שתף קטע נבחר

להבין את הבחירות: מתי נדע את התוצאות ואיך מחשבים מנדט?

עם נעילת הקלפיות יחלו חברי ועדות הקלפי בספירה. עד לשעות הבוקר חלוקת המנדטים כבר תהיה די ברורה. המעטפות הכפולות יגיעו לוועדת הבחירות המרכזית. וגם: כמה קולות שווה מנדט?

היום (ג') ב-22:00 יינעלו הקלפיות ברחבי הארץ ותסתיים ההצבעה בבחירות לכנסת ה-21. במקביל לפרסום המדגמים, חברי הוועדה באלפי הקלפיות הרגילות יחלו בספירת קולות האמת, שבדרך כלל נמשכת בין שעתיים לשלוש.

 

בחירות 2019: דקה אחר דקה

מדגם הבחירות של ynet: בואו להצביע

כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

המדריך לבוחר: כל מה שצריך לדעת בדרך אל הקלפי

 

בתום הספירה יחתמו חברי ועדת הקלפי על הפרוטוקולים, והם יילקחו על ידי יו"ר הוועדה והמזכיר שלה, יחד עם חומרי ההצבעה הארוזים, לוועדת הבחירות האזורית. לאחר בדיקה ראשונית של הוועדה האזורית, התוצאות יועברו לוועדת הבחירות המרכזית שיושבת בכנסת ויוזנו למחשב. במהלך הלילה התוצאות בקלפיות שנספרו יתעדכנו באופן הדרגתי גם באתר האינטרנט של ועדת הבחירות המרכזית.

 

 

לו

חיילים מתחילים להצביע לבחירות סמוך לרצועת עזה (צילום: רויטרס)
בצה"ל הבחירות כבר החלו. חיילים מצביעים סמוך לעזה(צילום: רויטרס)

רשימת מפלגות מתמודדות, כינויים ואותיות בקלפי ()

רשימת מפלגות מתמודדות, כינויים ואותיות בקלפי ()

עד לשעת בוקר מוקדמת, בין 80% ל-90% מהקולות כבר יוזנו למחשב ותמונת חלוקת המנדטים תהיה ברורה באופן כללי, ועד ליום רביעי בצהריים יפורסמו התוצאות המלאות של הקלפיות הרגילות, הכוללות 90%-95% מהקולות. ייתכן כי הפעם, בשל מספר השיא של הרשימות המתמודדות העומד על 41, התהליך ייקח מעט יותר זמן מאשר בבחירות הקודמות.

 

בקלפיות שאינן רגילות, אלה שבהן מצביעים במעטפות כפולות, התהליך שונה. מדובר על הקלפיות הנגישות המיוחדות שבהן הצביעו המוגבלים בניידות, והקלפיות בצה"ל, בבתי הסוהר, בבתי החולים ובנציגויות ישראל בחו"ל. כל אלה אינן נספרות במקום אלא מועברות ישירות לוועדת הבחירות המרכזית, שם נעשית תחילה בדיקה של המעטפות החיצוניות, כדי לוודא שהאדם שפרטיו רשומים עליהן לא הצביע פעמיים - בקלפי המיוחדת וגם בקלפי הרגילה שבה הוא רשום לפי כתובתו.

 

רק לאחר מכן נספרים הקולות שבמעטפות הכפולות, והתהליך עתיד להסתיים ביום חמישי לפנות ערב או בשישי בבוקר לכל המאוחר. המעטפות הכפולות מונות 6%-7% מן הקולות, ולכן, אלא אם התוצאות צמודות במיוחד, השפעתן קטנה והשינויים אינם מהותיים.

 

 

לאחר תום ספירת הקולות שבמעטפות הכפולות תפרסם ועדת הבחירות המרכזית הודעה, עדיין לא רשמית, על התוצאות הסופיות, עוד לפני סוף השבוע הקרוב. ועדת הבחירות תמשיך בבדיקות נוספות עד לפרסום ההודעה הרשמית על התוצאות, כולל חישוב המנדטים, שעל פי החוק תוגש לנשיא המדינה שמונה ימים לאחר הבחירות, ב-17 באפריל.

 

חישוב המנדטים

דרך החישוב של מספר המנדטים לכל רשימה מורכבת מחמישה שלבים. ראשית בודקים את מספר הקולות הכשרים. בבחירות הקודמות, לדוגמה, הצביעו 72.3% מתוך 5,881,696 בעלי זכות בחירה, וכך נאספו 4,254,738 קולות. מהם הופחתו 43,854 קולות פסולים, וכך סך כל הקולות הכשרים עמד על 4,210,884.

 

השלב השני הוא חישוב מספר הקולות הדרוש כדי לעבור את אחוז החסימה. סך הקולות הכשרים מוכפל באחוז החסימה - 3.25%. אם יתקבלו 4,210,884 קולות כשרים כמו ב-2015, התוצאה תהיה 136,854 – וזה יהיה מספר הקולות שיידרש על מנת להיכנס לכנסת.

 

 

 

השלב השלישי הוא ניפוי הקולות המבוזבזים - לאחר שנקבע כמה קולות דרושים על מנת לעבור את אחוז החסימה, בודקים אילו מפלגות עמדו ברף הזה ומחברים את כלל קולותיהן, ללא הקולות של המפלגות שלא הצליחו לעבור את אחוז החסימה.

 

השלב הרביעי הוא קביעת מספר הקולות המעניקים מנדט - את כלל הקולות של המפלגות שעברו את אחוז החסימה מחלקים ב-120, מספר חברי הכנסת, והתוצאה היא מנדט אחד. בבחירות 2015, לדוגמה, עמד בשלב הזה ערכו של מנדט על 33,510 קולות, ולאחר הפעלת חוק בדר-עופר לקביעת חלוקת המושבים – על 32,550 קולות.

 

לבסוף מחלקים את המנדטים - לאחר שנקבע מהו ערכו של מנדט אחד, מחשבים כמה מנדטים נכנסים בסך קולותיה של כל רשימה, והעודף שנשאר מחולק בהתאם להסכמי חלוקת העודפים של המפלגות שעברו את אחוז החסימה.


פורסם לראשונה 08/04/2019 14:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קלפי בבסיס צה"ל
צילום: רויטרס
מומלצים