע להימנע מהכרעה בתנאי שהמפלגות יעמדו מאחורי כל פרסום ברשת מטעמן - אך הליכוד סירבה. השופט קבע כי כחול לבן לא סיפקה די הוכחות, אך היו ציוצים שהזכירו "דליפת מידע פנימי"

 

יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, דחה היום (שישי) את עתירת כחול לבן נגד הליכוד ויצחק חדאד על רשת הצייצנים למען קמפיין הליכוד.

 

כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 



בזמן ריאיון נתניהו בחדשות, פעילות הרשת קופצת קפיצה חדה ()
בזמן ריאיון נתניהו בחדשות, פעילות הרשת קופצת קפיצה חדה

מלצר קבע כי לא הוכח שהפעולות נעשו על רקע של רשת מתוכננת מטעם מפלגת הליכוד או שהדברים אירעו בהכוונתה. עם זאת, מלצר ציין כי "יש לתמוה על ציוצים אחדים, שהקדימו לכאורה התרחשויות שפורסמו בכלי התקשורת ההמוניים, ודמו לדליפות של 'מידע פנים' בתחום דיני ניירות הערך".

 

מלצר הוסיף כי "חדאד, שנטען שעמד במרכזה של הרשת, התקשה להסביר במסגרת חקירתו את דבריו לחוקר הפרטי, שהוקלטו על ידי החוקר, כי הוא 'פעיל סמוי' ואת העובדה שצייץ אמירות לגבי 'גוש חוסם', אף שלא ידע להסביר מה זה".

  

יצחק חדאד בדיון (צילום: אוהד צויגנברג)
יצחק חדאד בדיון(צילום: אוהד צויגנברג)

 

תחילה הציע מלצר לצדדים להימנע ממתן הכרעה, בתנאי שעד ליום הבחירות יהיה ניתן לחשוף כי הם עומדים מאחורי כל הפרסומים ברשת. כחול לבן הסכימה לכך - אך בליכוד סירבו בטענה שהדבר יפגע בחופש הביטוי של פעיליה.

 

מלצר ציין כי "מסגרת הזמן שעמדה לצורך בירור המסד העובדתי שבעתירה, שהתבססה ברובה על ממצאי התחקיר, לא הייתה מספקת" וכי על פי הדין הקיים אין בידיו אמצעי חקירה. מלצר הוסיף כי כחול לבן פנתה במקביל למשטרה, לפרקליט המדינה וליועץ המשפטי לממשלה, וחזקה עליהם שיפעלו בעניין על פי סמכויותיהם, ככל שימצאו לנכון.

 

בסיום החלטתו מלצר אמר כי "במהלך תקופת הבחירות, רשת האינטרנט בכלל, והרשתות החברתיות בפרט, משמשות כ'כיכר העיר' החדשה, ומהוות במה להחלפת רעיונות, העברת מסרים והבעת דעות ושכנוע, הן בשמו של הפרט, והן בעילום שם.
 
"הגבלת הביטוי הפרטי הפוליטי ברשתות החברתיות תיעשה במשורה. זכות הביטוי הפוליטית הפרטית, לרבות זו האנונימית, מובטחת לכל, גם בתקופת בחירות, ובלבד שאין היא מתממשת על דרך של התארגנות מטעם מתמודד בבחירות, או במימונו, בין במישרין ובין בעקיפין", כתב השופט.

 

יונתן אוריך בועדת הבחירות המרכזית (צילום: אוהד צויגנברג)
מנהל קמפיין הליכוד יונתן אוריך באחד הדיונים(צילום: אוהד צויגנברג)

ציוץ טוויטר קפטן ג'ורג'  ()
הצייצן קפטן ג'ורג', שהתארח במסיבת העיתונאים של נתניהו
 

מלצר הוסיף כי "הכוונת מסרים פוליטיים על ידי מתמודד בבחירות (כמפלגה או רשימת מועמדים בבחירות לכנסת) או מי מטעמו, במישרין או בעקיפין (לרבות מימון של פעילות כזו), והפצתם באופן אנונימי או בשמות כוזבים, עלולה להוות עבירה על הוראות חוק דרכי תעמולה. פעילות זו אף עלולה לפגוע בזכויות יסוד מוגנות אחרות ולהקשות על גופי הביטחון לפעול כנדרש מפני חשש של התערבות זרה, הנעשית אף היא לרוב באופן אנונימי (כפי שנלמד מלקחים שהופקו מהליכי בחירות שהתקיימו במדינות אחרות בשנים האחרונות)".
 

מהליכוד נמסר בתגובה כי "השופט העליון חנן מלצר דחה את עתירת כחול לבן, שהתבררה כפייק עתירה, שכן היא התבססה על פייק כתבות תחקיר של 'ידיעות אחרונות' וה'ניו יורק טיימס', שפורסמו בעיתוי מעורר תהיות שבוע לפני הבחירות.

 

"הליכוד הוכיח כי התמיכה האדירה שלה זוכים הליכוד וראש הממשלה בנימין נתניהו ברשתות החברתיות היא של אוהדים אמיתיים ושל מחנה גדול ולא של רובוטים, בוטים, פייקים ואווטרים, כפי שרשימת שמאל המתחזה למפלגת ימין טענה".

 

בתוך כך מלצר קיבל חלקית את עתירת מפלגת הליכוד נגד תנועת "דרכנו" - המנהלת קמפיין תחת הכותרת "ממשלה קיצונית - סכנה לאומית" - וקבע כי היא מבצעת פעילות בחירתו בהיקפים כספיים ניכרים שנועדה להביא להחלפת הממשלה בישראל.

 

קמפיין דרכנו בחירות ()
הקמפיין של דרכנו

השופט קבע כי אם התנועה רוצה להמשיך בקמפיין עד הבחירות, אנשיה יידרשו להירשם אצל מבקר המדינה עד ליום ראשון בשעה 17:00. עם זאת, מלצר לא קבע כי פעילות התנועה מהווה עבירה פלילית ובחר שלא להטיל עליה קנס.

 

מלצר קבע כי "עמדתה של דרכנו היא שפעילות ממשלה בהרכבה הנוכחי או בהרכב קרוב, שעשוי להיווצר כתוצאה מהבחירות, היא 'לא דרכנו', כפי שהעידה מנכ"לית התנועה.

פעילותה של דרכנו נועדה להביא להחלפת הממשלה בישראל, על ידי הקמת ותיחזוק מאגר מידע של תומכים במטרותיה, פנייה לבוחרים במישרין ובאמצעות מודעות פרסום". עם זאת, מלצר ציין כי לא הוכחה זיקה בין דרכנו לבין כחול לבן, כפי שמפלגת הליכוד טענה.

 

מלצר הסביר כי "תכליתו של החוק היא לייצר שקיפות לגבי 'פעילות בחירות' שהיא מאורגנת וממומנת ולהגביל את גובה התרומות שרשאי מארגן הפעילות לקבל, לצורך שמירה על טוהר הבחירות ופיקוח על דרכי המימון והוצאות הבחירות, אגב הקפדה על השוויון בין רשימות המועמדים בבחירות – שהוא אחד מהעקרונות החוקתיים שבשיטת הבחירות בישראל".

 

עם זאת, מלצר קבע כי "העתירה הוגשה בשיהוי, שכן הפעילות האמורה החלה לפני זמן רב" וכי "נוכח אי הבהירות שבחוק המימון אל מול פעילותה של דרכנו עד כה, אין לזקוף לחובתה פעילות זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
השופט חנן מלצר
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים