שתף קטע נבחר

המדינה המאושרת בעולם הולכת לקלפי

חמישה ימים אחרי הבחירות בישראל יתקיימו בחירות לפרלמנט בפינלנד. זעזוע מהיחס לקשישים בבתי האבות עשוי לגרום למהפך במדינת הרווחה הנורדית, ולהחזיר את השמאל לשלטון אחרי 20 שנה

לקראת הבחירות בפינלנד מזועזעת מדינת הרווחה מהיחס לקשישים בבתי האבות. מוסדות נסגרו אחרי טענות לרשלנות, והסקנדל עלול לשחק תפקיד בתוצאות הבחירות לפרלמנט במדינה המאושרת בעולם - ולתרום למהפך של מפלגת השמאל אחרי 20 שנה באופוזיציה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

אילוס אילוסטרציה הלסינקי פינלנד (צילום: shutterstock)
הרפורמה בבריאות נכשלה, הממשלה בפינלנד התפרקה(צילום: shutterstock)

מדינת הרווחה הנורדית, שאוכלוסייתה מהזקנות בעולם, טרודה בבעיה שמעסיקה את רוב המדינות במערב – איך החברה יכולה לדאוג לשיעור גבוה באוכלוסייה של אזרחים קשישים וחלשים. פינלנד מעריכה שהוצאות הבריאות והרווחה שלה יזנקו ל-26.5 מיליארד אירו לשנה, לעומת 18.7 מיליארד ב-2018.

 

עלייה שכזאת תגדיל את התמ"ג מ-7.9% כיום ל-9.6% ב-2035. ראש הממשלה יוהה סיפילה קיווה לבלום את העלייה באמצעות קיצוץ בשירותים והגברת ההפרטה. המשימה הגדולה של ממשלת המרכז-ימין של סיפילה – רפורמה במערכת הבריאות – הייתה גדולה יותר מדי והממשלה התפזרה. ב-14 באפריל, חמישה ימים אחרי הבחירות בישראל, יתקיימו בפינלנד בחירות לפרלמנט.   

לקראת בחירות ב פינלנד בית אבות בעיירה פורסה (צילום: רויטרס)
בית אבות בעיירה פורסה בפינלנד(צילום: רויטרס)

לקראת בחירות ב פינלנד בית אבות בעיירה פורסה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

החשש בפינלנד מפגיעה במדיניות הרווחה משחק לידי מפלגת האופוזיציה הסוציאל דמוקרטית, שמובילה בסקרים כבר קרוב לשנה עם 20.1% מהקולות. המפלגה הבטיחה להעלות מסים, להגביל את ההפרטה בבריאות ולהגדיל ב-100 אירו את הפנסיה של מי שמקבל פחות מ-1,400 אירו בחודש.

 

הדאגה מהעתיד רלוונטית במיוחד במקומות כמו פורסה, עיירה של 17 אלף איש שתלויה כבר יותר מ-150 שנה בתעשיית הטקסטיל שלה, שדועכת מאז שנות ה-80 – דעיכה שגרמה לצעירים רבים לחפש עבודה במקום אחר ולעזוב. "אין אף אחד בבית. בעלי מת והילדים שלי יצאו לעולם", אומרת ראלי, בת 87 שחיה בבית אבות ציבורי. היא עברה לבית האבות אחרי שלקתה בשבץ לפני כמה שנים, שגרם לה לשיתוק חלקי.

לקראת בחירות ב פינלנד בית אבות בעיירה פורסה (צילום: רויטרס)
ראלי בת ה-87 בבית האבות בפורסה(צילום: רויטרס)
כמו ראלי, למספר הולך וגובר של קשישים ברחבי פינלנד אין קרובי משפחה שידאגו להם לעת זקנה. עד כה בזכות משלמי המסים יכלה המדינה לדאוג לאותם קשישים ללא הפסקה. לא בטוח שזה יהיה המקרה בדורות הבאים. "המצב בפינלנד שונה ממה שקורה למשל בדרום אירופה. אנחנו, כמדינת רווחה, נותנים אמון גדולה במדינה שתדאג לצרכים הטיפוליים שלנו", אמרה אנוקה קויסמין, ראש הלשכה לטיפול בקשישים באזור פורסה.

לקראת בחירות ב פינלנד בית אבות בעיירה פורסה (צילום: רויטרס)
ההזנחה בבתי האבות תורמת לסוציאל דמוקרטים(צילום: רויטרס)

אנטי רינה, ראש המפלגה הסוציאל דמוקרטית, אמר שהמדינה יכולה לדאוג לרווחת הקשישים אבל היריב המרכזי שלו – שר האוצר פטרי אורפו, אמר שהמדיניות הכלכלית שלו "לא אחראית". מפלגת "הקואליציה הלאומית" של אורפו נמצאת במקום השני בסקרים עם 15.8%. "מפלגת הפינים" הלאומנית נמצאת במקום השלישי עם 15.1%.

ראש הממשלה יוהה סיפילה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש הממשלה יוהה סיפילה(צילום: AFP)
 

טומו טוריה, חוקר במכון סקרים מקומי, אמר שהפופולריות של ממשלת סיפילה נפגעה תחילה בגלל צעדים שפגעו במובטלים שאילצו אותם לעבוד בעבודות מזדמנות. "אז הייתה רפורמה כושלת בשירותי הבריאות והרווחה, ואז העימות סביב בתי האבות". פרשת בתי האבות היא חלק חשוב מהבעיה: הרשויות סגרו כמה בתי אבות פרטיים אחרי חקירות על רשלנות שגבתה קורבנות. באחד מבתי האבות הפרטיים בקושי היו אחיות, מה שגרם לקשישים הסיעודיים לשכב במיטה עם חיתולים רטובים לאורך כל הלילה.

 

חלק מהבוחרים הביעו תקווה שחזרתה לשלטון של מפלגת השמאל הסוציאל דמוקרטית תחזק את שירותי הרווחה של פינלנד. ליה בת ה-61, ראש איגוד הגמלאים בפורסה ותומכת ותיקה בשמאל, אומרת שסקנדל בתי האבות גרם לתושבים לחששות כבדים. "אמא שלי בת יותר מ-90. כשאני מסתכלת עליה אני מפחדת שכשאני אהיה בת 90 אני לא אקבל טיפול הולם, או טיפול כלשהו". היא מקווה שהמפלגה הסוציאל דמוקרטית "תטפל בעניינים האלה טוב יותר מהממשלה הנוכחית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הרפורמה בבריאות נכשלה, הממשלה בפינלנד התפרקה
צילום: shutterstock
מומלצים